Ostali članci

ADAC TEST: Najbolje zimske gume u 2017

Ponovno prvi u Hrvatskoj prenosimo ADAC test zimskih guma za sezonu 2017/2018. Provjeri koje su najbolje, a koje najgore zimske gume ove godine prema testiranjima. 

Najbolje zimske gume 2017 ADAC test

Zimske gume testirane su na mokrom (30%), suhom (15%), snijegu (20%) i ledu (10%), a dodatno se provjeravala buka koju proizvode (5%), utjecaj na potrošnju goriva (10%) i sama potrošnja guma (10%)*.

*Udio u konačnoj ocjeni zimske gume

Testiranje se odvijalo u dvije kategorije: 

  • 195/65 R15
  • 215/65 R16

Najbolje zimske gume 195/65 R15

U ovoj, manjoj kategoriji testirano je 16 guma s indeksom brzine T (do 190 km/h). Tri gume dobile su oznaku preporučljivo, jedna oznaku dovoljno, dok su sve ostale u kategoriji zadovoljavajuće. Svakako još treba napomenuti da testirane nisu bile gume Bridgestone i Pirelli jer se njihovi modeli u vrijeme testiranja još uvijek nisu nalazili na tržištu. 

1. Continental WinterContact TS860

Na prvom mjestu, bez ijedne mane našla se zimska guma Continental WinterContact TS860. Ova je guma zaradila oznaku preporučljiva/dobra u svim uvjetima, a tek je po pitanju razine buke ostvarila zadovoljavajuć rezultat. 

Želite li sebi i svom limenom ljubimcu priuštiti potpunu sigurnost tijekom zimske vožnje, morat ćete izdvojiti oko 450 kuna po gumi. Ova cijena Continental WinterContact TS860 čini ujedno i jednom od najskupljih zimskih guma u ovoj kategoriji. 

2. ESA+ Tecar Super Grip 9

Svakako jedno od iznenađenja ostvarila je manje poznata ESA+ Tecar Super Grip 9 zimska guma. Tecar International, njemački proizvođač auto guma, sve se češće pojavljuje pri vrhu na testiranjima guma. 

Ova je guma razvijena u suradnji s Goodyearom, ali još ju uvijek nije lako pronaći na našem tržištu. Super Grip 9 postigla je dobre rezultate u svim uvjetima, a kao i najbolja guma iz ove kategorije, po pitanju buke postigla je zadovoljavajuć rezultat. 

Naiđete li na ovu gumu, razveselit će vas i njena cijena, koja bi trebala biti oko 50 eura. Kada govorimo o omjeru cijene i kvalitete, od ESA+ Tecar Super Grip 9 zimske gume, vjerojatno nema bolje. 

Zimska guma ESA+ Tecar Super Grip 9

3. Kleber Krisalp HP 3

Još jedna zimska guma koja ne pripada kategoriji najpoznatijih ili premium auto guma postigla je izvrsne rezultate na ADAC testu. To je Kleber Krisalp HP 3. Ovaj francuski brend zapravo je dio Michelin grupe koja je jedan od top 4 proizvođača auto guma na svijetu.

Kleber Krisalp HP 3 također nije pokazao niti jednu manu i preporučljiv je po svim uvjetima na cesti, kao i po pitanju potrošnje guma i goriva. Razina buke je kao i kod ostalih modela, zadovoljavajuća. Za ovu zimsku gumu morat ćete izdvojiti cca 365 kn

4. Sava Eskimo S3+ - najbolja guma na snijegu

Sava Eskimo S3+ već je neko vrijeme najpopularnija zimska guma u Hrvatskoj pa smo vam odlučili pokazati i rezultate koje je ona postigla na ADAC testiranju. Ovogodišnja Sava Eskimo S3+ našla se u grupi zadovoljavajućih/dobrih guma. 

Eskimo S3+ odlične je rezultate postigla na snijegu (najbolje od svih testiranih) i ledu, dok se slabom pokazala na suhoj cesti i relativno slabom na mokroj cesti

Upravo zbog rezultata na suhoj cesti, Sava nije uspjela ući u kategoriju preporučljivih guma iako je tu oznaku zaradila ponašanjem na snijegu, ledu te po pitanju potrošnje guma i potrošnje goriva. Sava Eskimo S3+ na tržištu se nalazi po cijeni od minimalno 335 kn. 

