Ostali članci

ADAC test 2023.: otkrij najbolje zimske gume za ovu sezonu

Kao i svake jeseni, njemački je autoklub ADAC u suradnji s europskim autoklubovima istražio koje su najbolje zimske gume za sezonu 2023./2024. - saznaj koje zimske gume će ti osigurati najbolje prianjanje na snijegu, ledu i mokrom kolniku, ali i koje 3 gume je preporučljivo izbjegavati.

adac 2023

Testirane su gume u 2 kategorije:

  • 205/60 R16 H za SUV vozila (npr. Dacia Sandero Stepway, Kia XCeed, Opel Crossland, VW T-Roc,...)
  • 225/45 R17 H za kompaktnu klasu (Audi A3, Mercedes A klase, VW Golf,...)

Kriteriji ocjenjivanja su zadržani od posljednjeg testiranja ljetnih guma - sigurnost vožnje (ponašanje na suhoj i mokroj podlozi) nosi 70 % bodova, dok preostalih 30 % opada na ekološku ravnotežu (predviđenu kilometražu, izdržljivost, potrošnju goriva, buku te održivost).

Prije rezultata testiranja, podsjetit ćemo te još jednom na ocjene. One su: 0.6 - 1.5 izvrstan, 1.6 - 2.5 vrlo preporučljivo, 2.6 - 3.5 preporučljivo, 3.6 - 4.5 djelomično preporučljivo, iznad 4.6 ne preporučuje se.

Najbolje zimske gume 2023. u kategoriji 205/60 R16

  Ukupna ocjena Sigurnost vožnje (70 %) Ekološka ravnoteža (30 %)
Dunlop Winter Sport 5 2.2 2.1 2.3
Michelin Alpin 6 2.2 2.3 2.0
GOODYEAR UltraGrip 9+ 2.3 2.3 2.4
Continental WinterContact TS 870 P 2.4 2.3 2.5
Hankook Winter i*cept RS3 2.4 2.2 2.8
Bridgestone Blizzak LM 005 2.4 2.1 3.1
Firestone Winterhawk 4 2.5 2.3 3.0

1. Dunlop Winter Sport 5

Zimska guma Dunlop Winter Sport 5 zaslužila je top ocjenu zahvaljujući odličnim performansama u kočenju, ubrzanju i upravljanju na snijegu te kočenju na ledu. Također je pokazala iznadprosječne rezultate na mokroj podlozi kada su u pitanju kočenje i upravljanje, kao i kod bočnog akvaplaninga.

Radiš li godišnje puno kilometara, ovo je prava guma za tebe - daje veliku kilometražu i nema drastičan utjecaj na potrošnju goriva. Jedini nedostatak je što je mrvicu bučna.

2. Michelin Alpin 6

Ova je guma svake godine na vrhu s najboljim ocjenama pa ne iznenađuje što je to slučaj i ove sezone. Iako Michelin Alpin 6 ima istu ocjenu kao i Dunlop Winter Sport 5, guma je pokazala malo bolje rezultate kod ocjenjivanja ekološke ravnoteže te mrvicu slabije ponašanje u kontekstu sigurnosti vožnje u usporedbi s Dunlopom.

Dobro se ponaša na suhim i mokrim cestama, s time da je kočenje na suhome dobro, dok su na mokrome rezultati malo ispod prosjeka. Ali zato guma oduševljava kilometražom u testu trošenja i niskom potrošnjom goriva.

3. GOODYEAR UltraGrip 9+

Još jedna guma poznata po svojim briljantnim rezultatima na ADAC testovima ove je godine zaslužila treće mjesto. Pokazala je malo slabije rezultate na suhoj podlozi, ali zato su njezine performanse na mokroj cesti iznadprosječne gdje ima kratak put kočenja te super snalazi kod akvaplaninga.

Najbolja odlika ove zimske gume jest njezino kočenje na ledu gdje je pokazala najbolje rezultate od svih testiranih guma, a najvišu ocjenu odnosi i na testu učinkovitosti.

4. Continental WinterContact TS 870 P

Guma Continental WinterContact TS 870 P je pokazala dobre performanse u svim testovima. Pokazuje male slabosti u preciznosti i povratnim informacijama na upravljaču na suhim cestama, ali ipak je zaslužila dobru ocjenu na suhom zahvaljujući dobrim snalaženjem u iznenadnim manevrima izbjegavanja te izvrsnim putem kočenja.

Osim kratkog puta kočenja i dobrog ponašanja pri akvaplaningu, na mokroj podlozi također nudi jednostavno i sigurno upravljanje, dok je na snijegu i ledu ostvarila prosječne rezultate.

