nabava.net

ADAC TEST: Najbolje ljetne gume u 2018

Ponovno prvi u Hrvatskoj, donosimo ti rezultate ADAC testa ljetnih guma za 2018. godinu. Provjeri koje su ljetne gume najbolje, a koje bi trebalo izbjegavati ove godine. Najviše veselja izaziva činjenica da su niskobudžetne gume postigle fenomenalne rezultate.

Najbolje ljetne gume u 2018: ADAC

ADAC je ove godine testirao dvije kategorije ljetnih guma od kojih su obje veoma popularne u Hrvatskoj. Tako su se na testu našli modeli: 

  • 175/65 R14
  • 205/55 R16

Gume su testirane prema sljedećim kriterijima: suha cesta (20%), mokra cesta (40%), udobnost/buka (10%), potrošnja goriva (10%) i potrošnja guma (20%). 

Najbolje ljetne gume 175/65 R14

U ovoj, manjoj kategoriji testirano je 14 guma s indeksom brzine T, i od toga su dvije gume dobile oznaku preporučljivo/dobro, dok jedna nije zadovoljila kriterije. Ono što će svakako oduševiti ljude u Hrvatskoj je da su gume iz takozvane kategorije niskobudžetnih postigle najbolje rezultate. 

1. Falken Sincera SN832 Ecorun

Najbolja ljetna guma u 2018. godini u ovoj kategoriji je Falken Sincera SN832 Ecorun. Ona se pokazala dobrom na suhoj cesti i dobrom na mokroj cesti, dok je jedini manji nedostatak pokazala u kategoriji proizvodnje buke, odnosno udobnosti i tu je zavrijedila ocjenu dovoljan. 

Na prvom mjestu Falken je osvanuo ponajviše zbog odličnih rezultata na suhoj cesti, pa ako živite u područjima gdje u ljetnim sezonama kiše nisu česta pojava, Falken Sincera SN832 Ecorun je svakako guma za vas. 

Cijena za Falken Sincera SN832 Ecorun: od 286 kn 

2. Semperit Comfort-Life 2

I druga najbolja guma, koja je uz Falken jedina ostvarila ocjenu preporučljivo, pripada niskobudžetnim gumama. Semperit Comfort-Life 2, svoju je preporučljivu ocjenu zaradila odličnim rezultatom na mokroj cesti i dobrim ponašanjem na suhoj. 

Kao i kod Falkena, tek je manji nedostatak buka koju ova guma proizvodi, ali to svakako ne bi trebao biti najbitniji kriterij odabira ljetne gume. Za osobe kod kojih su ljetni pljuskovi pravilo, a ne izuzetak, Semperit Comfort-Life 2 je pravi odabir. 

Cijena za Semperit Comfort-Life 2: od 273 kn

3. Ostale testirane gume 

Kao što i sami možete vidjeti, na popisu najboljih u ovoj kategoriji nema premium brendova poput Continentala, Pirellija ili Goodyeara. Kod svih je razlog smanjivanja ocjene i ulazak u kategoriju zadovoljavajućih guma bio prikazani nedostatak na mokroj cesti

Recimo još kako se na suhoj cesti najboljom pokazala ljetna guma Maxxis Mecotra 3, najmanju potrošnju goriva imala je Apollo Amazer 4G Eco, a najbolja na mokroj cesti bila je Continental ContiPremiumContact 5. Continental bi po testiranim kriterijima bio i pobjednik da se nije pokazao prilično lošim po pitanju potrošnje guma što mu je na kraju srozalo ocjenu za jednu razinu. 

Nekoliko guma pokazalo se odličnima po pitanju potrošnje, odnosno dugotrajnosti, a to su: Goodyear EfficientGrip Compact, Pneumatic Summer ST2, Vredestein T-trac 2 i Adhesive Dynaxer HP3. 

Najlošija ljetna guma 175/65 R14

Nijedna ljetna guma nije u potpunosti podbacila na testiranjima, ali samo je jedna dobila ocjenu 'dovoljan' i time postala najlošija ljetna guma u 2018. godini. 

1. Sava Perfecta

Najpopularniji brend guma u Hrvatskoj, Sava, sa svojom gumom Sava Perfecta našla se na dnu ljestvice testiranih ljetnih guma u ovoj manjoj kategoriji. 

Sava Perfecta imala je prilično dobar rezultat na suhoj cesti, dobrom se pokazala i po pitanju trajnosti i potrošnje goriva, ali titulu najlošije ljetne gume među testiranima zaradila je zbog jako lošeg ponašanja na mokroj cesti. Najlošiji rezultat na mokroj cesti + loš rezultat po pitanju buke, i konačna ocjena nikako nije mogla biti bolja. 

Cijena za Sava Perfecta: od 260 kn

Najbolje ljetne gume 205/55 R16

U drugoj kategoriji testiranih ljetnih guma kojoj pripadaju veoma popularni automobili u Hrvatskoj poput Golfa, Dacie Sandero, AUDI a3, Ford Focus, Hyundai i30 i mnogih drugih, čak je 6 guma ostvarilo oznaku preporučljivo, dok su dvije najlošije dobile ocjenu dovoljan. Gume su testirane prema istom kriteriju kao i one manjih dimenzija. 

