nabava.net

Koji trimer za travu kupiti - vodič za kupovinu

Trimeri za travu odlična su nadopuna kosilicama i ostalim alatima za održavanje travnjaka. Motorni, akumulatorski ili električni? Ravni ili zaobljeni? Izbora je mnogo, a mi smo pripremili veliki vodič za kupovinu u kojem možeš saznati sve što trebaš o trimerima za travu.

Vodič za kupovinu trimera

Credits: sacks08

Prije nego krenemo, idemo prvo pogledati kome su namijenjeni trimeri. Kako smo i rekli, trimer je alat koji se odlično nadopunjuje s ostalim alatima za uređivanje travnjaka i dvorišta. Trimeri za travu posebno su zahvalni u dvorištima i ostalim lokacijama koji obiluju zaprekama, gredicama, velikim nagibom i slično jer mogu doprijeti do mjesta gdje obična kosilica ne može.

Kada krećeš u kupovinu trimera, prvo moraš odlučiti koji ćeš izvor snage koristiti. S obzirom na što ih pokreće, trimeri mogu biti:

  • električni
  • akumulatorski
  • motorni (benzinski)

Električni trimeri za travu

Električni trimeri za travu koriste električnu energiju za obavljanje svog rada. Ovi trimeri dolaze sa strujnim kabelom kojeg je potrebno, sasvim logično, uključiti u struju.

Već u startu, jasan je najveći nedostatak kojeg električni trimeri imaju. Ograničen si dužinom kabela kao i blizinom utičnice. U pravilu električni trimeri dolaze s kratkim kabelom pa ćeš za njegovo korištenje svakako morati nabaviti i produžni kabel (kolut) kojeg ćeš moći vući po dvorištu. Zato su električni trimeri predviđeni ipak za manja dvorišta i manje površine.

Međutim, ako ti žice i kablovi ne smetaju, električni trimeri imaju i svojih prednosti. Prvi je svakako cijena alata, električni trimeri su najjeftiniji, ali ćeš morati i platiti i to nešto malo struje što potrošiš pri svakom korištenju. Možeš probati i ne platiti ili posuditi struju od susjeda, ali to ne preporučamo.

Električni trimeri su i najlakši jer nemaju bateriju ili motor čiju težinu moraš nositi. Prosjek težine za električne trimere je oko 2-3 kilograma što je svakako bolje nego da nosiš 7-8 kilograma motornog trimera. Osim ako želiš bildati dok radiš po dvorištu.

Električni trimer za travu

Još jedan plus u odnosu na ostale vrste je što su električni trimeri za travu odmah spremni za rad i neće prestati raditi sve dok ti to ne odlučiš. Ili dok ti susjed ili HEP ne isključe struju. Ne moraš gledati ima li benzina ili je li baterija puna. Uključiš i radiš. A s obzirom da su takvi trimeri nečujni, svi će cijeniti nedostatak buke. I tvoji ukućani, i kućni ljubimci i susjedi.

Akumulatorski trimeri za travu

Akumulatorski trimeri za travu slični su onim električnim. Također ih je bolje koristiti na manjim površinama, a i nema dodatnih troškova poput benzina, ulja i slično, kao niti zagađivanja okoliša.

Ono gdje se razlikuju, je svakako cijena. Akumulatorski trimeri su u pravilu skuplji i ulaze u gotovo isti cjenovni rang kao i motorni trimeri. Iako je cijena veća, prednost može biti ako u svojoj kolekciji imaš još koji akumulatorski alat istog proizvođača. Oni najčešće koriste istu bateriju pa jednu možeš koristiti za veći broj uređaja.

Problem kod akumulatorskih trimera je vrijeme korištenja. Baterije najčešće traju po 30 minuta pa ako u tom vremenu ne obaviš posao, ne preostaje ti ništa drugo nego otvoriti hladnu pivu i čekati da se baterija ponovno napuni. Isto tako ne smiješ zaboraviti napuniti bateriju. U protivnom, taman kad skupiš snage i volje za radom, morat ćeš pričekati još kojih sat vremena dok baterija ne dođe na svojih 100%.

