Ostali članci

Kupuješ power bank? Prvo trebaš znati ovo (Vodič za kupovinu)

Puna ti je kapa pametnih uređaja koji su prazni nakon samo par sati korištenja? Odlaziš na put ili izlet bez pristupa utičnici? Eksterna baterija, prijenosni punjač ili power bank praktičan je uređaj kojim možeš puniti uređaje kao što su pametni telefoni, bežične slušalice, prijenosna računala i sl. gdje god i kada god.

powerbank

Izvor: Freepik

Koji kapacitet powerbanka odabrati?

Kapacitet eksterne baterije mjeri se u miliampersatima (mAh), a postoje uređaji s kapacitetom manjim od 2.000 mAh do modela s ogromnih 70.000 mAh i više.

Što je kapacitet powerbanka veći, to više puta možeš napuniti svoj uređaj. Imaš li pametni telefon s prosječnom baterijom od oko 3.000 mAh, powerbank od 10000 mAh omogućit će ti otprilike tri punjenja. Koristiš li pak laptop s većim kapacitetom baterije od npr. 50000 mAh, trebat će ti powerbank s 20000 mAh kako bi mogao napuniti uređaj više puta.

Važno je istaknuti da je reklamirani kapacitet u praksi manji. Naime, tijekom punjenja i pražnjenja dolazi do gubitka energije, što znači da nećeš moći potpuno iskoristiti naznačeni kapacitet. Stoga je uvijek dobro odabrati powerbank s malo većim kapacitetom nego što misliš da će ti trebati kako bi osigurao dovoljno energije za sve svoje potrebe.

Neka power bank ima dovoljno velik kapacitet da minimalno jednom možeš u potpunosti napuniti svoj uređaj - izračunaj ga tako da kapacitet baterije svojeg uređaja uvećaš za 20%.

Brzina punjenja

Neće svaki powerbank puniti uređaje istom brzinom.

To ćeš saznati tako da provjeriš izlaznu struju koja govori koliko struje power bank otpušta. Ponekad se radi o svega 1A (5W), dok kod eksternih baterija koje podržavaju brzo punjenje iznosi 2A (10W), 2.5A (12.5W) i više.

Da bi brzo napunio uređaj, i powerbank i uređaj moraju podržavati mogućnost brzog punjenja. Zato prije kupovine eksterne baterije provjeri kakva izlazna struja je potrebna tvojem uređaju.

Koristiš li uređaj koji podržavaju brzo punjenje, najbolji izbor je powerbank s istom količinom izlazne struje. "Jači" powerbank također odaberi planiraš li puniti više uređaja istovremeno te ako ćeš puniti uređaje s većim kapacitetom baterije poput prijenosnog računala.

Vrste izlaza powerbanka

Eksterne baterije često dolaze s više različitih izlaza kako bi bile kompatibilne s različitim modelima pametnih telefona, tableta, prijenosnih računala i drugih uređaja.

  • USB-C izlaz: USB-C je standard za sve nove modele pametnih telefona, tableta, prijenosnih računala i drugih uređaja pa je powerbank s USB-C izlazom najbolji izbor.
  • USB-A izlaz: Powerbankovi s USB-A izlazom još su uvijek prisutni, uglavnom među uređajima starije generacije.
  • Lightning izlaz: Koristiš li iPhone ili drugi Apple uređaj starije generacije i nemaš u planu skoriju nadogradnju, tada je powerbank za Apple sa starim lightning izlazom odličan odabir.
  • Micro USB izlaz: Iako su nešto manje uobičajeni na novijim uređajima, micro USB priključci i dalje se koriste na mnogim starijim modelima pametnih telefona, tableta, bluetooth uređaja i drugih gadgeta.
  • AC izlaz: Neki powerbankovi dolaze s AC izlazima koji omogućuju priključivanje većih uređaja kao što su prijenosna računala, monitori, televizori ili čak manji kućanski aparati. Ovi powerbankovi često imaju veće kapacitete baterija i jako su korisni kad nisi u blizini utičnice.

Powerbank s bežičnim punjenjem

Imaš li uređaj koji podržava tehnologiju bežičnog ili wireless punjenja, tada je powerbank s bežičnim punjenjem praktičan odabir s kojim ćeš izbjeći mučenje s kablovima. Obavezno provjeri da je takav powerbank kompatibilan s tvojim uređajem.

Solarni powerbank

Postoje eksterne baterije koje se pune na solarnu energiju, što znači da u potpunosti možeš prestati ovisiti o struji. Ako često boraviš u prirodi, solarni powerbank je vrhunac praktičnosti.

Međutim, znaj kako punjenje solarnog powerbank traje puno duže od klasične vanjske baterije koja se puni spajanjem na utičnicu. Primjerice, solarna eksterna baterija kojoj je potrebno 20 sati da se napuni putem solarne energije, preko USB-a će se napuniti za svega 3-4 sata.

Solarni powerbank namijenjen je da bude rezervni izvor energije, a ne primarni.

eksterna baterija

Izvor: Freepik

Prenosivost

Prenosivost je ključna osobina powerbanka, posebno hoćeš li ga često koristiti dok si u pokretu. U tom slučaju izbor suzi na manje i lakše modele koji se lako mogu smjestiti u džep, torbu ili ruksak. Powerbankovi kompaktnih dimenzija omogućuju ti da ih nosiš sa sobom bez da ti otežavaju jaknu ili torbu.

Međutim, planiraš li kupiti powerbank većeg kapaciteta, uzmi u obzir to da više teže pa se prije kupovine pobrini da za njega imaš adekvatno mjesto. Važni su i dizajn i oblik powerbanka jer su neki ravni i tanji, a drugi veći i više pravokutni.

Svakako provjeri izdržljivost i otpornost powerbanka na udarce, vlagu i druge vanjske utjecaje. Ako si aktivan ili se često nalaziš u ekstremnim uvjetima, odaberi powerbank koji može izdržati te izazove i pružiti pouzdanu energiju bez obzira na okolnosti.

Popularni brendovi i njihove karakteristike

  • Anker: Poznati po svojoj pouzdanosti, brzom punjenju i dugotrajnoj bateriji.
  • Xiaomi: Kvalitetni powerbankovi po pristupačnim cijenama, s visokim kapacitetom baterije.
  • Samsung: Za one koji traže visoku kvalitetu, podršku za brzo punjenje i elegantan dizajn.

Korištenje powerbanka u avionu

U pravilu na avion možeš ponijeti do dva powerbanka čiji kapacitet ukupno ne smije premašiti 27000 mAh. Obavezno ih spremi u ručnu prtljagu jer nošenje u predanoj prtljazi nije dopušteno zbog rizika od požara kojeg predstavljaju litij-ionske baterije.

Kako čuvati powerbank

Powerbank je vrlo sličan baterijama u pametnim telefonima jer se također radi o litij-ionskoj bateriji. To znači da za power bank vrijede ista pravila očuvanja kao i za mobitele.

Nemoj dopustiti da se tvoj  mobitel ili uređaj u potpunosti isprazne prije nego ih priključiš na powerbank. Držiš li bateriju uređaja na minimalno 40%, bit će zdravije i za uređaj i za powerbank.

Izbjegavaj izlagati powerbank visokim temperaturama, a najbolja zaštita je umjereno korištenje.

Kao i baterija na mobitelu, eksterne baterije imaju ograničeni životni vijek, a on ovisi o tome koliko često ćeš je koristiti.

Povezani proizvodi