Ostali članci

Pametni satovi - kako ih izabrati i koji kupiti

Osim što pokazuje koliko je sati, pametni sat može ti pomoći da štediš vrijeme i bolje vodiš računa o svome zdravlju. Opcija je mnogo - s mnogima možeš pratiti otkucaje srca, prijeđene korake i druge fitness informacije, popularna značajka je i GPS, neki pametni satovi su produžetak pametnih telefona i omogućuju ti odgovarati na poruke i pozive... Teško je izabrati pametni sat koji će savršeno odgovarati tvojim potrebama i navikama pa te zato u nastavku čeka pregled značajki na koje trebaš obratiti pozornost kod kupovine.

koji pametni sat kupiti

Izvor: Freepik

Što je pametni sat?

Za početak ono najvažnije - što su to uopće pametni satovi? Pametni satovi su zapravo mala računala koja se u većini slučajeva uparuju sa smartphoneom najčešće putem Bluetootha i na tvoje zapešće donose obavijesti o dolaznim pozivima, porukama, društvenim mrežama... Naravno, osim pametnih značajki, on je primarno ono što mu i ime kaže - sat.

Uz sve to, pametni satovi sve su češće i odlični modni dodaci. Prvi pametni satovi bili su veliki, neugledni i nikako nisu bili nešto što bi htjeli pokazati u javnosti. Danas su se razvili do te mjere da ih možeš nositi i na najsvečanije događaje i nitko neće primjetiti da je tvoj sat 'drugačiji'.

Da bi mogao koristiti pametni sat, trebat će ti pametni telefon na koji je potrebno instalirati odgovarajuću aplikaciju za smartwatch. Putem aplikacije moći ćeš kontrolirati postavke na satu i pregledavati sve podatke o fizičkim aktivnostima koje je prikupio.

Kategorije pametnih satova

Ponuda smartwatch uređaja veća je nego ikad - zato smo pametne satove podijelili u tri kategorije ovisno o primarnom načinu korištenja. To su:

  • klasični pametni satovi
  • hibridni pametni satovi
  • sportski pametni satovi

1. Klasični pametni satovi

samsung watch 4

Povezuju se s pametnim telefonom pomoću Bluetootha kako bi te obavijestili o dolaznim pozivima, porukama, e-pošti, notifikacijama s društvenih mreža, nadolazećim događajima iz tvojeg kalendara, alarmima i drugim vrstama obavijesti. Možeš odgovarati na pozive i slati poruke, a neki modeli mogu imati vlastitu mobilnu vezu pa ih možeš koristiti bez povezivanja s pametnim telefonom.

Obično imaju zaslon osjetljiv na dodir koji se koristi za navigaciju sučeljem i za korištenje aplikacija na samom pametnom satu. Iako često imaju i mogućnost praćenja zdravlja i fizičkih aktivnosti, fokus je na tome da su produžetak pametnog telefona i da najvažnije poruke i pozive možeš riješiti brzo i učinkovito.

Većini korisnika odgovarat će upravo ovaj tip pametnog sata.

Među najpopularnijim proizvođačima klasičnih pametnih satova su Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi

2. Hibridni pametni satovi

hibridni pametni sat

Radi se o kombinaciji analognih i pametnih satova, a namijenjeni su onima koji više vole tradicionalne satove, ali razumiju i žele koristiti prednosti suvremenih pametnih satova.

Izgledaju kao tipični analogni satovi, umjesto zaslona osjetljivog na dodir imaju fizičke kazaljke te mehaničke gumbe kojima se upravlja na sučelju. Ali, spojivi su s mobitelom putem Bluetootha te mogu vibracijom javljati za notifikacije na pametnom telefonu, mjeriti aktivnosti i pružati ostale informacije tipične za pametne satove kroz aplikaciju na mobitelu.

U odnosu na klasične pametne satove, na hibridnim pametnim satovima baterije mogu trajati tjednima pa ga nećeš trebati puniti svaki dan.

Withings, Fossil, Misfit, Michael Kors… Obično velike modne kuće jako vole hibridne satove.

3. Sportski pametni satovi

garmin pametni sat

Ako čim ustaneš iz kreveta, kreneš s brojanjem koraka za taj dan, u slobodno vrijeme najradije se baviš fizičkim aktivnostima, a u bližim i širom krugovima znaju te kao sportskog fanatika, tada nemaš o čemu razmišljati - sportski pametni sat najbolji je izbor za tebe.

