Ostali članci

Ono što ste htjeli znati - kako odabrati najbolji električni romobil

U posljednje vrijeme najpoželjnija prijevozna sredstva na svijetu sve više postaju električni romobili. Idealni su za kretanje po gradu, brzo i lako stižeš na odredište, ne umoriš se i oznojiš kao na biciklu, odlično su rješenje za gradske gužve te su ekološki prihvatljivi. No, hrvatskim zakonima nisu definirani kao vozilo i ne tretiraju se kao bicikl pa sukladno tome ne smiju voziti po cesti.

električni romobil

Kupnja romobila na električni pogon za mnoge je veliki izazov. Kao i prije kupnje bilo kojeg drugog elektroničkog uređaja, i u slučaju romobila potrebno je prvo provjeriti situaciju na tržištu i upoznati se s nekim osnovnim specifikacijama kako bi bio siguran u svoju odluku.

Pri kupnji je osim cijene važno uzeti u obzir još nekoliko faktora. Dobro je da se romobil može preklopiti i da nije pretežak. Još je važnije da ima kočnice na oba kotača i ABS kako ne bi preletjeo na glavu kad blokiraju kotači. Nije zanemariva ni nosivost jer romobili namijenjeni djeci težine do 60 kg neće dugo trajati koristi li ih osoba od 100 kg. Oni teži od 100 kg trebali bi posebno obratiti pažnju na ovaj podatak jer iako se na tržištu mogu naći romobili nosivosti do 120 kg, većina je do 100 kg.

Još jedan podatak koji se tiče kilograma, a na koji treba pripaziti, jest masa samog romobila. Prosječno, modeli za odrasle teže negdje između 8 i 15 kg pa ako ćeš ga morati često nositi u stan ili ured, pogotovo po stepenicama, svakako pripazi na to da kupiš model što bliži donjoj granici tog raspona.

Električni romobili dostupni su u širokoj paleti različitih veličina, a koji je najbolji ovisi o tome kako ga želiš koristiti. Dva su osnovna kriterija koja treba uzeti u obzir, a to su:

  • vožnja po gradu ili
  • terenski.

Za teren ili grad, pitanje je sad?

Odluka koji relektrični romobil kupiti jako ovisi o terenu po kojem ćeš prometovati, tj. sastoji li se on većinom od ravnih pločnika bez većih rupa ili izbočina ili se radi o prilično neravnim i neasfaltiranim površinama.

Vožnja po zahtjevnijim površinama uvjetuje odabir modela s punim gumama, čak i manjeg promjera. Vožnja takvi vozilom bit će u pravilu nešto neudobnija čak i kada nemaju ugrađene amortizere. Naletjeti na rupu ili izbočinu na nogostupu s manjim kotačima neće biti nimalo ugodno pa takve romobile ne bismo preporučili za svakodnevnu vožnju, već za povremeni kraći put ili za zabavu u slobodno vrijeme.

Za prijevoz s jednog na drugi kraj grada i slično preporučujemo gume punjene zrakom, iako one nose i rizik od bušenja guma. Situacija s takvim gumama nije mnogo drugačija od one kod automobila: neki vozači napravit će stotine kilometara bez problema, dok će drugi naletjeti na oštar predmet i probušiti gumu na prvoj zahtjevnijoj vožnji.

električni romobil

Pogon na bateriju

Vijek trajanja baterije je jedan od najvažnijih čimbenika kojeg trebaš uzeti u obzir pri kupnji.

Najčešći tip baterija koje se koriste u romobilima na struju su litij-ionske baterije koje se cijene zbog male težine i minimalnog memorijskog efekta. Ove baterije mogu se puniti i prazniti u bilo kojem stanju napunjenosti bez da s vremenom izgube dio po dio svoga kapaciteta i svojstvo dugotrajnosti jer mogu doseći preko 1000 ciklusa punjena bez ikakvog utjecaja na samu kvalitetu.

Ovakva vrsta baterije može trajati između 6-7 godina prije nego što ćeš je trebati zamijeniti. Svakako treba naglasiti kako to ovisi o načinu korištenja električnog romobila, na kojoj podlozi voziš i po kakvom vremenu, puniš li prekomjerno bateriju i ostale korisničke navike.

Prosječna potrošnja električne energije kod električnih romobila kreće se od 6 do 10 Wh/km. Kada to preračunamo u potrošnju električne energije prilikom punjenja, potrošit ćeš otprilike jedan euro na stotinu prijeđenih kilometara.

Kada je riječ o punjenu, prilikom punjenja preko električne utičnice i kabela s adapterom većina modela napunit će se u svega par sati dok onima s jačom i većom baterijom treba nešto više vremena. Puniš li bateriju električnog romobila preko noći ili u uredu za vrijeme radnog vremena, možeš biti siguran da ćeš je napuniti bez problema.

Koliko mogu i dokle stići?

Ako je tvoj posao udaljen od kuće 15 kilometara, domet električnog romobila od 25 km neće ti biti dostatan, osim ako ne planiraš napuniti bateriju u uredu kako bi romobil imao dovoljno snage za povratak kući. Električni romobili na jednom punjenju u prosjeku mogu prijeći samo 30 - 40 kilometara. Na tu brojku utječu i čimbenici poput težine vozača, prosječne brzine vožnje, nagiba ceste, vjetra…

Romobili i sigurnosna oprema

Gotovo svi modeli imaju reflektirajuće naljepnice, no nikako nemoj zaboraviti osloniti se na pomoć kacige za glavu, kao i štitnike za laktove i koljena, poglavito ako si romobil kupio djetetu. Znaš li da ćeš se voziti po mraku, nabavi i sigurnosni prsluk.

Uz to, kupi kvalitetnu bravu za vezanje romobila, kao i grip za volan kako bi ti držanje bilo udobnije. Ono što je jako važno su i čvrste tenisice koje “ne plešu”. Preporuka je uzeti one za fitness ili trčanje zbog potpore za gležanj.

I zaključno...

Električni romobil zauzima malo prostora, praktičan je i jednostavan za korištenje, a jedini veći trošak predstavlja kupovina nove baterije. Ovaj uređaj najviše će koristiti vozačima koji žive u većim gradovima gdje će im ova kompaktna i lagana jurilica drastično skratiti vrijeme provedeno u prometu.

Ono što je svim sadašnjim i budućim romobilistima zajedničko jest da u vožnji treba uživati, ali i biti odgovoran – kako prema svome vozilu redovitim održavanjem, tako i prema sebi poštivanjem pravila.

Iako su sve značajke električnog romobila važne, neke će ti biti relevantnije od drugih, zato odabir svakako prilagodi svojim individualnim potrebama.