Odlučiš li se za kupovinu akumulatorskog trimera svakako predlažemo da saznaš koliko dugo baterija radi na jednom punjenju, koliko je vremena potrebno za punjenje od 0 do 100%, kao i može li se ona koristiti i na drugim alatima.

Motorni (benzinski) trimeri za travu

Motorni ili benzinski trimeri za travu su najčešći oblik trimera. Odlučiš li se za kupovinu ove vrste, sigurno je da ćeš imati najviše izbora. Motorni trimer namijenjen je za 'žešću' uporabu i veće prostore.

Za razliku od gore navedenih vrsta, motorni trimeri su prilično glasni pa bi uz njih trebao nabaviti i zaštitu za uši kako ne bi oštetio sluh. Motorni trimeri su i nešto teži pa će rad s njima biti prava tjelovježba. Iako se par kilograma na prvu ne čini tako teško, nakon pola sata rada, sigurno ti više neće biti svejedno.

Motorni trimer za travu

Motorni trimeri su i najteži za održavanje. Ovisno o motoru, dvotaktni ili četverotaktni, morat ćeš redovito dodavati ulje i paziti da ga uvijek ima kako bi motor radio bez problema, čistiti filtere i mijenjati svijećice. Naravno, moraš paziti i da uvijek imaš benzina. Zato pri kupovini obrati pozornost da trimer ima vidljivi rezervoar kako bi u svakom trenutku znao koliko ti je benzina još ostalo.

Širina reza

Širina reza odnosi se na širinu glave, odnosno koliki prostor trimer može obuhvatiti i rezati travu bez da ga ti moraš pomicati. U pravilu se širina reza kreće između 25 i 40 cm. Za manja dvorišta, moguće je izabrati i neku manju širinu jer će u tom slučaju trimer biti manji, kompaktniji i lakši.

Sukladno tome, za veće površine treba potražiti i veću širinu reza kako posao ne bi trajao predugo.

Debljina rezne niti (flaksa)

Debljina rezne niti također je važan faktor rada trimera. Proizvođači ti uvijek postave koja je preporučena debljina koju bi trebao koristiti i naš je savjet da se toga pridržavaš, osobito ako nisi neki iskusan radnik s trimerom.

Premala debljina rezne niti može utjecati na lošiju izvedbu i manju snagu rezanja, dok predebela rezna nit može preopteretiti motor i posljedično prouzročiti kvar. Ovo je osobito važno kod trimera koji imaju slabiji motor pa još jedno savjetujemo poštivanje uputa proizvođača.

Ravna ili zakrivljena osovina

Trimeri mogu imati ravnu ili zakrivljenu osovinu, a izbor će ponajviše ovisiti o terenu na kojem kosite. Ravna osovina je u pravilu duža, a više će vam koristiti ako kosite ispod grmova, ograda i sličnih mjesta gdje trimer možete pogurati skroz ispod objekta.

S druge strane, zakrivljena osovina je bolji izbor za uređivanje dvorišta koje ima mnogo cvjetnih gredica, kamenjara i sličnih 'prepreka'. Trimeri sa zakrivljenom osovinom su u pravilu lakši i njima se jednostavnije rukuje pa to isto imaj na umu kada krećeš u kupovinu.

Sigurnost

Kao i kod svih alata, osobito onih s raznim vrstama oštrica, sigurnost mora biti na prvom mjestu. Zato smo naš vodič za kupovinu trimera odlučili završiti upravo sa sigurnošću.

Pri korištenju trimera, budi siguran da nikada ne moraš dolaziti blizu oštrice dok motor radi. Svi sigurnosti gumbi moraju se nalaziti odmah na dohvat ruke, a bilo bi odlično kada bi trimer imao stop gumb koji automatski zaustavlja motor ako ti je to potrebno. Također, trebaš zaštititi svoje tijelo, idealno s vizirom i slušalicama. Dok se koristi kako treba i kako je predviđeno, trimer za travu bit će tvoj najbolji prijatelj.

Svakako pogledaj i: