nabava.net

Koji parni čistač kupiti - vodič za kupovinu

Kada čistiš svoj dom, osjećaš se kao Sizif? Taman očistiš i drugi dan kao da je prošao tornado i donio nove slojeve prašine i nečistoća? Da bi očistio površine u svojemu domu brzo i učinkovito, dobro će ti doći čistač na paru. No, koji kupiti? Koje su razlike između vrsti parnih čistača? U nastavku te čekaju odgovori na ta pitanja!

čistač na paru

Zašto čistač na paru?

Kao što njegovo ime sugerira, ovaj kućanski aparat koristi paru kako bi uklonio prljavštinu i bakterije s površina. Zato što s njim ne treba koristiti deterdžent, čistač na paru je idealan za kućanstva koja brinu o okolišu i svojem zdravlju, pogotovo ako imaš problema s alergijama.

Osim što je dobar za zdravlje, čistač na paru također će ti drastično olakšati život. Mnoge tvrdokorne mrlje koje bi inače morao ribati, sa čistačem na paru uklonit ćeš u samo nekoliko poteza.

Parni čistač radi tako da, nakon što u njegov spremnik natočiš vodu, on tu vodu zagrije dok se ne pretvori u suhu paru. Para se propušta kroz rasprskivač na glavi uređaja i potom, zahvaljujući jakom pritisku, uklanja nečistoće i dezinficira. Nečistoća s površine koju čistiš se upije u glavu parnog čistača ili ju je potrebno ukloniti čistom krpom, ovisno o modelu.

Postoje tri vrste parnih čistača:

  1. Ručni
  2. Štapni
  3. Ležeći

Svaki je namijenjen korištenju u različitim situacijama, a evo kako odlučiti koji ti treba.

1. Ručni parni čistač

ručni čistač na paru

Malih su dimenzija, lagani, jednostavni za korištenje i uglavnom cjenovno prihvatljivi.

Ručni čistač na paru savršen je za čišćenje prozora, pećnica, štednjaka, tuševa, pločica, fuga i sličnih manjih površina, kao i za čišćenje teško dostupnih mjesta. Zauzima malo prostora, pa ćeš ga nakon korištenja lako pospremiti gdje ti neće smetati. U prosjeku ćeš imati desetak minuta vremena za čišćenje prije nego se spremnik isprazni. Ako čistač radi na pritisak, morat ćeš pričekati da popusti prije nego ga ponovo napuniš vodom.

Ručni parni čistači često imaju kratke kablove pa znaj da će ti možda dobro doći produžni kabel.

Ako trebaš parni čistač primarno za čišćenje podova, preskoči ručne čistače i opredijeli se za idući na ovoj listi.

2. Štapni parni čistač

štapni čistač za paru

Ovo je najpopularnija vrsta čistača na paru, a koristi se primarno za čišćenje podova. Izgledom podsjeća na štapni usisavač i jednostavan je za manevriranje.

U pravilu teži između 2 i 4 kg s punim spremnikom za vodu, a u prosjeku mu treba od nekoliko sekundi do minute da zagrije vodu. Ovisno o veličini spremnika, štapni čistač koristit ćeš oko 20 minuta dok se ne isprazni. Ako trebaš više vremena za čišćenje, opredijeli se za čistač s većim spremnikom, ali znaj da će to povećati težinu čistača.

Ako uz podove želiš čistiti i tepihe, provjeri je li štapni čistač koji te zanima tome namijenjen ili je moguće za njega kupiti posebni nastavak za čišćenje tepiha.

Postoje 2-u-1 parni čistači koji dolaze s ručnim čistačem za manje površine. U tom slučaju nećeš trebati kupovati poseban uređaj, no znaj da su ovakvi čistači teži i skuplji.

Neki modeli imaju pomičnu glavu, a kod nekih ona je u obliku trokuta. Takvim je čistačima puno lakše manevrirati i olakšavaju čišćenje okolo i između namještaja ili u kutovima.

3. Ležeći parni čistač

ležeći čistač na paru

Ova vrsta čistača na paru slična je ranije spomenutom 2-u-1 sustavu po tome što se može koristiti i za veće poslove poput čišćenja podova, kao i za manje površine poput pločica, prozora i teško dostupnih mjesta. Ako živiš u velikoj kući i imaš puno za čistiti, ležeći čistač na paru savršeno je rješenje jer ima veliki spremnik za vodu i nastavke namijenjene raznim površinama.

Budući da su ležeći parni čistači većih dimenzija, trebat ćeš pronaći mjesto gdje ćeš spremiti svoj primjerak. Ovi su čistači također skuplji od ručnih i štapnih čistača na paru, a potrebno im je i malo više vremena da zagriju vodu. Rade na pritisak, pa ćeš morati pričekati da čep od spremnika otpusti prije nego natočiš još vode ako želiš nastaviti s čišćenjem.

Koje su značajke parnih čistača najvažnije?

Tri osnovne karakteristike svakog parnog čistača su:

  • kapacitet spremnika
  • brzina zagrijavanja vode
  • autonomija rada

Što je vrijeme zagrijavanja kraće, to je bolje. Iako će se ručni čistači u pravilu zagrijati prije od ležećih, postoje i modeli ležećih parnih čistača koji zagrijavaju u 30-ak sekundi, i ručnih čistača kojima je za to potrebna minuta. Dakle, ovisi o modelu.

Neki modeli stvaraju paru kontinuirano od trenutka kada zagriju vodu, no preporučujemo da izabereš model na kojemu možeš izabirati jačinu i gasiti paru po potrebi jer pružaju malo više fleksibilnosti i dužu autonomiju rada. Neke mrlje zahtijevaju više pare, a neke manje, i bolje ćeš ih očistiti uz kontroliranje pare.

Jedna od najpraktičnijih značajki je mogućnost nadolijevanja vode u spremnik bez čekanja da se ponovo zagrije. U slučaju da nisi gotov s poslom, a spremnik s vodom se već ispraznio, u ovoj ćeš situaciji moći natočiti vodu i nastaviti s čišćenjem bez pauze.

Ovisno o tome kakva je kvaliteta vode u mjestu u kojemu živiš, možda ćeš morati koristiti destiliranu vodu. To je uredu ako namjeravaš kupiti ručni parni čistač za manje poslove, ali ako trebaš štapni ili ležeči parni čistač za redovito korištenje, kupovina većih količina destilirane vode može stvoriti značajan trošak. U tom slučaju, odličan izbor je parni čistač s filterom za kamenac.

Napomenut ćemo i to da su metalni ili aluminijski spremnici za vodu bolji odabir od plastičnih jer će duže trajati, a nipošto nemoj koristiti deterdžent s čistačem na paru jer češ ga nepovratno oštetiti. Koristi deterdžent isključivo ako u uputama za model koji kupiš piše da je to dozvoljeno.

Nastavci za čišćenje

Nastavci za čišćenje različitih površina uglavnom ćeš dobiti uz ručni ili ležeći parni čistač budući da su uspravni parni čistači namijenjeni čišćenju podova i tepiha i na njima možeš mijenjati jedino nastavke od tkanina, često od mikrovlakana.

Prije čišćenja tepiha obavezno isprobaj uređaj na najmanje uočljivom dijelu tepiha s minimalnom količinom pare da vidiš kako tepih podnosi visoke temperature.

Neki od osnovnih nastavaka za čišćenje su uska mlaznica za čišćenje teško dostupnih mjesta i kutova, četka za čišćenje tvrdokornih mrlja, nastavak za čišćenje prozora te podni nastavak za čišćenje perivih zidnih i podnih obloga poput pločica, kamenih podova i slično.

Ponekad češ dobiti nekoliko četki za tvrdokorne mrlje u više veličina, postoje nastavci za glačanje odjeće i čišćenje zavjesa, kao i nastavci s krpom za čišćenje manjih površina poput zrcala te za čišćenje namještaja.

Kod odabira nastavaka za čišćenje, razmisli koje sve površine želiš čistiti. Nemoj bespotrebno trošiti na set svih mogućih dodataka ako su kupaonske pločice jedino što želiš čistiti.