Najbolji sportski pametni satovi mjere prijeđene korake, potrošene kalorije, otkucaje srca, krvni tlak, koliko i kako spavamo, ali daju i detaljnu metriku za više različitih sportova te savjete kako živjeti zdravije.

Naravno, tu su i dalje značajke karakteristične za pametne satove poput pokazivanja vremena i spajanja s pametnim telefonom radi prikazivanja notifikacija. Većina takvih pametnih satova puno je jeftinija od klasičnih smartwatch uređaja, ali često zato što nude manje značajki.

Fitbit i Garmin su najpopularniji brendovi među sportskim pametnim satovima.

Klasični pametni satovi odgovarat će potrebama većine korisnika. Hibridni satovi su za one koje više privlače analogni satovi, ali smatraju da bi im pametne značajke olakšale život, dok je sportski pametni sat za one koje naglasak stavljaju na praćenju svojih fizičkih aktivnosti.

Operativni sustav

Sigurni smo da ti je izgled sata na prvome mjestu, ali prije toga moramo riješiti osnovne značajke bez kojih nećeš moći pronaći najbolji pametni sat. Prvi na redu je operativni sustav. On nam je važan jer govori s kojim pametnim telefonima je pametni sat kompatibilan.

Ne iznenađuje da Apple Watch pokreće Watch OS te da ga možeš spojiti isključivo s iPhoneom. Proizvođači kao što su Fitbit i Garmin koriste vlastite operativne sustave koji su kompatibilni s većinom pametnih telefona no, ovisno o modelu telefona, neće uvijek biti dostupna podrška za tvoj OS i aplikacije na telefonu. Npr. možda nećeš moći sinkronizirati obavijesti između sata i telefona, upravljati telefonom glasovnim naredbama, odgovarati na pozive i sl.

Samsung pametni satovi koriste Samsungov Tizen OS, ali Samsung Galaxy Watch 4 ima Google Wear OS, znan pod nazivom Android Wear do 2018. Wear OS kompatibilan je i s Android i s iOS mobitelima, ali moguće je da neke iOS značajke poput odgovaranja na poruke neće raditi.

Na stranici proizvođača pametnog sata uvijek se nalaze informacije s kojim pametnim telefonima su kompatibilni. Provjeri taj popis prije kupovine sata, pogotovo ako kupuješ noviju verziju nekog modela sata, a imaš telefon star nekoliko godina. Vrijedi baciti oko i na recenzije u kojima ćeš naići na puno konkretnih savjeta koje proizvođači satova ne dijele sa svojim korisnicima.

Sve tajne zaslona

Većina pametnih satova imaju LED ili OLED zaslone. OLED prikazuje ljepše boje, crna je tamnija i sadržaj je jasniji. Da bi produžio trajanje baterije, crno-bijeli prikaz je najbolje rješenje, ali tada se gubi ljepota OLED displeja.

Važnija odluka između LED i OLED zaslona je zaslon na dodir ili kontrole na gumbima. Koja je opcija bolja je u potpunosti subjektivna odluka jer ovisi o tome što ti se više dopada. No, znaj da je ikonice na satu ponekad teško pogoditi, pogotovo za one s većim prstima.

Pametni satovi sa zaslonom osjetljivim na dodir prevladavaju zbog brzine korištenja, ali ako ti je bitnije da korištenje bude što jednostavnije, pogotovo ako imaš velike ruke i prste, izaberi sat s fizičkim gumbima. Neki modeli pametnih satova kombiniraju zaslon na dodir s fizičkim gumbima za fleksibilnije korištenje.

Okrugli ili kvadratni zaslon? Pametni satovi s kružnim zaslonima izgledaju elegantnije i više nalikuju analognim satovima. Međutim, satovi s kvadratnim zaslonima mogu istovremeno prikazati više sadržaja. Sve se svodi na tvoje osobne preferencije.

Popularne i korisne značajke

GPS

GPS je sastavna značajka sportskih pametnih satova, ali je čest dodatak i u drugim kategorijama satova. Ako tijekom trčanja ili planinarenja želiš pratiti i spremiti rutu koju si prošao, to ne možeš bez GPS-a. Neki pametni satovi to nemaju već je sat potrebno prvo spojiti s pametnim telefonom, što cijeli proces čini dužim i nepraktičnim. Ako ti ne pada na pamet spremati lokacije kojima prolaziš, zaboravi da ova značajka postoji.

