nabava.net

Koji digitalni fotoaparat kupiti - vodič za kupovinu

S obzirom na iznimno velik broj dostupnih digitalnih uređaja, odlučiti koji digitalni fotoaparat kupiti često predstavlja izazov. Koliko megapiksela digitalna kamera treba imati i je li bitna veličina uređaja? Što je ISO osjetljivost i zašto se na nekim fotoaparatima mogu mijenjati objektivi? To su samo neka od pitanja s kojima se kupci svakodnevno susreću.

Samsung digitalni fotoaparat

Postoji nekoliko karakteristika koje treba uzeti u obzir prije kupnje digitalnih fotoaparata. Ovim vodičem za kupnju probat ćemo pojasniti na što trebate obratiti pozornost prilikom kupovine digitalnih kamera te koji model bi vam najbolje odgovarao.

Vrste digitalnih fotoaparata

Digitalni fotoaparati ugrubo se mogu podijeliti u tri osnovne kategorije: 

 • Kompaktni fotoaparati
 • Prosumer fotoaparati
 • DSLR fotoaparati

Pa krenimo redom.

Kompaktni fotoaparati 

 • Jednostavno prenošenje i pohrana
 • Prihvatljive cijene
 • Potpuna automatizacija - jednostavno korištenje
 • Opcija snimanja video zapisa
 • Slabija kvaliteta slike
 • Ograničena kreativnost prilikom fotografiranja
Kompaktni digitalni fotoaparat
Kompaktni digitalni fotoaparat

Kao što samo ime govori, kompaktni fotoaparati su mali, jednostavni i lako prenosivi uređaji s fiksnim objektivom. Ugrađena automatika unaprijed se pobrine za sve postavke kao što su ekspozicija, fokus, balans bijele boje i slično. To znači da kompaktni fotoaparati ne traže posebno konfiguriranje prije uporabe – dovoljno je da usmjerite kameru u željenom smjeru i pritisnute okidač za slikanje (tzv. point and shoot).  

Zbog pristupačne cijene i jednostavnosti, kompaktni digitalni fotoaparati su popularni među manje zahtjevnim korisnicima. Lako ih je uvijek imati pri ruci i zabilježiti posebne događaje u životu poput proslava ili putovanja. Također je jednostavnije u kratkom vremenu uslikati veći broj fotografija nego što je to slučaj s većim uređajima. 

Zašto kupiti kompaktni digitalni fotoaparat? Prvenstveno zbog jednostavnosti korištenja.

Automatizacija te odabir scena i načina snimanja omogućuju slike prosječne kvalitete. Kompaktni fotoaparati posebno su dobri kod makro fotografije kada se predmet fotografije nalazi blizu objektiva, a pozadina je zamućena. 

Međutim, nedostaci kompaktnih fotoaparata vide se kod noćne fotografije i slikanja predmeta u pokretu jer je tada kvaliteta slika na niskoj razini. Također, kompaktni fotoaparati dolaze s malim senzorima slika te vam zbog toga ne preporučujemo kupovati modele s velikim brojem megapiksela (objašnjenje se nalazi dalje u tekstu). 

Na kompaktnim fotoaparatima nećete moći mijenjati objektiv, a time se smanjuje mogućnosti kreativnog snimanja. Također, postoji značajno zakašnjenje između pritiska tipke i konačnog okidanja slike. Isto tako, na kompaktnim fotoaparatima slike se automatski kompresiraju u JPEG format. Time se bitno smanjuju mogućnosti njihove kasnije obrade. 

Ako tražite praktičan uređaj pristupačne cijene koji je jednostavan za korištenje i nemate namjeru ozbiljnije se baviti fotografijom, tada su kompaktni fotoaparati idealan izbor.

