Ostali članci

Koji autoradio kupiti - USB, CD, AUX, Bluetooth

Bez glazbe ne možeš zamisliti vožnju u automobilu? Prije nego otključaš auto, već si nekako uspio upaliti radio? I sada je radio odslužio svoje i ti si ostao bez glazbe? 5 minuta u autu čini se kao sat vremena, a dosada ubija? Kako bi ovoga puta kupio autoradio koji će te vjerno služiti, svakako pogledaj što sve trebaš znati prije kupovine.

Koji autoradio kupiti - USB, AUX, CD, Bluetooth

Izvor zvuka

Prvo i najvažnije što trebaš definirati prilikom kupovine autoradija je izvor zvuka, odnosno preko čega ćeš slušati glazbu. Naravno, svi u sebi imaju FM radio kojim se i dalje mnogi zabavljaju upravo prilikom vožnje u automobilu. Međutim, želiš li poslušati svoju dugo slaganu playlistu, samo radio neće biti najbolji izvor.

Planiraš li autoradio koristiti prije svega za slušanje FM radija, pogledaj koliko radijskih stanica možeš memorirati kako bi ti uvijek bile lako dostupne. Većina modernih autoradija može memorirati 18 FM postaja.

Autoradio s CD-om

Platinasta kolekcija Mate Miše Kovača ili najbolji glazbeni hitovi iz 2003. (Claudija Beni i ekipa) tvoj su prvi izbor tijekom vožnji u automobilu? CD kompilacije koje si marljivo slagao u 2000-ima i dalje stoje u pretincu tvojeg automobila? U tom je slučaju autoradio s CD-om najbolji izbor za tebe.

Mišo Kovač platinasta kolekcija

Uzmi u obzir daje CD već polako izašao iz mode, jednako kao što su iz mode izašle kazete, i da bi se u jednom trenutku mogao naći u problemima ako ti to bude jedini izvor zvuka.

Autoradio s USB-om

S kazeta smo prešli na CD, a s CD-a na USB. I svakako preporučamo da tvoj autoradio posjeduje USB ulaz. Na taj ćeš način puno lakše iskombinirati pjesme koje želiš slušati u automobilu.

Napuni svoj USB s pjesmama u MP3 formatu i spreman si za vožnju. Osim što je mala vjerojatnost da će u bliskoj budućnosti prestati korištenje USB-a, u odnosu na CD moći ćeš pohraniti drastično veću količinu pjesama.

Svakako provjeri koje još formate autoradio podržava i koje može učitati s USB-a.

AUX ulaz 

Većina modernih autoradija ga posjeduje, ali svejedno navodimo AUX ulaz kao nešto što bi vaš novi autoradio morao posjedovati.

Za one koji ne znaju, putem AUX ulaza možeš svoje ostale uređaje (laptop, tablet, mobitel, mp4) spojiti s radijem i s njih automatski puštati glazbu. 

Aux ulaz autoradio 3,5mm jack

Sve što će ti biti potrebno je kabel s dva 3,5 mm jacka. 3,5 mm jack kabel je kabel kojim inače spajaš slušalice ili zvučnike sa svojim laptopom ili mobitelom, a ovoga puta je bitno da na obje strane kabela bude 3,5 mm jack

Bluetooth autoradio

Modernija verzija aux ulaza je bluetooth. Povezivanje tvojih uređaja bluetoothom s autoradijom svakako je zanimljiva opcija prvenstveno zbog nepostojanja nikakvih žica kojima moraš spajati izvor zvuka s radijem.

Međutim, uzmi u obzir kako je bluetooth jedan od najvećih potrošača baterije (na mobitelu) pa za duža putovanja ipak predlažemo neke druge opcije. 

Bluetooth je svakako cool opcija, ali i nije toliko potrebna, osobito što ćeš za autoradio s bluetoothom ipak morati izdvojiti veću svota novca. 

Micro SD

Zadnji izvor zvuka koji ćemo izdvojiti u ovom tekstu je micro SD kartica. Situacija je slična kao i s USB-om. Jednostavno svoju memorijsku karticu napuniš omiljenom glazbom i to je to.

Autoradio sa SD karticom prvenstveno je dobar izbor za one koji više vremena provode u svome automobilu na dužim putovanjima. Na svoju SD karticu moći ćeš staviti velik broj pjesama (koliko mnogo, ovisi o memoriji kartice).

Izlazna snaga

Izlazna snaga autoradija prvenstveno će ovisiti o tvojem ukusu. Želiš li od svojeg automobila napraviti pokretni disko klub ili mjesto za vožnju s glazbom koja će ubrzati protok vremena? 

Ako je odgovor ovo drugo, autoradio s maksimalnom izlaznom snagom od 50W morao bi biti i više nego dovoljan. Želiš li ipak pojačati snagu zvuka, pobrini se da tvoj autoradio ima RCA predizlaz na koji možeš spojiti dodatno pojačalo zvuka.

Auto sa zvučnicima

Autoradio - proizvođači i cijena

Tržište autoradija poprilično je nakrcano proizvođačima. Kao i svuda, za one bolje morat ćeš izdvojiti i veću svotu novca, ali za očekivati je da ćeš s time dobiti i bolju kvalitetu i pouzdanost.

U ovoj ćemo grupi izdvojiti Sony, Pioneer, Kenwood, Alpine i Blaupunkt. To su neki od proizvođača s kojim sigurno nećeš pogriješiti. Svakako prouči i koliko garancije imaš na autoradio. Nikada ne znaš što se može dogoditi i garancija će ponekad biti ključna. 

Što se cijene tiče, ona će ponajviše ovisiti o svim gore spomenutim karakteristikama. Tražiš li preporuku ili okvirnu cijenu ispod ili iznad koje ne bi trebao ići, teško je dati jednoznačan odgovor.

Međutim, izabereš li autoradio u rangu od cca 400 kuna, možeš biti siguran kako će ispuniti sve tvoje želje, ali donijeti i sigurnost i kvalitetu zvuka. 

Povezani proizvodi