Ostali članci

Vodič za kupovinu bicikla

Ne zagađuju okoliš i dobri su za tvoje zdravlje - to su samo neki od razloga zašto su bicikli popularni. Bilo da tražiš prijevoz do posla ili novi način rekreacije, u nastavku ćeš pronaći osnovne smjernice za kupovinu bicikla.

Bicikl

Vrste bicikla

MTB bicikl

mtb bicikl

Mountain bike ili brdski bicikl spada među najpopularnije vrste bicikla.

Brdski bicikl najbolje "radi" na grubim terenima. Istraživanje šumskih terena, vožnja po nasipima i vijuganje makadamom - na takvim putovima izvući ćeš najbolje od MTB bicikla.

Iako je primarno namijenjen vožnji po grubom terenu, to ne znači da ga ne možeš voziti i po asfaltu. No, ako ti treba bicikl isključivo za gradsku vožnju, radije se odluči za gradski bicikl. Naime, vožnja brdskog bicikla po gradu zahtjeva puno više energije i truda nego vožnja gradskog bicikla.

Postoje dvije vrste MTB bicikla - hardtail i full suspension. Hardtail MTB ima samo prednje amortizere, dok full suspension ima i prednje i stražnje. Za početnike i umjerenu vožnju hardtail će zadovoljiti sve potrebe jer se dobro prilagođava različitim terenima, a također je i jeftiniji.

Full suspension MTB namijenjen je agresivnijoj vožnji. Nema potrebe da kupuješ takav bicikl osim ako se ozbiljnije ne namjeravaš baviti brdskim biciklizmom.

Gradski bicikl

Gradski bicikl

City ili gradski bicikl namijenjen je za vožnju po gradskim ulicama. Ako ti treba bicikl za posao, odlazak u kupovinu i rješavanje drugih "gradskih" obaveza, ovo je bicikl koji trebaš izabrati.

Gradski bicikl omogućuje ugodnu vožnju zahvaljujući uspravnoj poziciji sjedenja, visoko postavljenom volanu te širokom sjedalu. Kotači su veliki s tankim gumama. Na city bicikl također možeš instalirati dječju sjedalicu, a često dolazi i s košarom.

Ima manje brzina, no po gradskim biciklističkim stazama ionako ne možeš juriti dok te okružuju pješaci.

Cross / Trekking bicikl

Trekking bicikl

Za vožnju po gradu i po malo zahtjevnijim terenima, preporučujemo cross bicikl.

Kombinacijom najboljih elemenata MTB i gradskog bicikla nastao je cross bicikl dobar i za svakodnevnu vožnju do posla i za vikend vožnju po seoskim brdima. S obzirom na stanje hrvatskih cesta, gume grubljeg profila koje se nalaze na ovoj vrsti bicikla ponekad će pružiti ugodniju vožnju od gradskog bicikla.

Cestovni bicikl

cestovni bicikl

Cestovni bicikl potpuna je suprotnost MTB biciklu.

Riječ je vrlo laganom biciklu savršenom za brzu vožnju po ravnom terenu. Cestovni bicikli voze se na natjecanjima jer su dizajnirani da pređu što veću udaljenost u što kraćem roku.

Nije namijenjen vožnji velikog tereta, pa zaboravite na sjedalicu za klinca ili košaru za špeceraj.

Razlikujemo dvije vrste cestovnih bicikla - tzv. specijalke i touring bicikle. Specijalka je standardni cestovni bicikl, dok je touring ojačana verzija specijalke namijenjena dugotrajnoj vožnji cestom zahvaljujući značajkama poput deblje rame, debljih kotača itd.

Cruiser bicikl

Cruiser bicikl

Udobniju gradsku vožnju ne možeš zamisliti. Riječ je o malo dorađenom gradskom biciklu koji se odlikuje velikim kotačima i općenito zanimljivim izgledom.

Rama / okvir i kotači bicikla

Kada odabereš koju vrstu bicikla želite, vrijeme je da pronađeš pravu veličinu. Isto kao što će te premalene tenisice nažuljati, a prevelike hlače stalno spadati, tako i bicikl mora biti odgovarajuće veličine. U suprotnom riskiraš neudobnu vožnju, čak i mogućnost ozljede.

Da bi odabrao odgovarajući bicikl, trebaš znati dužinu unutarnje strane svoje noge. Izmjerit ćeš je tako da staneš bos uza zid te među noge staviš tvrdi predmet poput knjige tvrdih korica, vaservagu ili nešto slično. Neka ti potom netko izmjeri udaljenost od poda do vrha predmeta koji držiš.

Visinu unutarnje duljine noge potrebno je pomnožiti sa:

  • 0.66 da bi dobio idealnu duljinu rame cestovnog ili trekking bicikla
  • 0.22 za idealnu duljinu okvira MTB bicikla
  MTB   Gradski ili cestovni
Visina osobe (cm) Okvir bicikla (cm) Visina osobe (cm) Okvir bicikla (cm)
140 - 150 38 155 - 165 50
150 - 165 42 165 - 175 54
165 - 180 48 175 - 185 58
180 - 190 52 185 - 195 62
190 - 195 56    
195 - 205 60    

U slučaju da su veličine okvira izražene u inčima, pomnoži taj broj s 2.54 za visinu u centimetrima.