Neki kompaktni fotoaparati dolaze i u naprednijim verzijama: 

 • neki imaju visoke vrijednosti optičkog zuma do 10x ili 15x i više, za razliku od standardnih 3x, ali su malo većih dimenzija od standardnih kompaktnih fotoaparata te ih nije uvijek moguće jednostavno staviti u džep 
 • neki nude ručne kontrole umjesto automatizacije, što će malo proširiti kreativne mogućnosti tijekom slikanja 
 • postoje kompaktni fotoaparati koji su otporni na vodu i udarce, ali zato nude značajno slabiju kvalitetu slike

Fotoaparati s visokim vrijednostima optičkog zuma i oni s ručnim kontrolama se u pravilu nalaze u višem cjenovnom rangu, iako se jeftiniji modeli mogu pronaći po malo iznad 1000 kuna. 

Ako želite da vaš kompaktni fotoaparat ipak ima naprednije opcije, ali se ne želite zamarati s profesionalnijim uređajima poput DSLR kamera, tada razmislite o kompaktnim fotoaparatima s megazumom i ručnim kontrolama.

Prosumer fotoaparati

Prosumer je spoj dviju engleskih riječi "professional consumer". To znači da su prosumer fotoaparati namijenjeni malo zahtjevnijim korisnicima. Zbog većeg kućišta i objektiva, prosumer fotoaparati su veći od kompaktnih fotoaparata te više sliče profesionalnim uređajima. 

Prosumer fotoaparat
Prosumer fotoaparat

Iako ručne postavke slike i mogućnost naprednijih opcija omogućuju korisnicima prosumer fotoaparata veću kreativnost pri fotografiranju, ta je sloboda ipak ograničena fiksnim objektivima. Prosumer fotoaparati su lakši za nošenje i korištenje od profesionalnijih modela, no i dalje kvaliteta slika opada pri lošem osvjetljenju. 

Prosumer fotoaparat kupite ako se ozbiljnije počinjete baviti fotografijom. No, u tom bi slučaju možda bilo bolje krenuti s učenjem na malo ozbiljnijem uređaju i uzeti jedan od jednostavnijih DSLR modela.

DSLR fotoaparati

 • Potpuna kontrola nad fotografiranjem
 • Mogućnost promjene objektiva
 • Slike su u RAW formatu - lako ih je naknadno obraditi
 • Najbolja kvaliteta slika
 • Veći format i težina
 • Opcija snimanja video zapisa nije uvijek dostupna
 • Veće cijene
   

DSLR je kratica za "digital single lense reflex", odnosno digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat - uređaj koji ima zrcalo ispred senzora koje reflektira sliku u optičko tražilo, a na kojem je moguće mijenjati objektive. 

Nikon DSLR fotoaparat
DSLR fotoaparat

DSLR fotoaparate vole i profesionalci i obični zaljubljenici u fotografiju, a osnovni razlog je gotovo neograničena sloboda pri fotografiranju. Razlog tome su jedinstvene sposobnosti koje imaju pojedini objektivi u kombinaciji s nizom manualnih postavki na samom fotoaparatu. To će vam omogućiti potpunu kontrolu nad slikom i dobivanje upravo onakve fotografije kakvu želite.   

Koliko je važna uloga objektiva kod DSLR fotoaparata govori činjenica da objektivi mogu koštati i nekoliko puta više od samog tijela.

Preporučujemo da kupite onaj DSLR fotoaparat koji ima mogućnost stavljanja i starijih verzija objektiva jer ćete tako značajno proširiti spektar objektiva koje je moguće koristiti.

objektivi za dslr fotoaparat

Jedna od najvećih grešaka koje početnici rade jest ulaganje u skupo tijelo i štednja na objektivima. Upravo će kvalitetan objektiv osigurati kvalitetu slike te je stoga poželjno više ulagati u objektive

Kvalitetan objektiv osigurat će željenu kvalitetu slike te stoga oni često koštaju i nekoliko puta više od samog tijela fotoaparata.

