nabava.net

Pametni satovi - kako ih izabrati i koji kupiti

Živimo u pametnom svijetu. Pametni telefoni, pametni televizori, pametni automobili, pa zašto onda ne biste imali i pametni sat? Pametni satovi probijaju se na tržište, a mi vam donosimo savjete kako ih izabrati i na što morate obratiti pozornost prije kupovine.

Pametni sat

Što je pametni sat?

Za početak ono najvažnije, što su to uopće pametni satovi? Pametni satovi su zapravo mala računala koja se u većini slučajeva uparuju sa smartphoneom i putem bluetootha ili bežične veze na vaše zapešće donose obavijesti o dolaznim pozivima, porukama, društvenim mrežama i slično. 

Naravno uz sve pametne funkcije, on je primarno ono što mu i ime kaže - sat. Neke naprednije verzije mogu poslužiti i kao fitness narukvica s funkcijama koje će pratiti vaše aktivnosti.

A uz sve to, pametni satovi sve su češće i odlični modni dodaci. Prvi pametni satovi bili su veliki, neugledni i nikako nisu bili nešto što bi htjeli pokazati u javnosti. Danas su se razvili do te mjere da ih možete nositi i na najsvečanije događaje i nitko neće niti primijetiti da je vaš sat 'drugačiji'.

Operativni sustav

Većina pametnih satova služi kao dodatak vašem pametnom telefonu i zato će izbor pametnog sata ponajviše ovisiti o pametnom telefonu kojeg posjedujete. Primjerice, Apple Watch radi samo s iPhoneom tako da ako vaš izbor padne na Apple Watch (koji je vjerojatno i jedan od najboljih pametnih satova trenutno, ali o tome kasnije), znajte da morate posjedovati i iPhone uz njega. 

S druge strane, Android Watch kompatibilan je s većinom Android smartphonea, ali i s iPhoneima, pitanje je samo s kojim modelima.

Prije kupovine prvo provjerite je li pametni sat koji ste izabrali kompatibilan s pametnim telefonom kojeg posjedujete. Provjerite koju verziju operativnog sustava podržava pametni sat kako se ne bi dogodilo da kupite nešto što nećete moći koristiti. 

Što se operativnog sustava tiče, pametni satovi imaju nekoliko svojih operativnih sustava na kojima rade. Naravno tu je Watch OS za Apple Watch, a Samsung koristi svoj Tizen OS. Android Wear koristi softver koji razvija Google, a potom dopušta proizvođačima da sami rade preinake na njemu. Nešto slično kao i kod pametnih telefona. 

Apple Watch pametni sat

Velikih razlika, nema. Watch OS se, jednako kao i iOS, smatra jednostavnijim i bržim, Android Wear omogućava veću prilagodljivost i personalizaciju, a Tizen je veoma sličan Android Wearu. 

Aplikacije koje će vam biti na usluzi također ovise o operativnom sustavu, a tu je Android Wear dosta blaži, dok aplikacije za Watch OS moraju proći nešto rigorozniju kontrolu Applea, jednako kao što to prolaze aplikacije i za iOS. 

Primanje obavijesti

Već smo rekli kako na pametnim satovima možete pregledavati obavijesti s društvenih mreža, pozive, poruke i ostale stvari bez potrebe da vadite svoj smartphone iz džepa. 

Međutim, pametni satovi se razlikuju prema načinu primanja obavijesti. Neki satovi samo imaju alarm kojim vas upozoravaju da provjerite svoj smartphone kako bi pročitali obavijesti, dok oni napredniji omogućuju čitanje cijelih poruka i slično.

Osim primanja obavijesti, neki pametni satovi nude mogućnost i odgovaranja na pozive ili poruke kao i predefiniranih odgovora poput 

Zaslon

Zaslon je naravno najvažniji dio pametnog sata. Većina pametnih satova koristi LCD zaslon ili neki drugi oblik (OLED, AMOLED) zaslona u boji. Međutim, bogatstvo boja dolazi nauštrb baterije pa tako neki pametni satovi mogu izdržati maksimalno dva dana rada

Najbitnija stvar je da provjerite prikazuje li sat vrijeme i dok zaslon nije upaljen. Mnogi satovi odlaze u 'sleep mode' kada se ne koriste, ali tada prestaju i prikazivati vrijeme i postaju 'beskorisni'. 

Postoje i crno-bijeli zasloni koji su rađeni upravo za duže trajanje baterije, a većina njih koristi i e-paper zaslon (sličan onima koji koriste e-čitači) koji im omogućuje lakše korištenje na suncu smanjivanjem odbljeska, ali i smanjenu potrošnju baterije.

