Ostali članci

Koji laptop kupiti 2024. - najbolji vodič za kupovinu laptopa

Kako izabrati najbolji laptop s obzirom na tvoje potrebe i budžet kojim raspolažeš? Ovo je jedno od najtežih pitanja. Zato smo se potrudili sastaviti detaljan vodič za kupovinu prijenosnog računala u kojem smo na jednom mjestu objasnili kakve specifikacije treba imati laptop za posao, školu, svakodnevne obaveze, gaming i još mnogo toga.

Koji laptop kupiti

Izvor: Freepik 

Evo što te očekuje u ovom vodiču za kupovinu laptopa:

 1. Osnovne specifikacije laptopa
 2. Za što ćeš koristiti laptop?
 3. Kako kupiti jeftini laptop - osnovni modeli
 4. Laptop za ured i studente
 5. Kako izabrati dobar laptop do 400 eura
 6. Kako izabrati dobar laptop do 650 eura
 7. Kako izabrati gaming laptop

Osnovne specifikacije laptopa

1. Operativni sustav

Ovo je vjerojatno najlakša odluka koju ćeš donijeti prije kupovine novog prijenosnog računala. Postoje 4 opcije:

 • Windows
 • Mac
 • Chrome
 • Linux

Većina laptopa ima Windows operativni sustav. Na tome smo OS-u naučili koristiti računala i vjerojatno ćemo ih nastaviti koristiti do kraja života. Windows OS ćeš pronaći na najjeftinijim laptopima, ali i na hardverski najnaprednijima, a to znači da postoji laptop s Windowsima za svaki budžet. Windowsi su također najbolji izbor za gamere jer je za njih prilagođen najveći broj igara. Najnoviji je Windows 11 predstavljen u listopadu 2021.

Prijenosna računala s Mac operativnim sustavom imaju slične funkcionalnosti kao ona s Windowsima, ali Mac OS izgleda malo drugačije i smatra se da ga lakše koriste osobe koje se prvi puta susreću s nekim operativnim sustavom. Nalazi se isključivo na Apple uređajima i često, iako ne nužno, nije prvi izbor osim ako osoba već ne koristi iPhone ili iPad. Mac laptopi imaju drastično manje problema s malwareom u usporedbi s Windows laptopima, ali također imaju i veću cijenu.

Chrome OS nalazi se na Chromebook prijenosnim računalima. Glavna aplikacija koju na njemu koristiš je internet preglednik Chrome. Chromebook laptopi su lako prenosivi, imaju dobru autonomiju baterije, nisu skupi i odličan su izbor za surfanje internetom te za korištenje emaila i društvenih mreža.

Linux je besplatan operativni sustav. Ako ne želiš plaćati više za laptop s predinstaliranim Windowsima ili ne želiš naknadno kupovati novi OS, Linux je odlično rješenje. Često ga koriste programeri. Caka je u tome što na njemu puno popularnih programa neće raditi, kao što su npr. MS Office ili Adobe Creative Suite. No, i za njih postoje besplatne alternative kao LibreOffice i GIMP.

2. Zaslon laptopa

Prvo i osnovno kod zaslona na laptopu je njegova veličina. Nju ćeš izabrati ovisno o tome koliko ti je važna prenosivost laptopa.

Najmanji laptopi imaju 11-12" i teže između samo 1 i 2 kg. Iduća opcija su malo veći zasloni od 13-14", a nakon toga slijede najpopularniji laptopi od 15-16". Oni daju najbolji omjer između prenosivosti i dovoljno velikog zaslona za ugodno koištenje. Najveći su laptopi od 17 do 18" i namijenjeni su profesionalnom korištenju i gamingu.

Nakon veličine, u obzir uzmi i rezoluciju zaslona. Veća rezolucija donosi bolju kvalitetu slike.

Full HD (1.920 x 1.080) je najpopularnija rezolucija na laptopima. Odlična je za uredski posao, gledanje filmova, surfanje internetom, gaming i sve ostale taskove. 4K/UHD (3.840 x 2.560) postaje sve popularnija opcija i naslijedit će FHD kao novi standard. Može se pohvaliti oštrijom slikom i bogatijim bojama, ali brže iscrpljuje bateriju laptopa. Između te dvije rezoucije smjestili su se QHD i QHD+ s rezolucijom od 2.560 x 1.440 i 3.200 x 1.800.

Povremeno ćeš još naići na HD i HD+ rezolucije od 1.366 x 768, odnosno 1.600 x 900 piksela. Dovoljno su dobre rezolucije za osnovne zadatke popust surfanja webom i pisanja u MS Wordu, ali ne mogu dati lijepe rezultate kao ostale rezolucije.