Nemaju svi DSLR fotoaparati opciju snimanja video zapisa, što znači da ako želite fotoaparatom i slikati slike i snimati video, izbor će vam se znatno suziti.

Slike kod DSLR fotoaparata dolaze u RAW formatu. To znači da nema nikakve kompresije prilikom pohrane slike, a to pak omogućuje kvalitetnu naknadnu obradu slike. DSLR uređaji daju najbolju kvalitetu slike od svih digitalnih fotoaparata, čak i pri slabom osvjetljenju.

Međutim, puno su većih dimenzija od jednostavnijih fotoaparata te mogu težiti i do nekoliko kilograma. Također dolaze u višem cjenovnom rangu te je za njih potrebno izdvojiti nekoliko tisuća kuna.

DSLR fotoaparati zahtijevaju značajno više truda i dugotrajno učenje kako ih pravilno koristiti. Ovakav uređaj kupite samo ako ste pravi zaljubljenik u fotografiju i želite isključivo profesionalne i kvalitetne fotke. 

Karakteristike digitalnih fotoaparata koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine

Razlučivost i veličina senzora

Iako se razlučivost slike često navodi kao jedna od najbitnijih karakteristika prilikom kupovine digitalnog fotoaparata, to zapravo nije točno.

Veća razlučivost NE podrazumijeva bolju kvalitetu slike te se početnici u fotografiranju uopće ne bi trebali zamarati megapikselima. Umjesto toga potrebno je obratiti pozornost na veličinu senzora.

Veličina senzora puno je bitnija od megapiksela. Ako je fotoaparat jeftin, a ima puno megapiksela, riječ je o proizvodu slabe kvalitete.

Slika od samo 5 MP može se besprijekorno prikazati na A4 papiru, a to je prosječnom korisniku dovoljno. Ako nemate namjeru raditi slike za plakate ili druge forme velikih dimenzija, ne treba vam fotoaparat s velikim brojem megapiksela. 

Ako kupujete kompaktni fotoaparat, između 8 MP i 16 MP je i više nego dovoljno.

Razlikujemo dvije vrste senzora:

 • CCD senzori
 • CMOS senzori

CCD senzori odlikuju se visokom kvalitetom slike bez šuma, ali zato jako crpe bateriju fotoaparata. CMOS senzori su puno blaži na bateriju uređaja i također ih je jeftinije proizvesti, no zato pružaju nižu razinu kvalitete slike od CCD senzora.

Napredak u tehnologiji dovodi do toga da su razlike između CCD i CMOS senzora sve manje, ali u pravilu još uvijek vrijede ove značajke.

Koja je veza između razlučivosti i senzora? 

Ako fotoaparat ima veliku razlučivost, a mali senzor, to će rezultirati zrnatim i zamućenim slikama, tzv. digitalnim šumom. S druge strane, manja razlučivost s većim senzorom napravit će znatno kvalitetnije fotke.

Mali senzori imaju manji dinamički raspon, što znači da percipiraju manji raspon kontrasta od najsvjetlije do najtamnije točke. Stoga fotografija slikana manjim senzorom znači i manje detalja i oštrine slike. Što je senzor veći, to dolazi više svjetla prilikom stvaranja slike, a time je slika jasnija s više oštrine.

To znači će kamera s većim senzorom i razlučivosti od 10 MP dati bolje slike od kamere s malim senzorom i razlučivosti od 16 MP.

Dinamika senzora izražava se u EV (ekspozicijska vrijednost). Kod malih senzora na kompaktnim fotoaparatima dinamička vrijednost kreće se oko 8 EV, kvalitetniji uređaji dolaze sa 10 EV i 12EV, dok full frame senzor od 35 mm ima 14 EV.

Veći senzor znači skuplji uređaj. Prema tome, ako fotoaparat ima impresivno veliku razlučivost, a relativno je jeftin, takav biste uređaj trebali izbjegavati.

