Ostali članci

5 besplatnih alternativnih operativnih sustava

Samo zato što svi koriste Windowse, ne znači da morate i vi.

Alternativni operacijski sustavi

Nemojte biti u zabludi da je promjena s Windowsa ili Maca na neki alternativni operativni sustav komplicirana i zahtjeva znanje programera.

Stvarnost je u potpunosti drugačija.

Svatko uz malo strpljenja i dobre volje može unaprijediti svoje računalo. 

Izdvojili smo 5 alternativnih operacijskih sustava koji su besplatni i izuzetno jednostavni za instalaciju i korištenje.

1. Ubuntu OS

Ubuntu operativni sustav

Ubuntu je najpopularnija distribucija GNU/Linux operativnog sustava (GNU/Linux je nakon Windowsa i Maca treći najčešće korišteni OS). 

Ubuntu je FLOSS - free/libre open source software (kao i svi operativni sustavi na ovoj listi).

To znači da je u potpunosti besplatan za korištenje, dijeljenje i izradu vlastitih promjena. Ubuntu ovisi o kolaborativnoj zajednici u kojoj korisnici stalno pokušavaju poboljšati i unaprijediti sustav. 

Izuzetno je jednostavan za instalaciju i korištenje. 

Osim što se brzo učitava i radi, Ubuntu je otporan na većinu virusa koji napadaju uređaje s Windowsima. Stoga je odabir antivirusnog programa i zaštita računala još jednostavnija.

Ažuriranja Ubuntu OS-a su u potpunosti besplatna i dolaze svakih 6 mjeseci, u travnju i listopadu, dok se pojedinačni programi ažuriraju na najnovije verzije i znatno češće.

Postoje tri načina kako instalirati Ubuntu na svoje računalo:

  1. u potpunosti zamijeniti stari OS s Ubuntu
  2. koristiti ga na CD-u ili USB-u bez da maknete stari OS
  3. instalirati na računalu, ali zadržati stari OS (dual/multi boot). Kod svakog pokretanja imat ćete opciju odabira između starog OS-a ili Ubuntu.

Ubuntu dolazi predinstaliran programima dovoljnim za većinu potreba u svakodnevnoj uporabi (Mozilla Firefox, LibreOffice, audio i video playeri), a bez problema možete instalirati i koristiti popularne servise poput Steama, DropBoxa, Skypea i sl.

Ubuntu je odličan izbor ako imate osnovno znanje o računalima i želite isprobati novi OS, a ne da vam se mučiti s instalacijom i učenjem kako ga koristiti.

2. Chrome OS

Chrome operativni sustav

Razmislite o instalaciji Google Chrome, odnosno Chromium operativnog sustava, ako računalo koristite isključivo za pretraživanje interneta i provjeravanje e-maila te vam ne treba nikakav software dostupan offline. 

Chrome OS je vaša veza s internetom - i to je to. Nemojte očekivati posebne programe i aplikacije. Sve što vam treba, pronaći ćete u Chromovoj trgovini aplikacijama i na internetu. 

Iako Chrome OS možete instalirati na bilo kojem računalu, prvenstveno je optimiziran za rad na tabletima i uređajima kao što je Google Chromebook

U potpunosti je besplatan, a također postoji i više verzija ovog OS-a koje su složili korisnici. 

Korištenje Chrome OS-a prvenstveno se zasniva na Google Chrome browseru i aplikacijama koje su na njemu dostupne. Zbog toga je izuzetno jednostavan za korištenje i ne zahtijeva puno prostora na računalu. Prijavljujete se preko svojeg gmail računa. 

Ako nemate pristup internetu više od 90% vremena, tada izbjegavajte ovaj operativni sustav. Ako je pretraživanje interneta jedino što vas zanima, go for it.

3. Remix OS

Remix operativni sustav

Chrome OS ima konkurenciju. I ona mete sve pred sobom.

Remix OS jedan je od novijih operativnih sustava, a njegova najnovija verzija koristi Android Marshmallow

Ako volite svoj Android pametni telefon, Remix OS će vas oduševiti, iako izgledom više podsjeća na Windows 10 nego na Android. 

Remix OS učinkovito briše granice između pametnih telefona i računala, na način za koji su se mnogi nadali da će uspjeti Chrome OS-u. 

Radi na principu aplikacija. Svaku otvorite u posebnom prozoru, ali i dalje možete koristiti miš i tipkovnicu kao kod standardnih računala. Micanje između prozora vrlo je jednostavno i pregledno.

Remix najbolje radi na računalima koji koriste Intel, iako podržava Nvidijine i AMD-ove GPU.

Entuzijazam oko Remix OS-a je velik.

Sustav je još u svojim počecima, pa su manje greške i bugovi mogući, no sve u svemu Remix OS izgleda kao vraški dobar alternativni operacijski sustav. 

4. React OS

React operativni sustav

Ako vam je dosta plaćanja za Windowse, ali ne želite napustiti njihovo sučelje i princip rada, tada će vam se svidjeti React OS.

React je zamišljen kao besplatna alternativa Windowsima da ne biste trebali trošiti vrijeme na učenje kako koristiti novi operativni sustav. 

Kompatibilan je s Windows aplikacijama i driverima. To znači da bez problema možete nastaviti koristiti svoje računalo točno na način na koji ste navikli. 

Jako vam je stalo do privatnosti? Za razliku od Windowsa, React neće pratiti vas i vaše aktivnosti.

React je još uvijek u alfa verziji. To znači da je sustav tek u prvoj fazi testiranja, s ciljem  nadograđivanja i poboljšavanja te će se finalna verzija bitno razlikovati od ove. 

Ako želite besplatne Windowse, a ne želite koristiti neautorizirane verzije, React je kao stvoren za vas. 

5. Haiku

Haiku operativni sustav

Ne govorimo o kratkoj japanskoj pjesmi, već o operativnom sustavu koji korijene vuče još iz 1980.-ih. 

Haiku je još jedan u nizu besplatnih operativnih sustava kojeg odlikuju brzina i jednostavno korištenje.

Idealan je za ljude koji konzumiraju puno multimedijskog sadržaja, ali i za softver developere. 

Odličan je za multitasking i brzo prebacivanje između aplikacija. To znači da, za razliku od Chrome OS-a koji je stvoren samo za pretraživanje interneta, Haiku operativni sustav omogućuju da u potpunosti iskoristite snagu svojeg kompjutera za zadatke puno kompliciranije od surfanja webom.

Često koristite Photoshop ili igrate igre? Možda je Haiku baš ono što vam nedostaje.

Povezani proizvodi