Ako si negdje između veličina, odaberi veći bicikl. U suprotnom ćeš morati više podići sjedalo, a time se mijenja geometrija bicikla.

Okvir bicikla najčešće je izrađen od aluminija. Riječ je o laganom materijalu koji uz pravilno oblikovanje može biti izuzetno čvrst. Na tržištu se pojavljuju i bicikli s okvirom od karbona. No, radi se o skupom materijalu, pa ako si rekreativac s manjim budžetom, nema smisla da ulažeš u takav bicikl.

Kada je riječ o visini sjedala, adekvatnu visinu izmjerit ćeš na idući način.

Obuci tenisice u kojima ćeš voziti i sjedni na bicikl. Okreni bilo koju pedalu u najniži položaj i na nju stavi nogu. Ako ti je noga skroz ispružena ili sasvim malo savijena u koljenu, tada je visina sjedala dobra. Ako ne možeš dosegnuti pedalu, sjedalo je previsoko. Ako ti je pak noga jako savijena u koljenu, tada je sjedalo postavljeno prenisko.

Kotači također dolaze u različitim veličinama, koje se izražavaju u zollima. Razlikujemo bicikle s kotačima od 26 do 29 zolla.

Veći kotači su teži i sporije ubrzavaju, no zato lakše održavaju brzine i pružaju udobniju vožnju. Manji kotači su okretniji, no zato teže održavaju brzine. Iako ćeš u pravilu veće kotače pronaći na gradskim biciklima, a manje na brdskim, i brdski bicikli mogu imati veće kotače.

Veličina gume na biciklu

Kočnice

Postoji nekoliko različitih vrsta kočnica na biciklima, a disk kočnice općenito se smatraju najboljima. No, priča je ipak malo kompliciranija od toga.

Disk kočnice uvedene su kako bi pružale adekvatno kočenje na zahtjevnim brdskim terenima. Razlikujemo mehaničke i hidraulične disk kočnice. Mehaničke za kočenje koriste sajlu, dok hidraulične koriste kočiono ulje. Od ove dvije vrste, hidraulične disk kočnice su najučinkovitije.

Disk kočnice su bez sumnje najbolja vrsta kočnica. Međutim, s visokom kvalitetom dolazi i visoka cijena. Osim ako si profesionalac ili raspolažeš velikim budžetom, nema potrebe da ulažeš u disk kočnice.

Da, disk kočnice koče najbolje i najizdržljivije su. No za povremenu ili isključivo gradsku vožnju i više nego bespotrebne. Štedi novac.

Ponekad ćeš disk kočnice pronaći na izuzetno povoljnim biciklima. To je jedan od glavnih znakova da se radi o biciklu loše kvalitete. Naime, šanse su poprilično velike da su ostali dijelovi takvog bicikla slabije kvalitete kako bi se bicikl mogao povoljno prodati, a disk kočnice su "glavni adut" prodaje.

Ako si rekreativac, nemoj se previše zamarati vrstom kočnica. Kvalitetne kočnice dobro će odraditi posao kakve god bile. Ako ti bicikl služi za vožnju do trgovine i natrag, razliku sigurno nećeš primijetiti.

Koliko novaca izdvojiti za bicikl?

Ako ćeš bicikl voziti samo povremeno ili na vrlo kratkim trasama, bicikl do 300 eura će te adekvatno služiti. U slučaju da novci nisu u pitanju, počasti se skupljim modelom. No, u pravilu nema potrebe.

U slučaju da je vožnja bicikla za tebe malo ozbiljnija, bilo da ćeš ga voziti na posao ili želiš rekreaciju izvan teretane, u obzir uzmi bicikl u rangu između 300 i 500 eura.

U trećoj skupini nalaze se malo ozbiljniji bicikli, namijenjeni zahtjevnijim rekreativcima. Cijene se otprilike kreću između 500 i 900 eura, a od opreme često ćeš naići na kvalitetne prednje amortizere.

Zadnja skupina su bicikli iznad 1000 eura. Ako namjeravaš izdvojiti toliko novaca za bicikl, vjerojatno se ozbiljno baviš biciklizmom.

Naravno da je moguće naići na bicikl loše kvalitete od 600 eura, kao i na izvrstan bicikl za 300 eura. Glavni savjet je da ne dopustiš da te zavede oprema renomiranih proizvođača, pogotovo na jeftinijim modelima bicikla.

Bitno je da je bicikl kvalitetan, da ti odgovara veličina i da se tijekom vožnje osjećaš dobro. Opremu lako kupiš i zamijeniš kasnije.

 

Povezani proizvodi