Pametni sat zaslon

Zaslon na dodir ili ne?

Većinom pametnih satova možete navigirati na jedan od dva načina:

  • zaslonom na dodir
  • posebnim gumbima na satu

Na vama je da odlučite što vam je bolje i jednostavnije. Ali razmislite kako je jako teško pogoditi male ikonice na satu, osobito za one s 'debljim' prstima. Najnoviji modeli kombiniraju obje opcije i to se čini kao najbolja opcija trenutno. 

Trenutno na tržištu ipak prevladavaju pametni satovi sa zaslonom osjetljivim na dodir upravo zbog brzine korištenja. Cijenite li ipak više maksimalnu jednostavnost, izaberite sat s fizičkim gumbima.

Dodatne funkcije pametnih satova

Spomenuli smo notifikacije, ali što još mogu pametni satovi? 

Pametni satovi prije svega mogu poslužiti i kao fitness narukvice. Ako ste sportski tip, uživate u trčanju, biciklizmu ili nečemu sličnome, pobrinite se da vaš pametni sat može mjeriti prijeđenu udaljenost, brzinu, kalorije i slično. Poželjno bi bilo da takvi pametni satovi imaju i ugrađeni GPS za preciznije mjerenje vaših rezultata.

Svakako jedan od najpopularniji pametnih satova koji je ujedno i pravi prijatelj u treningu je Garmin Vivoactive HR. Osim što će vam pomoći u treningu, Garmin Vivoactive HR oduševljava i svojom baterijom pa će s jednim punjenjem bez problema raditi do 8 dana. 

Pametni sat Garmin Vivoactive HR

Neki pametni satovi u sebi imaju ugrađeni Wi-Fi ili čak i 3G/LTE mrežu pa njih možete koristiti i bez svog mobitela. No takvi su satovi skuplji i još brže troše bateriju pa se nemojte čuditi ako će ona trajati manje od jednog dana.

Na posljednjem mjestu od dodatnih funkcija odlučili smo izdvojiti mogućnost glasovnih naredbi. Iako zvuči fora i većina novijih modela pametnih satova posjeduje ovu funkciju, nama se čini prilično nepotrebna. Hoćete li stvarno narediti Googleu da vam otvori Nabava.net, servis za uspoređivanje cijena trgovina ili ćete jednostavno utipkati u svoju tražilicu Nabava.net?

Dobra stvar glasovnih naredbi je pokretanje aplikacija na pametnom satu. S obzirom da smo rekli da neki satovi nemaju pretjerano intuitivno korisničko sučelje, pokretanje aplikacija pomoću glasovnih naredbi zaista bi moglo koristiti.

Najbolji pametni satovi

S obzirom na široku ponudu i postojanje različiti dodatnih funkcija, ako znate što vam treba, velika je vjerojatnost kako ćete pronaći pametni sat koji odgovara baš vama.

Vjerojatno najbolji pametni sat na tržištu trenutno je Apple Watch 4. Za njega ćete morati izdvojiti minimalno 3350 kuna, a možete i birati hoćete li običan model ili ipak sportski. 

Pametni sat Apple Watch 2

Naravno, smak svijeta došao bi kada Samsung, glavni konkurent Applea, ne bi imao svoj sat za trku. I očito su napravili dobar posao jer njihov novi model Samsung Galaxy Gear S3 Frontier je i najpopularniji pametni sat na Nabava.net. Njega možete dobiti po cijeni od 3000 kuna.

Osim Frontiera, Samsung je proizveo klasičniju i 'modnu' verziju pametnog sata, Samsung Galaxy Gear S3 Classic. Želite li saznati zašto je ovaj pametni sat jedan od najnaprednijih na tržištu, svakako pročitajte naš članak o njegovim mogućnostima i specifikacijama

Pametni sat Samsung Galaxy Gear S3 Classic

Brzi savjeti za kraj

  • Izaberite pametni sat koji je kompatibilan s vašim pametnim telefonom
  • Bavite li se sportom, pobrinite se da pametni sat ima i značajke fitness narukvice
  • Igra li vam baterija ulogu, svakako provjerite koliko je okvirno trajanje
  • Provjerite mogu li se i koliko lako mijenjati dijelovi i kakav je dodatni pribor
  • Aplikacije su važne, ali dizajn i kompatibilnost s pametnim telefonom važniji
  • Izaberite sat koji vam je ugodan za oko i ugodan za ruku
  • Usporedi cijene pametnih satova i izaberi najbolje za sebe