3. Procesor

Procesor je mozak računala. Zajedno s RAM-om određuje koliko složene softvere računalo može pokrenuti, koliko programa može vrtiti istovremeno te koliko brzo će ti programi raditi. Većina prijenosnih računala ima Intel ili AMD procesor.

Za detaljne informacije preporučujemo da baciš pogled na naš vodič za kupovinu procesora. Iako se tamo radi o procesorima za desktop računala, dat će ti dobar pregled što možeš očekivati od kojeg modela procesora.

Ukratko, od Intel procesora na laptopima čekaju te Celeron i Pentium na entry level laptopima za obavljanje jednostavnih taskova poput surfanja webom i uređivanja dokumenata.

Razinu iznad čini Intel i3 za malo teže taskove, potom Intel i5 kojeg ćeš često vidjeti na best buy laptopima. Ako kupuješ laptop s i5 procesorom, neka se radi o modelu procesora koji završava na U. Modeli koji imaju Y u nazivu su slabiji i daju lošije performanse. Ako model ima HQ u nazivu, zači da je jači, a pojavljuje se u malo jačim laptopima za gaming i posao.

Intel i7 i i9 procesore pronaći ćeš na ozbiljnijim laptopima i oni mogu rješavati najteže zadatke - ozbiljniji gaming, uređivanje slika i videa, 3D renderiranje i sl.

S AMD-om je priča vrlo slična Intelu. Serije AMD A, FX i E nalaze se na entry level laptopima i mogu se uhvatiti ukoštac samo s osnovnim taskovima. Njih slijede Ryzen 3, 5, 7 i 9 kao ekvivalenti Intelovim i3, i5, i7 i i9 procesorima.

Razlika između Intelovih i AMD-ovih procesora je neuočljiva. Oba proizvođača rade vrhunske procesore stoga ne moraš trošiti vrijeme na izbor između ova dva brenda.

Izvor: Freepik 

4. RAM

Random acces memory, odnosno RAM, privremeno pohranjuje podatke dok ih procesor koristi. Kada nema dovoljno RAM-a, laptop se zamrzava i na njemu ne možeš raditi.

Većini korisnika 8GB RAM-a je dovoljno. 16GB je minimum za naprednije taskove (npr. gaming, programiranje, editiranje videa itd).

Ako želiš imati mogućnost eventualne nadogradnje RAM-a, pripazi da RAM nije integriran s matičnom pločom jer u tom slučaju nadogradnje neće biti moguće.

5. Unutarnja memorija

Ako ti ne treba jako puno memorije i ako si to možeš priušiti, apsolutno preporučujemo SSD umjesto hard diska, od barem 256 GB.

S njime će tvoj laptop raditi tiše, na manjim temperaturama te čak 3 puta brže, pogotovo ako koristi NVMe sučelje umjesto SATA sučelja. Neki SSD-ovi imaju NVMe za pokretanje operativnog sustava i SATA za pohranu što je zgodno za malo brži rad računala uz istovremeno malo manju cijenu.

Ako koristiš cloud za pohranu podataka ili planiraš kupiti Chromebook, 128 GB memorije bit će ti okej. Ali ako planiraš instalirati puno video igara, različiih softvera, fotografija ili videa, to će ti brzo popapati sav slobodan prostor. U tom slučaju razmisli o 512 GB.

6. Grafička kartica

Integrirana grafička bit će sasvim dovoljna ako se ne baviš gejmanjem, 3D renderiranjem ili editiranjem videa. Ako tvoj hobi ili posao uključuju jedno ili više od ove 3 stvari, trebat će ti zasebna Nvidia ili AMD grafička kartica.

Na većini laptopa koji imaju Intelove procesore pronaći ćeš Nvidia grafičke. Imaju iste nazive kao i desktop verzije grafičkih, ali Max-Q označuje da se radi o verziji za laptop. Obično su 15%-25% slabije od desktop verzija, ali i dalje izuzetno snažne za gaming i uređivanje audio-video sadržaja.

AMD također ima svoje grafičke prilagođene za prijenosna računala, od Vega i RX kartica do serije R koja koristi iste nazive kao i Ryzen serija kartica za desktop računala.

Za što ćeš koristiti laptop?

Prvo, najvažnije, glavno, fundamentalno pitanje. Najveća greška koju možeš napraviti je kupiti laptop koji neće pratiti tvoje potrebe. Ako ti zbog posla ili iz hobija treba photoshop ili ćeš se baviti video editiranjem, sigurno nećeš izabrati osnovne i ulazne modele. Ali isto tako, ako planiraš samo surfati, pogledati koji film i slično, nećeš morati kupiti laptop od 700 eura. 

