Ostali članci

Kako pripremiti klima uređaj za sezonu hlađenja u 3 jednostavna koraka

Sezona grijanja potrajat će još neko vrijeme, ali nije naodmet na vrijeme pripremiti klima uređaj kako bi bio spreman obraniti nas od visokih ljetnih temperatura kada za to dođe vrijeme.

kako očistiti klima uređaj

Izvor: Freepik

1. Očisti ili zamijeni filter

Filter je prva linija obrane od prašine, peludi i ostalih čestica iz zraka - zrak koji uzima iz prostorije klima uređaj propušta kroz filter kako bismo zdravije i lakše disali. No, s vremenom se na filteru skupljaju te iste nečistoće. Ne očistiš li ga na vrijeme, to može narušiti kvalitetu zraka koji udišeš i smanjiti učinkovitost klima uređaja.

Filter obavezno čistimo na početku i kraju sezone hlađenja. Koristiš li klima uređaj svaki dan, tada filter očisti barem jednom mjesečno.

Pritom isključi klimu iz struje, skini masku s prednje strane uređaja te izvadi i očisti filter u toploj vodi. Obavezno ga pusti da se temeljito osuši prije nego ga vratiš u jedinicu, a prije toga ga također možeš našpricati sredstvom za dezinfekciju.

2. Prekontroliraj odvod kondenzata

Svrha kondenzacijske crijevi jest odvod kondenzirane vode iz unutarnje jedinice klima uređaja. Kada kondenzacijska cijev ne radi ispravno ili se začepi, može doći do nakupljanja vode u unutarnjoj jedinici što dovodi do poteškoća u radu klime te stvaranja plijesni i bakterija.

Zato je važno redovito provjeravati u kakvom je stanju kondenzacijska cijev kako bi osigurao da voda teče nesmetano i klima radi učinkovito. Primijetiš li problem, što prije nazovi servis.

3. Provjeri stanje vanjske jedinice

Vanjska jedinica klima uređaja također je važna komponenta koju treba redovito održavati. Ova jedinica sadrži kompresor, kondenzator i ventilator, a nalazi se na vanjskom zidu kuće ili zgrade.

Prije no što uključiš klima uređaj obavezno provjeri u kakvom je stanju vanjska jedinica te ukloni s nje svu prljavštinu, lišće, granje i druge nečistoće koje mogu smanjiti učinkovitost uređaja i dovesti do kvarova.

Kada vanjska jedinica klima uređaja nije redovito održavana, to dovodi do smanjenja protoka zraka, povećane potrošnje energije, slabijeg hlađenja i čak kvara na klima uređaju. Stoga je važno redovito čistiti vanjsku jedinicu klima uređaja, posebno prije sezone korištenja, kako bi se osigurala njegova optimalna učinkovitost i dugovječnost.

Misao za kraj

Svaki vlasnik trebao bi znati kako pravilno čistiti i održavati klima uređaj - riječ je o jednostavnim zadacima kojima se drastično povećava kvaliteta rada uređaja i njegov životni vijek. No, klima uređaj kompliciran je sustav zbog čega je dubinsko čišćenje i održavanje najbolje prepustiti stručnim rukama servisera barem jednom u sezoni.

Time ćeš osigurati da te tvoj klima uređaj pouzdano hladi i grije godinama bez nepotrebnih kvarova.