nabava.net

Koji autoradio kupiti - USB, CD, AUX, Bluetooth

Bez glazbe ne možeš zamisliti vožnju u automobilu? Prije nego otključaš auto, već si nekako uspio upaliti radio? I sada je radio odslužio svoje i ti si ostao bez glazbe? 5 minuta u autu čini se kao sat vremena, a dosada ubija? Kako bi ovoga puta kupio autoradio koji će te vjerno služiti, svakako pogledaj što sve trebaš znati prije kupovine.

Koji autoradio kupiti - USB, AUX, CD, Bluetooth

Izvor zvuka

Prvo i najvažnije što morate definirate prilikom kupovine autoradija je izvor zvuka, odnosno preko čega ćete slušati glazbu. Naravno, svi u sebi imaju FM radio kojim se i dalje mnogi zabavljaju upravo prilikom vožnje u automobilu. Međutim, želite li poslušati svoju dugo slaganu playlistu, samo radio i neće biti najbolji izvor.

Planirate li autoradio koristiti prije svega za slušanje FM radija, pogledajte koliko radijskih stanica možete memorirati kako bi vam uvijek bile lako dostupne. Većina modernih autoradija može memorirati 18 FM postaja.

Autoradio s CD-om

Platinasta kolekcija Mate Miše Kovača ili najbolji glazbeni hitovi iz 2003. (Claudija Beni i ekipa), vaš su prvi izbor tijekom vožnji u automobilu? CD kompilacije koje ste marljivo slagali u 2000-ima i dalje stoje u pretincu vašeg automobila? U tom je slučaju autoradio s CD-om najbolji izbor za vas.

Mišo Kovač platinasta kolekcija

Uzmite u obzir kako CD kao medij polako, ali sigurno izlazi iz mode, jednako kao što su iz mode izašle kazete, i kako bi se u jednom trenutku mogli naći u problemima ako vam to bude jedini izvor zvuka. 

Autoradio s USB-om

S kazeta smo prešli na CD, a s CD-a na USB. I svakako preporučamo da vaš autoradio posjeduje USB ulaz. Na taj ćete način puno lakše iskombinirati pjesme koje želite slušati u automobilu.

Napunite svoj USB s pjesmama u MP3 formatu i spremni ste za vožnju. Osim što je mala vjerojatnost da će u bliskoj budućnosti prestati korištenje USB-a, u odnosu na CD moći ćete pohraniti i veću količinu pjesama.

Svakako provjerite koje još formate autoradio podržava i koje može učitati s USB-a.

AUX ulaz 

Većina modernih autoradija ga posjeduje, ali svejedno navodimo AUX ulaz kao nešto što bi vaš novi autoradio morao posjedovati.

Za one koji ne znaju, putem AUX ulaza možete svoje ostale uređaje (laptop, tablet, mobitel, mp4) spojiti s radijem i s njih automatski puštati glazbu. 

Aux ulaz autoradio 3,5mm jack

Sve što će vam biti potrebno je kabel s dva 3,5 mm jacka. 3,5 mm jack kabel je kabel kojim inače spajate slušalice ili zvučnike sa svojim laptopom ili mobitelom, a ovoga puta je bitno da na obje strane kabela bude 3,5 mm jack

Bluetooth autoradio

Modernija verzija aux ulaza je bluetooth. Povezivanje vaših uređaja bluetoothom s autoradijom svakako je zanimljiva opcija prvenstveno zbog nepostojanja nikakvih žica kojima morate spajati izvor zvuka s radijem.

Međutim, uzmite u obzir kako je bluetooth jedan od najvećih potrošača baterije (na mobitelu) pa za duža putovanja ipak predlažemo neke druge opcije. 

Bluetooth je svakako cool opcija, ali i nije toliko potrebna, osobito što ćete za autoradio s bluetoothom ipak morati izdvojiti veću svota novca. 

Micro SD

Zadnji izvor zvuka koji ćemo izdvojiti u ovom tekstu je micro SD kartica. Situacija je slična kao i s USB-om. Jednostavno svoju memorijsku karticu napunite omiljenom glazbom i to je to.

Autoradio sa SD karticom prvenstveno je dobar izbor za one koji više vremena provode u svome automobilu na dužim putovanjima. Na svoju SD karticu moći ćete staviti velik broj pjesama (ovisno o memoriji kartice) i na taj si način osigurati neponavljanje pjesama.

Izlazna snaga

Izlazna snaga autoradija prvenstveno će ovisiti o vašem ukusu. Želite li od svojeg automobila napraviti pokretni disko klub ili mjesto za vožnju s glazbom koja će ubrzati protok vremena? 

Ako je odgovor ovo drugo, autoradio s maksimalnom izlaznom snagom od 50W morao bi biti i više nego dovoljan za vas. Želite li ipak pojačati snagu zvuka, pobrinite se da vaš autoradio ima RCA predizlaz na koji možete spojiti dodatno pojačalo zvuka.

Auto sa zvučnicima

Autoradio - proizvođači i cijena

Tržište autoradija poprilično je nakrcano proizvođačima. Kao i svuda, za one bolje morat ćete izdvojiti i veću svotu novca, ali za očekivati je da ćete s time dobiti i bolju kvalitetu i pouzdanost.

U ovoj grupi svakako ćemo izdvojiti Sony, Pioneer, Kenwood, Alpine i Blaupunkt. To su neki od proizvođača s kojim teško možete pogriješiti. Svakako proučite i koliko garancije imate na autoradio. Nikada ne znate što se može dogoditi i garancija će ponekad biti ključna. 

Što se cijene tiče, ona će ponajviše ovisiti o svim gore spomenutim karakteristikama i postojanju istih na vašem autoradiju. Tražite li preporuku ili okvirnu cijenu ispod ili iznad koje ne biste trebali ići, teško je dati jednoznačan odgovor.

Međutim, izaberete li autoradio u rangu od cca 400 kuna, možete biti sigurni kako će ispuniti sve vaše želje, ali i donijeti sigurnost i kvalitetu zvuka.