Zato ćemo u nastavku definirati neke od najpopularnijih kategorija prijenosnih računala:

 • Osnovni modeli laptopa
 • Laptopi za ured i studente
 • 2 u 1 laptopi
 • Laptopi do 400 eura
 • Laptopi do 650 eura
 • Gaming laptopi

Kako kupiti jeftini laptop - osnovni modeli

Osnovni modeli su baš ono što im ime kaže - osnovni.  Moći ćeš surfati, gledati filmove i serije, slati mailove, plaćati račune i obavljati sve osnovne zadatke. Ali bilo kakvi zahtjevniji zadaci neće proći ili će se obavljati usporeno. 

Kada govorimo o ovakvim laptopima, govorimo o laptopima do 265 eura ili malo iznad toga. Jasno je kako za taj novac ne možeš očekivati čuda, a takve će biti i specifikacije.

Procesor će vjerojatno biti Intel Pentium. Čeka te između 4 i 8 GB RAM-a te SSD-ovi manjih kapaciteta (64 GB ili 128 GB). Česti su zasloni HD rezolucije, iako prevladava FHD.

Nemoj očekivati seksi, uglađeni laptop. U ovom cjenovnom rangu modeli laptopa su malo veći, teži i robusniji. Ali to ih ne sprječava da odlično služe.

Laptop za ured i studente

Stalno si na laptopu, nosiš ga na posao, s posla, na fakultet, u školu, koristiš ga i vani i doma? Ultrabook bi mogao biti dobar izbor. Ultrabook je tanak i lagan laptop koji se bazira na brzini i premium izgledu, a najčešće ima 13 ili 14-inčni ekran. Može se naći i drugih veličina ekrana, ali poanta ultrabooka i je u toj prenosivosti i lakoći.

Ultrabook će najčešće imati SSD disk i nešto jači procesor. Dodatan plus je svakako štednja baterije pa ultrabook vjerojatno može izdržati najduže bez potrebe za strujom.

Cijena je obično malo veća, ali kvaliteta bi je trebala pratiti. Najosnovniji modeli ultrabooka mogu se pronaći već od oko 400 eura, a ovisno o specifikacijama, cijena može narasti i do više od 2600 eura.

Ultrabook neće biti dobar izbor za hard-core gamere kao i za bilo kakav drugi oblik sličnog korištenja prvenstveno zbog integrirane grafičke kartice. Međutim, s obzirom na jačinu performansi, ultrabook bi trebao biti dovoljno dobar za video i foto editiranje (Photoshop i slični programi). 

Kada govorimo o prihvatljivim specifikacijama, predlažemo da tvoj ultrabook ima barem: Intel Core i5 procesor, 256 GB SSD i 8 GB RAM-a. Ova bi kombinacija trebala biti dovoljna za obavljanje svih zadataka, brzo i jednostavno.

utrabook

Ultrabook je najbolje što možep nabaviti, ali cijena je vjerojatno prevelika za većinu prosječnih korisnika u Hrvatskoj. Zato smo se potrudili sastaviti i poneke alternative koje bi trebale biti dovoljno dobre, a prvenstveno su bazirane na predviđenom budžetu. 

Kako izabrati dobar laptop do 400 eura

Da puno ne duljimo, ovo su minimalni kriteriji koje bi tvoj laptop do 400 kuna trebao ispunjavati:

 • Procesor: Intel Core i3
 • RAM: 8 GB 
 • Tvrdi disk: SSD 256 GB
 • Zaslon: Rezolucija 1920 x 1080 (FHD)
 • Grafička kartica: Intel HD 

Ovo je osnovna kombinacija koja je naravno podložna promjena. Za što će ovakav laptop biti dobar?

Laptopi do 400 eura bez većih problema obavljat će svakodnevne zadatke, jednostavniji gaming i foto-video editiranje. Znači možeš surfati, koristiti Office aplikacije, gledati filmove ili slušati Youtube.

Naravno, možda uspiješ pronaći i nešto bolje specifikacije. Zato dobro pogledaj što se nudi u trgovinama.

Kako izabrati dobar laptop do 650 eura

S laptopima do 650 eura već ulazimo u kvalitetnu sferu i tu možeš pronaći dobar i moćan laptop za sve potrebe. Isključit ćemo žestoki gaming i ultra zahtjevne programe, ali za naprednije korisnike, ovakvi laptopi bi trebali ispunjavati svoju svrhu.

Minimalni kriteriji koji bi trebali biti zadovoljeni su:

 • Procesor: Intel Core i5 / Ryzen 5
 • RAM: 8 GB 
 • Tvrdi disk: 512 GB SSD
 • Zaslon: Full HD 1920 x 1080
 • Zasebna grafička

Za ovu cijenu ne bi trebao pristati na ništa manje od ovoga. A velika je vjerojatnost da ćeš uspjeti pronaći i laptope s najsnažnijim Core i7 procesorom ili nekom od kombinacija klasičnog tvrdog diska i SSD-a. Dobra je opcija i ako uhvatiš kombinaciju 16 GB RAM-a i 256 GB SSD. Jedino za što ćeš se pomučiti je grafička kartica pa dobro razmisli je li ti dovoljna obična integrirana Intel HD grafika.