NFC

pametni sat nfc plaćanje

Izvor: Freepik

Zanima te plaćanje pametnim satom? Trebat će ti smartwatch s NFC-om kojeg ćeš potom moći koristiti za usluge mobilnog plaćanja u trgovinama u kojima to postoji kao opcija. Ako tvoj pametni telefon podržava NFC, moći ćeš ova dva uređaja tako upariti umjesto korištenja Bluetootha. Većini korisnika NFC nije deal breaker, ali ako tražiš načine za brz i učinkovit šoping, isplati se imati ga.

Različiti satovi koriste različite sustave plaćanja: Apple Watch koristi Apple Pay, WearOS satovi podržavaju Google Pay, a Samsung ima Samsung Pay.

Personalizacija remena

Pametni satovi često dolaze s mogućnošću promjene remena. Osim direktno od proizvođača sata, remen ponekad možeš kupiti i od drugih proizvođača koji nisu povezani s brendom. Kod kvalitetnijih satova u startu postoji više opcija pa osim boje možeš izabrati materijal remena, završnu obradu i veličinu.

Ako povremeno želiš promijeniti izgled svojeg sata, prije kupovine provjeri kakve su ti opcije. Odaberi pametni sat s uklonjivim remenom od 22 mm i pronaći ćeš ogroman raspon dostupnih dizajna i materijala, često po vrlo povoljnim cijenama.

Fitness značajke

Većina pametnih satova ima barem osnovne značajke za praćenje zdravlja poput akcelerometra. Ali, samo neki imaju naprednije opcije poput praćenja EKG-a i SpO2. EKG može ukazati na nepravilne otkucaje srca tijekom mirovanja ili aktivnosti, dok SpO2 čita postotak kisika u krvi i može uočiti znakove apneje u snu ili drugih respiratornih stanja. Ako nikada prije nisi čuo za ove kratice, vjerojatno ti ne treba smartwatch s tim značajkama.

Akcelerometar, GPS, barometar i otkucaji srca dovoljni su za prosječne fitness entuzijaste.

Za plivanje i ostale vodene aktivnosti gledaj da je smartwatch vodootporan. Postoje različite razine vodootpornosti, pa gledaj da tvoj pametni sat ima oznaku WR 100m/10ATM/10bar - to znači da s njime možeš plivati te roniti u plitkoj vodi.

Autonomija baterije i bežično punjenje

Baterija na većini pametnih satova traje do 2 dana uz prosječno korištenje. U drugu kategoriju spadaju pametni satovi čija baterija traje pet do sedam dana, ali obično imaju manje značajki i zaslon lošije kvalitete. Najveću autonomiju pronaći ćeš među hibridnim i sportskim satovima koji mogu trajati tjednima s jednim punjenjem.

Ovisno o tome koje značajke koristiš, možeš skratiti ili produžiti trajanje baterije. Npr. GPS i obavljanje poziva potrošit će bateriju drastično brže nego da smartwatch koristiš samo za provjeru koliko je sati. Srećom, bežično punjenje popularna je značajka među pametnim satovima i drastično će ti olakšati život ako kupiš smartwatch kojemu baterija traje oko 24 sata. Neki od najnovijih modela satova podržavaju brzo punjenje.

Glazba

Pametni satovi ne samo da mogu pratiti i analizirati tvoje treninge trčanja, već mogu i reproducirati tvoje omiljene pjesme za još ugodniji trening. Mnogi pametni satovi omogućuju lokalno spremanje glazbe direktno na uređaj, tako da bežične slušalice možeš povezati direktno s pametnim satom, a mobitel ostaviti kod kuće. 

Satovi koji nemaju pohranu glazbe obično imaju mogućnost kontrole nad onim što slušaš tako da možeš preskočiti pjesme i odabrati playliste bez vađenja mobitela. A ako tvoj sat ima mobilnu vezu, moći ćeš streamati izravno sa sata na svoje bežične slušalice.

Aplikacije

Prije kupovine pametnog sata provjeri da model koji te zanima podržava aplikacije koje najviše koristiš. Bilo da redovito slušaš glazbu na Spotifyju, naručuješ Uber ili provjeravaš lokacije na Google Maps, želiš smartwatch koji će ti omogućiti da radiš sve to bez svojeg pametnog telefona.

