Ostali članci

Grijanje na klima uređaj: 4 stvari koje trebate znati + najbolji klima uređaji za grijanje u 2022.

Sezona grijanja polako hvata zamah i svima nam je u cilju uživati u ugodnim temperaturama u svojem domu bez da to drastično utječe na budžet kojim raspolažemo. Klima uređaji jedna su od opcija kako učinkovito zagrijati prostor bez prevelikih troškova, stoga nastavi čitati i saznaj najvažnije o grijanju pomoću klima uređaja. Na kraju te čeka i mali bonus u obliku popisa best buy klima uređaja za grijanje.

grijanje na klimu

1. Za grijanje koristimo klima uređaj s inverter tehnologijom

Klima uređaji nekada su imali tzv. ON/OFF kompresore koji su radili sa samo jednom brzinom. Klime s inverter kompresorom danas su ih već skoro istisnule jer inverter tehnologija omogućava rad klime u više brzina kako bi brže ohladila ili zagrijala zrak do željene temperature i učinkovitije održavala zadanu temperaturu, sve to uz manju potrošnju električne energije.

Drugim riječima, inverter kompresor radi optimalnom snagom koja je u datom trenutku potrebna za postizanje i održavanje zadane temperature.

U odnosu na ON/OFF klima uređaje, klime s inverter tehnologijom troše do čak 60 % manje električne energije, a također daju tri puta više od uloženog.

2. Klima uređaj daje tri puta više od uloženog

Kada govorimo o potrošnji električne energije, klima uređaji su među najučinkovitijim uređajima za grijanje prostora jer daju čak tri puta više od uloženog. Evo što to znači.

Nova generacija klima uređaja jačine 3.5 kW troši oko 1 kW električne energije kroz sat vremena neprekidnog rada, ali zato istovremeno isporuči oko čak 4 kW toplinske energije.

To je čak tri puta učinkovitije zagrijavanje prostorije u usporedbi s drugim uređajima za grijanje. Primjerice, klasične električne grijalice daju i troše jednaku količinu energije, pa ako za rad trebaju 1 kW struje, isporučit će 1 kW toplinske energije.

3. Klima uređaj mora biti snažan i kvalitetan kako bi učinkovito grijao

Nova generacija klima uređaja može grijati tvoj dom čak i kada je vanjska temperatura niža od -20 °C. Međutim, kako bi grijanje bilo učinkovito, izaberi klima uređaj sa snažnim kompresorom. Takav uređaj ima nizak gubitak nazivne snage u grijanju pri niskim temperaturama jer snažan kompresor znači kako će se vanjska jedinica rjeđe zamrzavati.

Kada se vanjska jedinica zamrzne, klima uređaj prestaje grijati prostor jer prvo mora otopiti led s vanjske jedinice. Taj proces može potrajati i do 10 minuta pa kod nedovoljno kvalitetnog uređaja velik dio vremena odlazi na odmrzavanje vanjske jedinice umjesto na grijanje prostora u kojem boraviš.

Kvalitetni klima uređaji održavaju ravnotežu između smanjivanja stvaranja leda na vanjskoj jedinici i grijanja prostorije kako nikada ne bi došlo do zastoja u radu.

4. Grijanje na klimu zahtjeva minimalnu pripremu i održavanje

Umjesto ugradnje kompliciranih sustava grijanja s cijevima, radijatorima, kotlom i dimnjakom čije održavanje dugo traje i puno košta, s klima uređajem čeka te vrlo jednostavan proces.

Instalacija klima uređaja traje najviše nekoliko sati, čak i manje radi li se o ugradnji mono sustava. Jednom kada je instalacija gotova, uređaj je odmah spreman za korištenje.

Kada želiš grijati prostoriju, na daljinskom upravljaču klima uređaja odaberi odgovarajući mod i kroz desetak minuta klima uređaj će postići punu snagu i temperaturu ispuha na unutarnjoj jedinici.

Kako bi nastavio optimalno raditi, klima uređaj je potrebno redovito održavati. Neka je zato jednom u sezoni neka stručni serviser očisti i dezinficira.

Najbolji klima uređaji za grijanje u sezoni 2022.

grijanje na klimu

Za pomoć pri odabiru najboljih klima uređaja za grijanje obratili smo se stručnjacima iz trgovine Klima Koncept. Imajući u vidu odnos učinka, cijena i kvalitete te na temelju više od 25 godina iskustva u radu s rashladnim uređajima, izdvojili su iduće modele klima uređaja kao best buy primjerke:

 1. GREE LOMO REGULAR - grijač u vanjskoj jedinici, grijanje do -22°C
 2. MIDEA ALL EASY PRO - 2 grijača u vanjskoj jedinici, grijanje do -25°C
 3. HAIER FLEXIS PLUS - senzor pokreta, grijanje do -20°C
 4. AZURI SUPRA - grijač u vanjskoj jedinici, grijanje do -22°C
 5. HISENSE ENERGY - grijanje do -20°C

Što sve dobiješ kupovinom u Klima Koncept web shopu?

 • besplatnu dostavu na području cijele Hrvatske
 • 1000 modela na lageru
 • odlična sniženja i akcije
 • ovlaštenu montažu u cijeloj HR
 • plaćanje na račun, karticom do 24 rate ili pouzećem

Ako imaš potrebu za nabavom, ugradnjom ili održanjem klima uređaja, stručnoj ekipi iz Klima Koncepta možeš se javiti s povjerenjem na telefone 021 470 232 i 091 4466 880 te na email: [email protected], a ovdje su i ostali kontakti.