Ostali članci

Koji parni čistač kupiti - vodič za kupovinu

Kada čistiš svoj dom, osjećaš se kao Sizif? Taman očistiš, a drugi dan kao da je tornado donio nove slojeve prašine i nečistoća? Kako bi površine u svojemu očistio domu brzo i učinkovito, dobro će ti doći čistač na paru. No, koji kupiti? Koje su razlike između različitih vrsti parnih čistača?

čistač na paru

Zašto čistač na paru?

Ovaj kućanski aparat koristi paru kako bi uklonio prljavštinu i bakterije s površina. S njim ne trebaš koristiti deterdžent, pa je zato je idealan za kućanstva koja brinu o okolišu i svojem zdravlju. Čistač na paru odličan je za alergičare.

Osim što je nježan prema osjetljivom organizmu, čistač na paru također će ti drastično olakšati život. Tvrdokorne mrlje koje bi inače morao ribati, čistačem na paru uklonit ćeš u samo nekoliko poteza.

Kako radi parni čistač? Nakon što u njegov spremnik natočiš vodu, on tu vodu zagrije dok se ne pretvori u suhu paru. Para se propušta kroz rasprskivač na glavi uređaja i potom, zahvaljujući jakom pritisku, uklanja nečistoće i dezinficira. Nečistoća s površine koju čistiš se ili upije u glavu parnog čistača ili ju je potrebno ukloniti čistom krpom, ovisno o modelu.

Postoje tri vrste parnih čistača:

  1. Ručni
  2. Štapni
  3. Ležeći

Svaki je namijenjen korištenju u različitim situacijama, a evo kako odlučiti koji parni čistač kupiti.

1. Ručni parni čistač

ručni čistač na paru

Malih su dimenzija, lagani, jednostavni za korištenje i uglavnom cjenovno prihvatljivi.

Ručni čistač na paru savršen je za čišćenje prozora, pećnica, štednjaka, tuševa, pločica, fuga i sličnih manjih površina. Odličan je pomagač za čišćenje teško dostupnih mjesta. Zauzima malo prostora pa ćeš ga nakon korištenja lako pospremiti. U prosjeku ćeš imati desetak minuta vremena za čišćenje prije nego se spremnik isprazni. Ako čistač radi na pritisak, morat ćeš pričekati da popusti prije nego ga ponovo napuniš vodom.

Ručni parni čistači često imaju kratke kablove pa znaj da će ti možda dobro doći produžni kabel.

Trebaš li parni čistač primarno za čišćenje podova, preskoči ručne čistače i opredijeli se za idući na ovoj listi.

2. Štapni parni čistač

štapni čistač za paru

Ovo je najpopularnija vrsta čistača na paru, a koristi se primarno za čišćenje podova. Izgledom podsjeća na štapni usisavač i jednostavan je za manevriranje.

U pravilu teži između 2 i 4 kg s punim spremnikom za vodu, a u prosjeku vodu zagrije za oko minutu. Ovisno o veličini spremnika, štapni čistač koristit ćeš oko 20 minuta dok se ne isprazni. Trebaš li više vremena za čišćenje, opredijeli se za čistač s većim spremnikom, ali znaj da je takav parni čistač malo teži.

Želiš li uz podove čistiti i tepihe, provjeri je li štapni čistač koji te zanima tome namijenjen ili je moguće za njega kupiti posebni nastavak za čišćenje tepiha.

Postoje 2-u-1 parni čistači s ručnim čistačem za manje površine. U tom slučaju nećeš trebati kupovati zaseban uređaj, no znaj da su ovakvi čistači teži i skuplji.

Neki modeli imaju pomičnu glavu, a kod drugih je ona u obliku trokuta. Takvim je čistačima lakše manevrirati i olakšavaju čišćenje okolo i između namještaja ili u kutovima.

3. Ležeći parni čistač

ležeći čistač na paru

Ova vrsta čistača na paru slična je ranije spomenutom 2-u-1 sustavu po tome što se može koristiti i za veće poslove poput čišćenja podova, ali i za manje površine poput pločica, prozora i teško dostupnih mjesta. Živiš li u velikoj kući i imaš li puno za čistiti, ležeći čistač na paru savršeno je rješenje jer ima veliki spremnik za vodu i nastavke namijenjene različitim površinama.