Popularni brendovi pametnih satova

Apple

apple watch series 7

Prvi Apple pametni sat predstavljen nam je davne 2015. Iako su prvo krenuli u smjeru luksuznih pametnih satova (jer ipak je to Apple), brzo su se predomislili i promijenili imidž Apple Watcha u uređaj za praćenje zdravlja. Najnoviji modeli izašao je u 2022. - Apple Watch Series 8, a postoji i jeftiniji Apple Watch SE. Appleovi satovi imaju najbogatiju ponudu aplikacija.

Samsung

Samsung je u smartwatch igri dvije godine duže od Applea. Koristio je svoj operativni sustav Tizen OS do najnovije verzije smartwatcha, pa sada Samsung Galaxy Watch 5 pokreće Google Wear OS. I tu je dostupan lijep izbor aplikacija, a može ih se instalirati direktno na sat umjesto na smartfon.

Fitbit

Fitbit je najpoznatiji po svojim fitness narukvicama, ali Fitbit Versa je tu da spoji najbolje od dva svijeta pa sada možeš koristiti sve prednosti pametnog sata s funkcionalnostima fitness narukvice. Fitbit uređaji su popularni među ženama jer imaju mogućnost praćenja menstrualnog zdravlja (iako ta opcija postoji i na satovima nekih drugih proizvođača). Fitbit ima vlastiti Fitbit OS, a kompatibilan je s iPhone i Android mobitelima.

Garmin

Garmin sportski satovi su najpopularniji u toj kategoriji. U usporedbi s Fitbitom, Garmin pametni satovi češće imaju detaljnije metrike i idu puno više u dubinu od Fitbita. Fitbit sportski pametni satovi bolje će odgovarati prosječnim sportskim entuzijastima, dok je Garmin za one koji žele detaljnu i ekstenzivnu metriku svojih tjelesnih aktivnosti.

Xiaomi

Xiaomi je relativno nov u svijetu pametnih satova, a do sada se najviše isticao po fitnes narukvicama. Kao i ostalim segmentima proizvoda, Xiaomi pametni satovi zamišljeni su kao konkurencija premium smartwatchevima tako da nude funkcije kao i najbolji satovi, ali po drastično nižim cijenama. Xiaomi će se svidjet osobama koje imaju vrlo ograničen budžet, a ipak žele uređaj s puno značajki. Prije kupovine Xiaomi pametnog sata, svakako treba pročitati recenzije jer specifikacije na papiru i njihovo ponašanje u stvarnom svijetu nisu nužno isti.

Cijena pametnih satova - koliko se isplati platiti?

Najbolji pametni satovi u prosjeku koštaju između 1.500 i 3.000 kuna. Obično imaju napredne značajke za praćenje fitnesa, slušanje glazbe i komunikaciju, remen ili okvir od kvalitetnijih materijala poput aluminija ili nehrđajućeg čelika umjesto plastike. Često će također imati značajke poput GPS-a, pohrane glazbe i NFC-a, nešto što nije obavezno na jeftinijim uređajima. U drugoj kategoriji nalaze se pametni satovi koji koštaju do cca 1.500 kuna.

Specijalizirani satovi za praćenje tjelesnih aktivnosti znaju koštati više od 4.000 kuna, a mi bismo ih preporučili samo ozbiljnim sportašima. Luksuzni pametni satovi također mogu doseći visoke cijene, ali ne bismo preporučili niti jedan od njih osim ako baš patiš na luksuzne marke. Ovi uređaji mogu koštati do 10.000 kn i više, a sve što ćeš time dobiti je ime marke ili neke zgodne, ali većini korisnika beskorisne značajke.

Pametni satovi posljednjih su godina postali zgodan i izuzetno koristan modni i funkcionalni dodatak. Možda ne zahtjevaju tako veliku investiciju kao pametni telefoni, ali svejedno će na njih otići popriličan komad tvojeg budžeta, pogotovo ako želiš Samsung, Apple ili neki drugi od najtraženijih modela smartwatcheva.

Na kraju se sve svodi na ovo: opredijeli se za one funkcije koje će ti doista trebati, a ne za ono što zvuči lijepo na papiru, ali za tebe nema praktičnu korist. I, naravno, lijep dizajn je sve stoga tu ne prihvaćaj kompromis. 

Povezani proizvodi