5. Hankook Winter i*cept RS3

Ovaj model zimske gume dobro se ponaša u suhim i mokrim uvjetima, iako je pokazao malo slabije rezultate prilikom akvaplaninga. No, zato je na zimskim cestama postigao drugi najbolji rezultat na testu. Impresionira natprosječnim rezultatima pri kočenju i ubrzavanju, a također omogućuje sigurno i precizno upravljanje po snježnoj stazi. Nažalost, izdržljivost joj je slabija strana pa ćeš na ovoj gumi napraviti manju kilometražu nego na ostalima.

6. Bridgestone Blizzak LM 005

Guma Blizzak LM 005 ima najkraći put kočenja na mokroj podlozi među testiranim gumama te je pokazala odlične rezultate prilikom akvaplaninga. Iako ima dobre rezultate i na snježnoj podlozi, malo je slabija pri kočenju na ledu te također ne nudi veliku kilometražu.

7. Firestone Winterhawk 4

Ovo je posljednja guma s ocjenom "vrlo preporučljivo" s lijepim ponašanjem na mokroj podlozi, vrlo dobrim performansama prilikom uzdužnog akvaplaninga i iznadprosječnom ocjenom za poprečan akvaplaning. Dobra je na snijegu, malo manje dobra na ledu te postiže dobre ocjene za potrošnju goriva.

Najgore zimske gume 2023. u kategoriji 205/60 R16

1. Austone Athena SP-901

Ovo je prva od dvije gume koje su u potpunosti podbacile na ADAC testu u ovoj kategoriji - no stvari ipak nisu tako jednostavne.

Austone Athena SP-901 vrlo je neprecizna guma s jedva prihvatljivim rezultatima na suhoj podlozi te poražavajuće lošim rezultatima na mokroj. No, ova je guma istovremeno pokazala najbolje rezultate na snježnoj podlozi od svih testiranih guma. Ipak, to nije bilo dovoljno da nadoknadi loše performanse u ostalim testiranim kategorijama zbog čega su u ADAC-u zaključili kako ova kineska guma nije preporučljiva za nadolazeću sezonu.

2. Lassa Snoways 4

Na suhoj i mokroj podlozi ova turska guma je vrlo dobra - zato razočaravaju katastrofalni rezultati na snijegu. Testnim je vozilom bilo izuzetno teško upravljati i prianjanje je loše.

Najbolje zimske gume 2023. u kategoriji 225/45 R17 H

  Ukupna ocjena Sigurnost vožnje (70 %) Ekološka ravnoteža (30 %)
Continental WinterContact TS 870 2.0 2.0 2.0
Michelin Alpin 6 2.2 2.3 1.8
Goodyear UltraGrip Performance + 2.2 2.3 2.1
Dunlop Winter Sport 5 2.4 2.6 1.8

1. Continental WinterContact TS 870

WinterContact TS 870 je odlična, zaokružena guma s odličnim rezultatima u svim kategorijama. Ovaj je model oduševio iznadprosječnim zaustavnim putem na suhoj podlozi, ali i izvrsnim ocjenama u mokrim uvjetima. Također je vrhunski odabir za vožnju po snijegu. Kada bi joj se morala pronaći zamjerka, bila bi ta da je ova guma mrvicu bučna, no ne puno iznad prosjeka.

2. Michelin Alpin 6

Ovo je još jedan primjer dobre gume koja briljira u većini testiranih kategorija, naročito na testu ekološke ravnoteže - guma je izuzetno izdržljiva te obećava prelazak velike kilometraže i nisku potrošnju goriva. Dobro se snalazi na svim podlogama, iako se malo muči s poprečnim akvaplaningom.

3. Goodyear UltraGrip Performance +

Na zimskim cestama UltraGrip Performance+ je postigao iznadprosječne rezultate u mjerenju puta kočenja i trakcije, no dobro se ponaša i na ostalim podlogama. Osim što radi odličnu kilometražu, guma je također dobro prošla testove trošenja.

4. Dunlop Winter Sport 5

Ovo je još jedna top guma za snježne i zaleđene podloge s malo slabijim performansama na mokrim cestama, a također briljira na testovima kilometraže, izdržljivosti, potrošnje goriva, buke te održivosti.

Najgora zimska guma 2023. u kategoriji 205/60 R16

Kormoran SNOW

U ovoj je kategoriji nezadovoljavajuće rezultate pokazala samo jedna guma, a baš kao i gume koje nisu prošle test u kategoriji 205/60 R16, i ova je na testu pokazala vrlo šarolike rezultate.

Kormoran SNOW briljira kada je u pitanju vožnja po snježnoj podlozi s najboljim ponašanjem od svih testiranih guma, a također je pokazala izvrsne rezultate na testu kilometraže. Međutim, rezultati na suhoj cesti su jedva prolazni, a na mokroj podlozi katastrofalni pa joj ne pomažu niti solidni rezultati u ekološkoj održivosti.

Povezani proizvodi