Žarišna duljina

Žarišnu duljinu uzmite u obzir prilikom kupnje DSLR fotoaparata, odnosno njihovih objektiva.

Na temelju žarišne duljine objektivi se u pravilu dijele u tri kategorije: najčešći su oni do 35 mm, a idealni su za fotografiranje širokih kadrova, od 50 mm kod kojih je kut vidnog polja najsličniji ljudskom oku, te iznad 70 mm za snimanje jako udaljenih predmeta. Ovisno o tome što ćete najčešće fotografirati, u skladu s time trebate tražiti uređaj prikladne žarišne duljine

Zumiranje 

Postoje dvije vrste zuma – optički i digitalni. Digitalni zum je nebitan jer on ne zumira sliku, već jednostavno odreže (cropa) postojeću sliku i time značajno narušava njezinu kvalitetu. A to bilo tko može napraviti u najosnovnijem programu za obradu slika. 

Većina kompaktnih fotoaparata dolazi sa standardnim 3x optičkim zumom, iako postoje i megazoom uređaji od 20x do 30x vrijednostima zuma.

Optički zum označava mogućnost mijenjanja žarišne duljine pomakom leće unutar objektiva čime je moguće povećati obuhvat slike ili približiti željeni objekt. Veće vrijednosti optičkog zuma korisne su kod snimanja udaljenih detalja, što prosječnom korisniku nije uvijek potrebno.  

Primjer 22x optickog zuma

ISO osjetljivost

ISO određuje koliko je senzor na fotoaparatu osjetljiv na svjetlo. Što je ISO broj veći, to je moguće fotografirati pri slabijem osvjetljenju. Međutim, veći ISO istovremeno znači i povećanje zrnatosti slike. Poželjno je da pri ISO vrijednostima od 400 do 800 fotoaparat ne pokazuje nikakve uočljive znakove digitalnog šuma.

Bljeskalica

Bljeskalica je bitan element kompaktnih fotoaparata jer je bez dodatne svjetlosti gotovo nemoguće snimanje portreta pri slabijem osvjetljenju. Kod takvih uređaja poželjno je da postoji i opcija korekcije crvenih očiju. Preporučamo i da obratite pozornost na položaj bljeskalice kako je ne biste slučajno prekrili prstima prilikom fotografiranja. 

Stabilizacija

Ova je karakteristika korisna ako slikate fotografije u pokretu. Slika će biti oštra jedino ako je fotoaparat statičan, a ako ste u pokretu tada stabilizacija kompenzira okrećući leću i senzor u suprotnome smjeru te tako osigurava da slika ne izgubi na oštrini.

Digitalni aparat sa stabilizacijom kupite ako ćete fotografirati elemente u pokretu.

Snimanje video zapisa

Izuzev pojedinih modela DSLR kamera, većina digitalnih fotoaparata ima mogućnost snimanja video zapisa.

Isto kao i kvaliteta slike, tako i kvaliteta filma ovisi o veličini senzora. Kod ove opcije pozornost obratite na broj slika u sekundi (tj. frames per second ili fps). Što više sličica u sekundi kamera snimi, to je video zapis kvalitetniji.

Ako želite veću kvalitetu video zapisa, uzmite fotoaparat koji nudi snimanje u HD ili Full HD razlučivosti koji u prosjeku imaju 30 fps.

Ekran

Što je zaslon veći, to ćete bolje moći procijeniti jeste li zadovoljni uslikanom fotografijom.

U prosjeku dijagonala zaslona iznosi 2.5 inča i nije preporučljivo ići ispod te vrijednosti.

Budući da se fotoaparati najčešće koriste pri danjem svijetlu, prilikom kupnje provjerite koliko je vidljivost na zaslonu jasna. U suprotnom pri danjem svijetlu na zaslonu nećete moći vidjeti uslikane fotografije.

Ergonomija

Kako uređaj stoji u ruci bitniji je element fotoaparata nego što se to na prvu može činiti. Ako isključivo trebate fotoaparat koji se lako prenosi i stane u džep, tada veliki DSLR uređaji nisu za vas. Također pripazite je li vam uređaj ugodan za držanje i koliko jednostavno njime rukujete

Dodaci za digitalne fotoaparate

Memorijska kartica

Svaki digitalni fotoaparat dolazi s unutarnjom memorijom određene veličine. No da ne biste brinuli o tome hoćete li imati dovoljno mjesta za sve svoje fotke, preporučamo da kupite dodatnu memorijsku karticu. Kartice od 8 GB možete pronaći po cijeni već od samo 50 kuna, a prosječnom će korisniku to biti i više nego dovoljno za pohranu slika. 

Baterija

Baterije fotoaparata razlikuju se od uređaja do uređaja. Dio kompaktnih fotoaparata još uvijek koristi alkalne A4 baterije. U tom slučaju, da biste uštedili, preporučljivo je koristiti punjive alkalne baterije umjesto onih za jednokratnu upotrebu.

Većina digitalnih fotoaparata dolazi s punjivim baterijama (tzv. akubaterije). No, ako znate da ćete koristiti kameru duže vrijeme na mjestu gdje je nije moguće puniti, tada svakako preporučamo kupnju dodatne baterije. Također, takve baterije imaju životni vijek od 2-3 godine, pa je svako toliko preporučljivo kupiti novu. 

Torba

U vrijeme nekorištenja, fotoaparat je potrebno negdje spremiti. Torbe su posebno bitne kod velikih DSLR aparata. Bilo kod kompaktnih ili profesionalnih aparata, pripazite da torba ili futrola za fotoaparat bude dovoljno snažna da štiti uređaj i dovoljno praktična za uporabu.

Zaključak

Nerijetko se dogodi da male kompaktne kamere uslikaju savršene fotke, dok profesionalnim DSLR kamerama rezultati budu poprilično nezadovoljavajući. Jedan od razloga je i to što amateri kupuju profesionalne kamere za koje se potom ispostavi da su sa svim svojim karakteristikama i opcijama prevelik zalogaj za nekoga tko samo želi uslikati fotke s rođendana i staviti ih na fejs. 

Ako vam treba fotić za jednostavnu svakodnevnu uporabu, za roštiljanje, rođendane i dječje predstave, jednostavni kompaktni fotoparat zadovoljit će vaše potrebe.

Ako kupujete kompaktne fotoaparate, u obzir uzmite sljedeće:

 • razlučivost ne treba prelaziti 16 MB, osobito ako kamera ima mali 8 EV senzor
 • vrijednosti digitalnog zuma zanemarite
 • 3x optički zum je standard, više od toga vam treba samo ako ćete predmete slikati s velikih udaljenosti
 • neka dimenzije ekrana fotoaparata ne padaju ispod 2.5 inča
 • ako ćete često slikati ljude, neka vaš fotoaparat obavezno ima mogućnost korekcije crvenih oči
 • memoriju fotoaparata lako možete proširiti dodatnom memorijskom karticom

Ako spadate u skupinu naprednih amatera, kompaktni fotoaparati s ultrazoomom ili prosumer uređaji su dobar početak, a DSLR kamere ostavite za prave zaljubljenike u fotografiju.

Ako kupujete DSLR fotoaparat:

 • objektivi su bitniji od samog tijela kamere
 • uzmite fotoaparat na koji se može stavljati puno različitih objektiva
 • neka fotoaparat ima CCD senzor
 • ISO osjetljivost ne treba prelaziti 1600
 • obavezno isprobajte kako vam uređaj leži u ruci

DSLR fotoaparati namijenjeni su entuzijastima koji svoje fotografske sposobnosti žele podići na malo višu razinu i spremni su izdvojiti vremena i novaca za svladavanje predznanja potrebnog za pravilno korištenje takvog naprednog uređaja.