Ostali članci

Koji električni romobil kupiti - vodič za kupovinu

Električni romobili zadnjih su godina postali pravi hit, posebice kao veoma popularno prijevozno sredstvo na putu do posla. Zato smo istražili na što sve moraš obratiti pozornost odlučiš li se za kupovinu.

Vodič za kupovinu električnog romobila

Baterija (autonomija)

Kao i kod većine uređaja s baterijom, proizvođači nam često serviraju podatke koji su prilično nategnuti (da ne kažemo i pretjerani) pa specifikacije definitivno treba uzeti s određenom rezervom. 

Jačinu baterije različiti proizvođači prikazuju u različitim jedinicama, a na kraju običnom čovjeku i dalje nije jasno o čemu oni tu govore. Zato, kada govorimo o autonomiji, baziraj se na dvije vrijednosti:

  • udaljenost
  • vrijeme

To je sve što ti treba. Sigurno ti ne znači mnogo da baterija ima 24 V ili 280 Wh, ali jasnu će ti predodžbu dati specifikacija koja kaže da s jednim punjenjem možeš proći maksimalno 20 km ili da je procijenjeno vrijeme trajanja baterije 1 h.

Na to koliko brzo će se baterija na tvojem novom električnog romobilu isprazniti, ovisi o tome koliko težiš, koliko brzo te po kakvom terenu voziš. Npr. netko težine 100 kg tko će voziti el. romobil prosječnom brzinom od 20 km/h i većinom po brdovitom terenu s puno uspona, sigurno će istu bateriju potrošiti brže od osobe od 60 kg koja vozi polagano na ravnom terenu.

Dakle, sve prosječne podatke koje proizvođač električnom romobila navodi u specifikacijama preračunaj koristeći svoju težinu, teren i brzinu kojom ćeš voziti jer ćeš samo tako dobiti stvarne podatke o autonomiji uređaja. Često su te brojke oko 30% manje od onoga što navode proizvođači.

Brzina

Ako imaš sreću, naići ćeš na lijepo objašnjene dvije vrste brzine: maksimalna i preporučena za ugodnu vožnju. Maksimalna brzina (kao i baterija), ovisit će o nekoliko faktora i nikada neće biti ista. Težina i visina vozača, nagib, vremenski uvjeti, sve će to utjecati na maksimalnu moguću brzinu.

U pravilu će vožnja maksimalnom brzinom također biti i prilično neudobna i općenito nije nešto u čemu ćeš uživati, osim u startu dok ćeš istraživati koliko brzo ide tvoja nova mašina.

Neka normalna brzina na električnom romobilu trebala bi biti između 15 i 18 km/h, što je i dalje drastično brže nego brzina kojom te nose tvoje noge.

Razor električni romobil

Maksimalna nosivost

Ovo je još jedan podatak koji će bitno utjecati na performanse električnog romobila. Neki romobili namijenjeni su za djecu, neki za odrasle, a maksimalna nosivost pokazat će ti koja je maksimalna težina vozača koju romobil može podnijeti.

Dakle, kupiš li djetetu romobil na kojem piše da je maksimalna nosivost 60 kg, nemoj se frajerisati i zaključiti kako sa svojih 100 kila bez problema možeš zajašiti novi stroj. Iako si smršavio 2 kile iz uha i dalje imaš 40 previše. Šalu na stranu, maksimalna nosivost je podatak kojeg trebaš poštivati ako želiš da romobil potraje neko vrijeme.

Kočnice

Na električnom romobilu pronaći ćeš nekoliko vrsti kočnica. No, prije toga trebaš proučiti ima li romobil jednu ili dvije kočnice. Električni romobil je sam po sebi težak, prvenstveno zbog baterije. Kada tu težinu spojiš s težinom vozača, dobiješ popriličnu masu koju pri određenoj brzini treba zaustaviti u što kraćem vremenu.

Čak i ako nisi neki Einstein u fizici, jasno ti je da je to zahtjevan proces. Zato je idealno da tvoj električni romobil ima kočnice na oba kotača umjesto samo na jednome.

Najjednostavnija i najlakše uočljiva je, kao i kod bicikla, ručna kočnica. Voziš se pa, kad odlučiš zakočiti, samo pritisneš ručicu i to je to.

Ipak, bolja je opcija električna disk kočnica na oba kotača. S disk kočnicama zaustavljanje bi trebalo biti najbrže i najjednostavnije. Kod disk kočnica je super stvar što ih većina ima i ABS sustav protiv blokiranja kotača pa je vjerojatnost da ćeš naglavačke preletjeti kada ti blokiraju kotači, uistinu mala.

Prenosivost/sklopivost

Velika prednost električnog romobila u odnosu na neka druga vozila kao što je primjerice električni bicikl jest njegova veličina. Zauzima malo prostora i ne moraš brinuti da će ti ga netko ukrasti nasred ulice. Zato je super da se tvoj električni romobil brzo i jednostavno pretvara u male dimenzije koje možeš ponijeti pod rukom.

Svakako prije kupovine provjeri može li se, i do koje mjere, romobil sklopiti. Što ga više možeš sklopiti, manje će ti mjesta zauzeti u stanu, uredu i bilo kojem drugom prostoru. Naravno, ako ćeš ga često nositi, u obzir uzmi i njegovu težinu. Većina el. romobila teži nešto malo iznad 10 kg, ali postoje i puno teži modeli. Ako ti mišići nisu jača strana, nemoj si uzeti romobil koji će ti biti pretežak za nositi.

Xiaomi električni romobil

Jamstvo

Kao i kod svih elektroničkih uređaja, tako se i na električnom romobilu može dogoditi kvar. Na električni romobil uvijek ćeš dobiti jamstvo, ali ono na što trebaš paziti jest na što se točno jamstvo odnosi i koliko dugo.

S obzirom na to da električni romobil ima nekoliko važnih dijelova, moguće je da se razdoblje pod jamstvom bitno razlikuje. Ako piše da je jamstvo na romobil 12 mjeseci, provjeri na koje sve dijelove doista imaš jamstvo od 12 mjeseci. Kako kažu, bolje spriječiti nego liječiti.

 

Možda će te zanimati i:

Povezani proizvodi