nabava.net

Beta glukan - čuvar imuniteta

Malo je dodataka prehrani koji toliko pozitivno utječu na naš organizam poput beta-glukana.

FSA (European Food Safety Authority) je do sada za beta-glukan odobrila samo jednu namjenu, a to je održavanje normalne koncentracije kolesterola u krvi. Međutim, brojne znanstvene studije ukazuju na mnoštvo prednosti koje beta-glukan donosi ljudskom organizmu tako što aktivira makrofage, odnosno stanice koje potiču imunološku aktivnost.

To znači da se beta-glukan koristi ne samo kod visokog kolesterola, nego i kod kroničnog umora, za jačanje imuniteta te za brži oporavak od zračenja, kemoterapija i prebolijevanja infektivnih bolesti. Primjerice, studije su pokazale da osobe koje su završile kemoterapiju i zračenje iskuse uspješniji oporavak leukocita, trombocita i eritrocita kada uzimaju beta-glukan.

Što je ustvari beta-glukan? Riječ je o polisaharidu koji se sastoji od molekula glukoze povezanih različitim lančanim vezama. Razlikujemo beta-glukan 1,3 i 1,6, ovisno o tome na kojim atomima ugljika su molekule glukoze povezane. Biološki je najaktivniji beta-glukan 1,3. Može biti izoliran iz stanične stijenke kvasca, raznih gljiva i žitarica poput ječma i zobi.

Ako želiš uvesti beta-glukan u svoju prehranu, proizvod, ali i savjet, pronaći ćeš u Ljekarni Dajković.