Najlošije zimske gume 195/65 R15

Od svih testiranih guma, niti jedna nije zaradila oznaku nije preporučljiva, pa tako možemo reći kako niti jedna nije maksimalno podbacila. Ipak, samo je jedna ostvarila oznaku dovoljno i time zaradila neslavni epitet najlošije zimske gume u ovoj kategoriji. 

1. Semperit Master-Grip 2

Austrijski proizvođač guma Semperit sa svojim modelom Master-Grip 2 ponio je titulu najlošije zimske gume od svih testiranih. Master-Grip 2 zaradio je ocjenu dovoljan.

Iako je imala dobre rezultate na snijegu i stvarala najmanju buku unutar vozila od svih testiranih, zimska guma Semperit Master-Grip 2 skroz je podbacila na suhoj cesti, zbog čega je i dobila oznaku dovoljan. Osim na suhom, slabom se pokazala i na ledu te po pitanju potrošnje. Odlučite li se ipak za ovu gumu, morat ćete izdvojiti minimalno 365 kn. 

 Najbolje zimske gume 215/65 R16

U većoj, SUV kategoriji također je testirano 16 guma s indeksom brzine H (do 210 km/h). Jedna je guma dobila oznaku preporučljivo/dobro, jedna nije preporučljiva/manjkava, dok su sve ostale u kategoriji zadovoljavajućih. U ovoj, većoj kategoriji nije bilo guma proizvođača Bridgestone i Semperit. 

1. Dunlop Winter Sport 5

Najbolja zimska guma u 2017 je Dunlop Winter Sport 5. Ova se guma pokazala dobrom na svim podlogama (najbolja na mokroj cesti), po pitanju potrošnje i niske potrošnje goriva. Jedini nešto slabiji rezultat, pogađate i sami, postigla je na testu razine buke. 

Ovo je druga godina za redom da Dunlop Winter Sport 5 odnosi pobjedu u većoj kategoriji na ADAC testu. Za najbolju zimsku gumu morat ćete izdvojiti nešto više od 800 kuna

Najlošije zimske gume 215/65 R16

U ovoj je kategoriji nažalost jedna guma dobila je ocjenu nije preporučljiva/manjkava. Sve ostale gume pripadaju kategoriji zadovoljavajućih. 

1. Nankang Snow SV-2

Najlošija zimska guma i jedina koja je dobila negativnu ocjenu (iz obje kategorije) je Nankang Snow SV-2. Ovu neslavnu titulu zaradila je zbog katastrofalnih rezultata na suhom, kao i zbog slabog ponašanja na snijegu i ledu. Svjetla točka je svakako niska potrošnja goriva

Na tržištu se Nankang Snow SV-2 prodaje po cijeni nešto manjoj od 600 kuna. Još samo treba napomenuti da je Nankang za ovu sezonu na tržište odlučio izbaciti i Snow SV-3 koji nije bio na testu. 

Zimska guma Nankang Snow SV-2
Pronađi najbolju ponudu

Ostale gume u ovoj kategoriji

Iz ove kategorije odlučili smo izdvojiti još nekoliko zimskih guma koje su ostavile traga na testiranju. Tako je recimo BF Goodrich g-Force Winter 2 jedina guma koja je na dva testa dobila oznaku vrlo preporučljiva. Briljirala je zbog niske potrošnje gorive kao i zbog same potrošnje gume i to ju je dovelo do mjesta druge najbolje zimske gume u SUV kategoriji.

Guma s najmanjom potrošnjom goriva je Goodyear UltraGrip Performance Gen-1, dok je uvjerljivo najdugovječnija (najmanje se troši) Michelin Alpin 5 zimska guma. 

Sava Eskimo HP2

I za kraj pregleda najboljih i najlošijih zimskih guma ove godine odlučili smo pokazati rezultate Savine gume u većoj kategoriji. Sava Eskimo HP2 dobila je ocjenu zadovoljavajuća. Među najboljima je i vrlo preporučljiva po pitanju same potrošnje, najbolja od svih testiranih na ledu, te dobra na suhom i snijegu

Nešto je slabija na mokrom, zbog čega i nije dosegla razinu preporučljive, dok je po pitanju bučnosti dobila ocjenu dovoljan. Ono što svakako privlači je cijena jer Sava Eskimo HP2 može se kupiti za manje od 600 kn

Bio je to popis najboljih i najgorih zimskih guma u 2017 prema ADAC testiranju. Želiš li saznati više o auto gumama, pogledaj sljedeće poveznice: