nabava.net

Koju mikrovalnu pećnicu kupiti - vodič za kupovinu

Mikrovalna pećnica postala je esencijalni dio svake kuhinje. Bilo da želite podgrijati hranu, otopiti smrznuto meso ili samo ispeći kokice, mikrovalna je must-have kućanski aparat. Kolika je potrebna snaga, kapacitet i koje funkcije mora imati, donosimo u nastavku.

Mikrovalna pećnica

Vrste mikrovalnih pećnica

Za početak morate odlučiti koju ćete vrstu mikrovalne pećnice kupiti. Iako se može izdvojiti nekoliko tipova mikrovalki, mi smo se zbog pojednostavljenja odlučili za dva najčešća tipa, a to su: 

 • Standardna (samostojeća) mikrovalna pećnica
 • Ugradbena mikrovalna pećnica

Mnogi će u vrste mikrovalnih pećnica staviti i grill mikrovalne, ali kako je grill samo jedna od mogućih opcija kod obje naše vrste, odlučili smo se za ovakvu raspodjelu. Ne brinite, svakako ćemo objasniti i sve prednosti i mane grill mikrovalnih pećnica. 

Samostojeća mikrovalna pećnica

Kada pomislite na mikrovalne pećnice, ovo vam pada na pamet. Standardna mikrovalna koju viđate po trgovinama, filmovima, imate ili ste ju imali u svome domu. 

Glavne prednosti samostojećih mikrovalnih pećnica su cijena i lakoća korištenja. Sve što trebate napraviti nakon kupovine je pronaći idealno mjesto za mikrovalnu, izvaditi je iz kutije i uključiti u struju. I to je to. Spremni ste za rad. 

Druga spomenuta prednost je cijena. Samostojeće mikrovalne pećnice možete pronaći već od 300 kuna čime postaju prihvatljive gotovo za svaki džep. A kada ju jednom krenete koristiti, više nećete moći bez nje. 

Ne treba zaboraviti niti prenosivost i fleksibilnost koje dolaze sa standardnim mikrovalnim pećnicama. Možete im mijenjati poziciju u stanu, nositi ih sa sobom na more, što god poželite. 

Mikrovalka

Najveća mana ovih mikrovalnih pećnica je prostor koji zauzimaju. Kako im i samo ime kaže, one su samostojeće i kao takve moraju imati svoj prostor. Ok, rekli smo da ih možete prebacivati, nositi, sklanjati, ali dok rade zauzimaju prostor. A kako ćete ju vrlo vjerojatno koristiti barem jednom dnevno, željet ćete da uvijek bude na istom mjestu. Logika nalaže, u kuhinji. 

Osim što zauzimaju određeni dio prostora, pozicija mikrovalne pećnice mora biti pomno isplanirana u odnosu na utičnicu za struju. Većina strujnih kabela mikrovalnih ne može se pohvaliti nekom pretjeranom dužinom, a dužina bi (u ovom slučaju) mogla biti presudna. 

Zato prije nego krenete u kupovinu samostojeće mikrovalne pećnice, isplanirajte poziciju na koju ćete ju postaviti, provjerite koliko vam je blizu utičnica i nemojte poslije razbijati glavu jer je kabel prekratak za 2 cm. 

Ugradbena mikrovalna pećnica

Brzim zaključivanjem, jasno je kako su ugradbene mikrovalne pećnice potpuna suprotnost samostojećim i ono što su prednosti kod jednih, mane su kod drugih i obrnuto. 

Ugradbene mikrovalne pećnice znatno su skuplje i nemojte očekivati da ćete ovu vrstu pronaći za manje od 1000 kuna. Naravno i njima je potreban predviđeni prostor u koji će biti ugrađene, zid ili neki od kuhinjskih elemenata. Ali jednom kada ih ugradite, ne zauzimaju niti centimetra više od predviđenog. 

Osim te prednosti, ugradbene mikrovalne u pravilu izgledaju elegantnije, luksuznije i dodatno uljepšavaju prostor, što se definitivno ne može reći za samostojeće mikrovalne pećnice. 

Ugradbena mikrovalna pećnica

Međutim, ova vrsta zakazuje na početku korištenja. Puno je tu briga. Treba naći adekvatan prostor, sve dobro izmjeriti, pronaći nekoga tko će vam ju montirati i sve dobro postaviti i tek onda ste spremni za rad. Puno kompliciranije od prethodno navedenog, uključi u struju i radi. 

Uzmite u obzir da prilikom seljenja ugradbena pećnica postaje beskorisna, odnosno ostajete bez nje. Pa ako ste slučajno u podstanarstvu, ugradbena mikrovalna nikako nije izbor. 

Koja snaga mikrovalne pećnice je potrebna?

Ovo je vjerojatno jedno od najčešćih pitanja koje si možete postaviti ako krećete u kupovinu mikrovalne pećnice. Iako smo sigurni da bi najviše voljeli čuti nešto tipa: 1000 W je idealno, takav vam odgovor nitko ne može dati. 

Potrebna snaga ovisit će o vašem načinu korištenja mikrovalne pećnice. Hoćete li ju koristiti samo za kokice, podgrijavanje hrane i mlijeka? Ili planirate u njoj i odmrzavati meso pa čak i kuhati? 

Ako mikrovalnu planirate koristiti samo za osnovne poslove, od 600 do 800 W bit će i više nego dovoljno. Za nešto zahtjevnije korisnike, predlažemo da mikrovalna ima barem 900 W. Za spremanje cijelih jela u mikrovalnoj, trebat će vam snaga od barem 1200 W. 

Planirate li kuhati cijela jela u mikrovalnoj, trebat će vam neko vrijeme da se usavršite i namjestite optimalne opcije. I uz sve to zapamtite, hrana iz pećnice ili skuhana na štednjaku uvijek će imati bolji okus od one iz mikrovalne. 

Kapacitet mikrovalne

Kapacitet mikrovalne pećnice usko je povezan sa snagom. Veće mikrovalke u pravilu imaju i veću snagu. Tu će ponovno puno toga ovisiti o načinu korištenja. Grijanje šalica, jednog tanjura i sličnih manjih predmeta, ne zahtijeva mikrovalnu kapaciteta 25 l, isto kao što ne možete očekivati da ćete cijeli lonac staviti u mikrovalnu kapaciteta 15 l. 

Poučeni dosadašnjih iskustvom korisnika, možemo zaključiti kako bi mikrovalna kapaciteta 20 litara trebala biti dovoljna za većinu ljudi. Sve iznad toga pripada sferi velikih mikrovalnih pećnica, dok bi s manjima mogli naići na problem čak i prilikom pečenja kokica.

Osnovne funkcije koje mikrovalna treba imati

Kao i kod većine kućanskih aparata, i kod mikrovalnih pećnica sada već možete pronaći modele od najjednostavnijih do onih za koje morate imati dozvolu za upravljanje i položene tečajeve kao za upravljanje svemirskim brodom. 

Zato smo odlučili brzo pobrojati minimalne značajke koje bi svaka mikrovalna pećnica morala imati. 

 • Odleđivanje (Defrost)
 • Mogućnost podešavanja snage
 • Tajmer
 • Prikazivanje vremena rada
 • Rotirajući tanjur

To su svakako minimumi ispod kojih ne bi trebali ići, ali velika je vjerojatnost da na tržištu baš i nećete pronaći mikrovalne pećnice koje nemaju nešto od navedenog. 

Dodatne značajke

Rekli smo već, dodatne funkcije u mikrovalnoj u rangu su s onima u svemirskom brodu. Zato definitivno nećemo objašnjavati svaku, ali postoji nekoliko zanimljivih na koje svakako valja obratiti pozornost. 

Predefinirani programi

Tehnologija napreduje, pa mikrovalne pećnice već same znaju kolika temperatura i koje je vrijeme potrebno za ispeći kokice, otopiti komad mesa, ispeći pizzu ili zagrijati vodu za čaj. 

Ova funkcija može biti zaista korisna jer smanjuje vrijeme potrebno za pripremu, a i ne očekuje od vas nikakvo predznanje o temperaturi i vremenu potrebnom za pripremu pojedinih namirnica.

Grill funkcija

Grill smo već spomenuli kao moguću opciju, a sada je došlo vrijeme i da pojasnimo što ona donosi. Prije svega treba reći kako grill mikrovalne koriste samo onima koji planiraju i pripremati (kuhati) hranu u svojoj mikrovalki. U suprotnom, jednostavno zaobiđite ovu funkciju.

Poneke mikrovalne koriste samo grill način, dok druge koriste kombinaciju grilla i mikrovalova. Grill mikrovalne super su odabir za pripremu pizza, tostiranje sendviča i slično jer svojim načinom rada stvaraju hrskavu koricu kakvu smo navikli vidjeti kada pripremamo hranu u pećnici.

Mikrovalna s grill opcijom

Koristite li samo grill funkciju, ona hranu priprema stvarajući toplinu za razliku od mikrovalova koji su inače glavni princip rada mikrovalnih pećnica. Zapravo, mikrovalne pećnice s grill funkcijom predstavljaju drugu ili rezervnu pećnicu u vašem domu. Ali gotovo sigurno okus i miris hrane neće biti identičan onoj napravljenoj u pravoj pećnici. 

Zaštita od djece

Koliko god mikrovalna pećnica za djecu nije toliko opasna kao neki drugi kućanski aparati, opet trebate biti na oprezu. Djeca su znatiželjna, razigrana i samo trenutak nepažnje može dovesti do problema. 

Zato je za sve one koji u svome domu imaju malu djecu, dobra ideja izabrati mikrovalnu pećnicu koja ima određenu zaštitu za njeno korištenje. 

Brzi savjeti za korištenje mikrovalne pećnice

Za kraj smo ostavili još nekoliko brzih savjeta i stvari na koje morate obratiti pozornost, ne toliko prilikom kupovine, već prilikom korištenja mikrovalne pećnice. 

 • Provjerite koji materijali (posude i slično) smiju ići u mikrovalnu pećnicu
 • Pripazite da prostor za ventilaciju ostavite otvoren i odmaknut od zidova i namještaja kako ne bi došlo do pregrijavanja
 • Mikrovalne rade na istoj frekvenciji kao routeri za internet pa ih probajte imati udaljene jedne od drugih
 • Hrana spravljena u mikrovalnoj NIJE kancerogena

Definirajte za što ćete sve koristiti mikrovalnu pećnicu, koliko ljudi će ju uopće koristiti i pronađite prostor u kojem ćete ju imati. Nakon toga usporedite cijene mikrovalnih pećnica i obavite kupovinu. Vjerujemo kako ste sada spremni za kupnju.