Budući da su ležeći parni čistači većih dimenzija, trebat ćeš pronaći adekvatno mjesto za njegovo odlaganje između korištenja. Ovi su čistači ujedno  skuplji od ručnih i štapnih čistača na paru, a potrebno i duže zagrijavaju vodu vodu. S obzirom na to da rade na pritisak, morat ćeš pričekati da čep od spremnika otpusti prije nego natočiš još vode želiš li nastaviti s čišćenjem.

Koje su značajke parnih čistača najvažnije?

Tri osnovne karakteristike svakog parnog čistača su:

  • kapacitet spremnika
  • brzina zagrijavanja vode
  • autonomija rada

Što je vrijeme zagrijavanja kraće, to je bolje. Iako će se ručni čistači u pravilu zagrijati prije ležećih, postoje i modeli ležećih parnih čistača koji zagrijavaju u 30-ak sekundi te ručnih čistača kojima je za to potrebna minuta. Dakle, ovisi o modelu.

Neki modeli paru stvaraju kontinuirano od trenutka kada zagriju vodu, no preporučujemo da izabereš model na kojemu možeš izabirati jačinu i gasiti paru po potrebi, Oni pružaju više fleksibilnosti i dužu autonomiju rada. Neke mrlje zahtijevaju više pare, neke manje, i bolje ćeš ih očistiti kontrolom jačine pare.

Jedna od najpraktičnijih značajki je mogućnost nadolijevanja vode u spremnik bez čekanja da se ponovo zagrije. U slučaju da nisi gotov s poslom, a spremnik s vodom je već prazan, u ovoj ćeš situaciji natočiti vodu i nastaviti s čišćenjem bez pauze.

Ovisno o tome kakva je kvaliteta vode u mjestu u kojemu živiš, možda ćeš morati koristiti destiliranu vodu. To je uredu namjeravaš li kupiti ručni parni čistač za manje poslove, ali trebaš li štapni ili ležeči parni čistač za redovito korištenje, kupovina većih količina destilirane vode stvorit će značajan trošak. U tom slučaju, odličan izbor je parni čistač s filterom za kamenac.

Napomenut ćemo da su metalni ili aluminijski spremnici za vodu bolji odabir od plastičnih jer duže traju. Osim toga, nipošto nemoj koristiti deterdžent s čistačem na paru jer ćeš ga nepovratno oštetiti. Koristi deterdžent isključivo kada u uputama za model koji kupiš piše da je to dozvoljeno.

Nastavci za čišćenje

Nastavke za čišćenje različitih površina uglavnom ćeš dobiti uz ručni ili ležeći parni čistač jer su uspravni parni čistači namijenjeni čišćenju podova i tepiha i na njima možeš mijenjati jedino nastavke od tkanina (koji su obično od mikrovlakana).

Prije čišćenja tepiha obavezno isprobaj uređaj na najmanje uočljivom dijelu tepiha s minimalnom količinom pare. Tako ćeš vidjeti kako tepih podnosi visoke temperature.

Neki od osnovnih nastavaka za čišćenje su uska mlaznica za čišćenje teško dostupnih mjesta i kutova, četka za čišćenje tvrdokornih mrlja, nastavak za čišćenje prozora te podni nastavak za čišćenje perivih zidnih i podnih obloga poput pločica, kamenih podova i slično.

Ponekad češ dobiti nekoliko četki za tvrdokorne mrlje u više veličina, postoje nastavci za glačanje odjeće i čišćenje zavjesa, kao i nastavci s krpom za čišćenje manjih površina poput zrcala te za čišćenje namještaja.

Kod odabira nastavaka za čišćenje razmisli koje sve površine želiš čistiti. Nemoj bespotrebno trošiti na set svih mogućih dodataka kada su kupaonske pločice jedino što želiš čistiti.

Najvažnije za upamtiti jest ovo: prvo dobro razmisli gdje, kada i koliko često želiš/trebaš koristiti parni čistač. Nakon toga bit će jednostavno odabrati najbolji uređaj.

Povezani proizvodi
Karcher parni čistač SC 3 EasyFix
10 ponuda
Stavi u listu želja
Karcher parni čistač SC 4 EasyFix
14 ponuda
Stavi u listu želja
Karcher parni čistač SC 3 Upright Easyfix
4 ponude
Stavi u listu želja
Karcher parni čistač SC 5 EasyFix
7 ponuda
Stavi u listu želja