1. Michelin Primacy 3

Na prvom mjestu ovaj se put našao premium brend guma, Michelin sa svojom ljetnom gumom Primacy 3. Michelin Primacy 3 je najbolje balansirana ljetna guma s vrlo dobrim rezultatima na suhoj cesti, dobrim rezultatima na mokroj cesti i uvjerljivo najbolja po pitanju potrošnje samih guma

Sve te karakteristike s pravom su ju svrstale na prvo mjesto, a tek joj je malo falilo da ostvari rezultat 'vrlo preporučljiva'. Iako je njihova cijena nešto veća, upravo bi spora potrošnja mogla biti glavni okidač kupovine super kvalitetne i dugotrajne ljetne gume. 

Cijena za Michelin Primacy 3: od 552 kn

2. Bridgestone Turanza T001 Evo

Bridgestone Turanza T001 Evo je prošlogodišnji model ljetnih guma jer najnoviji pneumatik iz Bridgestonea još uvijek nije bio dostupan na tržištu u vrijeme provođenja testiranja. To međutim nije ništa loše jer je Bridgestone Turanza T001 Evo osvojila drugo mjesto na testiranju. 

Ova se ljetna guma pokazala najboljom na mokroj cesti i vrlo dobrom na suhoj, zajedno s malom potrošnjom goriva i samih guma. Sve u svemu, odlično izbalansirana ljetna guma bez nedostataka. 

Cijena za Bridgestone Turanza T001 Evo: od 466 kn

3. Continental ContiPremiumContact 5

Još jedna premium ljetna guma na popisu najboljih je Continental ContiPremiumContact 5. Ona se pokazala odličnom pri mokrim uvjetima na cesti, a najbolji rezultat od svih testiranih ostvarila je po pitanju utjecaja na potrošnju goriva

Continental ContiPremiumContact 5 zapravo nije pokazao niti jednu manu i zasluženo se nalazi među najboljim ljetnim gumama u ovoj kategoriji. 

Cijena za Continental ContiPremiumContact 5: od 515 kn 

4. Firestone Roadhawk

Još jedna guma koja je dobila ocjenu preporučljivo je ljetna guma Firestone Roadhawk. Ona je prva iz kategorije niskobudžetnih guma i time nam je još zanimljivija. 

Firestone Roadhawk pokazala se dobrom po svim mjerenim kriterijima i smatra se odlično izbalansiranom ljetnom gumom. Posebno je dobra i na mokroj i na suhoj cesti, dok si i ostali testirani parametri pokazali njenu kvalitetu.

Nažalost nju još nismo pronašli u našim trgovinama, ali njena okvirna cijena trebala bi biti nešto niža od 400 kuna

Ljetna guma Firestone Roadhawk

5. Hankook Ventus Prime 3 K125

Hankook Ventus Prime 3 K125 ostvarila je najbolje rezultate na suhoj cesti od svih testiranih ljetnih guma, dok se dobrom pokazala i na mokroj cesti. 

Hankook bi tako mogao biti dobar odabir u krajevima gdje nema mnogo oborina tijekom ljetne sezone, pogotovo jer je cijena ipak nešto niža od onih top modela. 

Cijena za Hankook Ventus Prime 3 K125 kreće se oko 450 kuna po gumi

Ljetna guma Hankook Ventus Prime 3 K125

6. Semperit Speed-Life 2

I zadnja guma iz kategorije preporučljivo je ljetna guma Semperit Speed-Life 2. Ona također pripada niskobudžetnoj kategoriji guma, a posebno se dobrom pokazala na mokroj cesti, dok niti u jednoj drugoj kategoriji nije podbacila. 

I njena velika prednost je nešto niža cijena, pa bio mogla biti jedan od best buy modela ovoga ljeta. 

Cijena za Semperit Speed-Life 2 kreće se oko 395 kuna po gumi

Ljetna guma Semperit Speed-Life 2

Najlošije ljetne gume 205/55 R16

Samo su dvije ljetne gume dobile ocjenu 'dovoljno' i time završile na začelju testiranih ljetnih guma u ovoj kategoriji. Ono što je zanimljivo je da su obje gume prošle manje zahtjevne ECE R-30 testove, dok su pale na high-speed testu i zbog toga im je srušena ocjena. 

1. Vredestein Sportrac 5

Vredestein Sportrac 5 je guma koja je po svim pravilima trebala osvanuti među najboljim ljetnim gumama. Na standardnom testu čak se pokazala vrlo dobrom u suhim uvjetima i po pitanju potrošnje guma, a zajedno s Continentalom bila je najbolja od svih testiranih u potrošnji goriva.

Tek je nešto slabije rezultate pokazala u mokrim uvjetima, ali i to bi bilo dovoljno da se ne nađe među najlošijim ljetnim gumama, ali pad na high-speed testu rezultirao je da u globalu dobro balansirana guma jednostavno ne može zaslužiti prolaznu ocjenu. 

Ljetna guma Vredestein Sportrac 5

2. Infinity Ecosis

I druga najlošija guma u ovoj kategoriji također svoju ocjenu duguje padu na high-speed testu. Međutim, za razliku od Vredesteina, Infinity Ecosis je najjeftinija guma od svih testiranih i u svim je kategorijama ostvarila malo ispodprosječne rezultate

Samo je po pitanju potrošnje goriva bila dobra, a svi ostali parametri bili su među najlošijima od svih testiranih guma i za nju se s pravom može reći da je najlošija ljetna guma u 2018. godini

Ljetna guma Infinity Ecosis

Preporučujemo ti da pogledaš i: