Ostali članci

Pročišćivači zraka - koji kupiti? Istražili smo kako rade i kako izabrati najbolji.

Jesi li znao da zrak u zatvorenoj prostoriji može biti do 5 puta zagađeniji od zraka na otvorenom? Kako to ispraviti saznaj u nastavku!

Pročišćivač zraka

Većinu vremena provodimo u kući i na poslu u zatvorenim prostorijama koje često nedovoljno provjetravamo. U tim situacijama stvaramo mjesto u kojem se zadržavaju različiti alergeni, prašina i brojni zagađivači koji polako, ali sigurno, izlažu nas dišni sustav stresu.

Pročišćivači zraka djeluju tako da iz zraka uklanjaju štetne čestice. Umjesto da alergeni, zagađivači i toksini iz zraka završe u tvojim plućima, ostat će zarobljeni u filteru pročišćivača. To smanjuje napor koji tvoja pluća ulažu u pravilan rad, a također može pružiti nezamjenjivu pomoć alergičarima i osobama s poteškoćama u disanju.

Pročišćivač zraka pomoći će ti ako u svojem domu želiš smanjiti koncentraciju ovih čestica:

 • pelud
 • spore biljaka, plijesni ili gljivica
 • prašinu i grinje
 • perut i dlake kućnih ljubimaca
 • bakterije i viruse
 • miris i čestice dima (npr. od loženja ili od cigareta)
 • mirise kuhanja, kućnih ljubimaca ili kućne kemije
 • toksine iz pesticida i aerosolnih sprejeva
 • hlapive organske spojeve iz boja, sredstava za čišćenje, lakova, novih tepiha ili građevinskog materijala

U većim količinama, svaki od ovih primjera može biti štetan za zdravlje ljudi, bez obzira na to jesi li na nešto od ovog alergičan ili ne. Jedina je razlika u tome koliko brzo ćeš primijetiti njihove štetne posljedice.

Međutim, neće svaki pročišćivač zraka ukloniti sve štetne čestice. To znači iduće: koji pročišćivač zraka kupiti ovisi o tome koje štetne čestice ti najviše smetaju.

Vrste pročišćivača zraka

Pročišćivač zraka

Postoje 4 vrste pročišćivača zraka, a razlikuju se po filterima koje koriste za čišćenje zraka.

1. Pročišćivač zraka s HEPA filterom

HEPA filter smo spominjali u našem popularnom vodiču za kupovinu usisavača. HEPA filteri u pročišćivačima zraka rade na istom principu, a i ovdje se, kao i kod usisavača, smatra zlatnim standardom filtera. Naime, HEPA filter će ukloniti 99.97% mikroskopskih čestica veličine do 0.3 mikrona.

Pročišćivači zraka s ovom vrstom filtera uklanjaju pelud, spore plijesni i gljivica, prašinu, dim te dlake i perut kućnih ljubimaca, i to tako da zarobe čestice u filtru i više ih ne ispuštaju van. Zbog toga su idealno rješenje za osobe koje pate od alergija.

Filter je potrebno mijenjati barem jednom godišnje kako bi pročišćivač mogao optimalno raditi, a to stvara dodatni trošak. Ovakav pročišćivač također ne uklanja neugodne mirise, a neki modeli znaju biti jako glasni jer pročišćivač zraka s HEPA filterom za uvlačenje zraka koristi ventilator.

2. Pročišćivač zraka s ionizatorom

Ova vrsta pročišćivača zraka koristi tehnologiju čišćenja koja emitira oblak nabijenih iona koji se "prilijepe" na onečišćenja u zraku koja potom padnu na pod i ostale površine u blizini. Neki ionski pročišćivači zraka dolaze s uređajem za elektrostatičko prikupljanje koja privlači pale čestice i uklanja ih iz prostorije. Ovim se postupkom uklanjaju sitne čestice veličine do 0,01 mikrona.

Pročišćivač zraka s ionizatorom uklanja prašinu, pelud, spore plijesni i gljivica, neke bakterije i viruse, hlapive organske spojeve i dim. Prednost je to što ova vrsta pročišćivača zraka ne traži zamjenu filtera pa nema dodatnih troškova, a ujedno ne koristi niti ventilator koji bi mogao stvarati buku.

Međutim, zahtjeva malo više posla jer je potrebno počistiti pale čestice, a uređaj kojim se to radi treba često čistiti vodom i sapunom. Osim toga, pročišćivač zraka s ionizatorom proizvodi male količine ozona koje mogu smetati osobama s astmom i drugim problemima dišnih puteva.