Multitasking, programi poput Photoshopa, neki noviji naslovi u svijetu igara bez problema će se vrtjeti na laptopu do 650 eura. A imat ćeš i Full HD zaslon za veći užitak u gledanju omiljenih filmova. 

Kako izabrati gaming laptop

I ptice na grani znaju da je u gamingu desktop kralj. Međutim, desktop ne možeš nositi sa sobom. Primjerice, svakoga tjedna putuješ u drugo mjesto zbog fakulteta, ali ne želiš se ograničiti na igranje samo preko vikenda. 

gaming laptop

Istovremeno ćeš imati laptop za gaming, ali i za fakultetske ili druge obveze. Iako ima 'nabrijane' specifikacije, gaming laptop nemoj kupovati ako ne misliš igrati igre. Zvuči logično, ali neki ljudi ipak preskaču taj savjet. U suprotnom će tvoja baterija zaista patiti, a i ti ćete patiti skupa s njom kada shvatiš koliko se brzo troši. 

Koje su to karakteristike koje bi dobar gaming laptop trebao imati?

 • Procesor: Intel Core i7
 • Grafička kartica: Nvidia GeForce GTX1060 ili više
 • Tvrdi disk: 256 GB SSD + 1 TB HDD ili barem 512 GB SSD
 • RAM: 16 GB
 • Zaslon: 17" FHD

Ovo su specifikacije koje bi trebale pokrenuti i najzahtjevnije igre. Ako si samo prosječni gamer koji tu i tamo zavrti neki od novih naslova i ne pati da svi detalji budu na 'High', za tebe će i gore navedeni laptopi do 650 eura biti sasvim dobar odabir.

Gaming laptopi su robusni, veliki i teži od 'običnih', a posebnu pozornost treba posvetiti hlađenju komponenti zbog velike topline i zagrijavanja koje proizvode procesori i grafičke kartice.

Apple MacBook

Još jedna dilema pred kojom ćeš se možda naći je kupovina Windowsa ili Maca. Apple ima svoju vjernu vojsku fanova i to sigurno nije bez razloga. Upravo su 'poslovnjaci' ti koji se najčešće odlučuju na MacBook, a glavne su prednosti svakako:

 • Brzina
 • Intuitivnost korištenja
 • Sigurnost

Naravno, kao i uvijek kada se radi o Appleu, cijena je jedan bitan faktor zašto svi ne hodamo s malim Macovima pod rukama. MacBook također nije dobra opcija za gaming. U svakom se slučaju Apple smatra i trendseterskim komadom tehnike, a upravo su ultrabookovi nastali kao odgovor na Apple MacBook. Točnije rečeno, MacBook je vjerojatno najpopularniji ultrabook ikada. 

MacBook preferiraju grafički dizajneri, profesionalci u svijetu video i audio editiranja. Tražiš li samo standardan laptop za svakodnevne zadaće poput surfanja, gledanja filmova, slanja mailova i slično, apsolutno ti se ne isplati kupiti MacBook.

Google Chromebook

Chromebook radi na operativnom sustavu Chrome OS i u Hrvatskoj nije pretjerano popularan. Međutim, na stranim tržištima Chromebook je prepoznat kao idealan laptop za nezahtjevne korisnike. 

Chromebook gotovo sve radi online pa ako ti je laptop potreban samo za surfanje internetom, ovo bi mogao biti pun pogodak. Mala cijena, mala težina i dugotrajna baterija glavne su odlike ovakvog prijenosnog računala. 

Međutim, Chromebook je gotovo skroz beskoristan kada si offline. Neki programi će i dalje raditi, ali definitivno ne onako kako si naviknuo na to. Svi podaci i aplikacije spremaju se na cloud, a pristupiti im se može samo kada je uređaj spojen na internet.

Brendovi 

I za kraj smo odlučili istaknuti proizvođače i brendove prijenosnih računala s kojima nećeš pogriješiti. Naravmo, nitko ti ne može garantirati kako će jedan model laptopa 5 godina raditi bez problema, dok će drugi već nakon mjesec dana početi stvarati probleme. Puno faktora će ovisiti o radu prijenosnog računala, a jedan od njih je svakako i tvoja briga i način korištenja.

Svi se slažu kako je Apple vjerojatno i najjači brend, a odmah do njega su i HP, Dell, Asus i Lenovo. Acer je također dosta popularan na našem tržištu.

Najpopularniji brendovi prijenosnih računala

Ako te zanima više o svijetu računala, svakako pogledaj naše vodiče za kupovinu:

 

Posjetitelje koji su gledali ovaj proizvod također su zanimali i proizvodi