3. Pročišćivač zraka s ugljičnim filterom

Ova vrsta pročišćivača zraka koristi filter s aktivnim ugljenom koji se sastoji od milijun sitnih upijajućih pora koje hvataju dim, plinove i mirise. Zbog toga se ne koriste za uklanjanje čestica koje uzrokuju zdravstvene probleme, nego za rješavanje neugodnih mirisa poput kemijskih i plinskih para, mirisa kućnih ljubimaca, dima, boja, sredstava za čišćenje itd., te tako čine miris kuće svježim i čistim.

Prednost im je niska cijena filtera, ali neće puno pomoći alergičarima koji žele svoj dom očistiti od peludi i sličnih alergena.

Neke verzije pročišćivača kombiniraju ugljični filter i HEPA filter kako bi mogao ukloniti i štetne čestice i neugodne mirise

4. UV pročišćivač zraka

UV pročišćivaći zraka emitiraju nevidljivo svjetlo UV spektra koje je u potpunosti sigurno za ljude, a koje napada i uništava molekularnu DNK strukturu virusa i bakterija. Tako se dobiva čisti, sterilizirani zrak.

Ova vrsta pročišćivača zraka uklanja samo viruse i bakterije, za razliku od ostalih vrsti pročišćivača koji su više fokusirani na alergene. Također, UV pročišćivači se ne mogu kupiti kao samostalni uređaji, već dolaze samo kao dodatak na pročišćivačima s ionizatorom ili HEPA filterom.

Ukratko: za uklanjanje peludi, prašine, spora plijesni i gljivica, peruti kućnih ljubimaca i vidljivog dima, trebat će ti pročišćivač zraka s ionizatorom ili HEPA filterom. Za plinove, isparavanja, mirise kućnih ljubimaca i miris dima, opredijeli se za pročišćivač zraka s filterom od aktivnog ugljika. Za viruse i bakterije treba ti pročišćivač zraka s UV svjetlom.

Protok zraka

Pročišćivači zraka

Kod kupovine pročišćivača zraka jedna od najvažnijih značajki je protok zraka, odnosno koliko velika prostorija može biti da bi uređaj u njoj optimalno čistio zrak. Kupiš li premali pročišćivač zraka, on neće moći ukloniti nezdrave čestice. Također nema potrebe da bacaš novac na veliki uređaj ako ćeš ga koristiti u skučenom prostoru.

Ova se značajka iskazuje u kubičnim metrima, a odnosi se na umnožak dužine, širine i visine prostorije za koju je uređaj namijenjen.

Pametni vs. klasični pročišćivači zraka

Skoro pa da više nema uređaja koji nisu dobili ažuriranu pametnu verziju, a pročišćivači zraka također nisu izuzetak.

Pametni pročišćivači zraka mogu se spojiti na internet, a preko odgovarajuće aplikacije za pametni telefon pružat će ti pregršt informacija o tome kakve čestice su uklonili iz zraka (pelud, prašinu ili nešto treće), kakva je kvaliteta zraka koji udišeš i koliko je uređaj učinkovit. 

Neki klasični pročišćivači zraka imaju digitalne kontrole i senzore za očitavanje kvalitete zraka, ali pametni pročišćivači to podižu jednu razinu više.

Kako to obično biva, s pametnim funkcijama dolazi i viša cijena.

Korisne i zanimljive dodatne značajke

Pročišćivači zraka

 • Pre-filter: ova vrsta filtera hvata najveće čestice (poput dlaka i prljavštine) i tako produžuje životni ciklus ostalih filtera. Najčešće se mogu oprati i ponovo koristiti.
 • Podesive brzine ventilatora: pročišćivači zraka često dolaze s nekoliko brzina okretanja ventilatora, a ponekad uređaji dolaze i s turbo opcijom za ubrzano čišćenje zraka.
 • Obavijest za zamjenu filtera: sastoji se od lampice koja svijetli kada dođe vrijeme za zamjenu filtera. Ako uređaj nema ovu značajku, u uputama za korištenje pronaći ćeš informaciju o tome koliko često je potrebno mijenjati filter.
 • Brojač: pomoću njega možeš narediti uređaju da se automatski pali ili gasi nakon određenog vremena radi uštede energije.
 • Ručica za nošenje ili kotačići kako bi pročišćivač zraka lako prenosio s jedne lokacije na drugu
 • Senzori kvalitete zraka: ovi senzori očitavaju zrak i automatski podešavaju uređaj na razinu pročišćavanja koja je potrebna kako bi se te čestice brzo uklonile.
 • Daljinski upravljač za trenutke kada ne želiš napuštati udobnost svoje omiljene fotelje

 

Povezani članci:

Povezani proizvodi