Ostali članci

Vodič za kupovinu auto guma

Kupuješ li nove zimske gume postoji nekoliko stvari na koje moraš obratiti pozornost. Koje su njihove glavne karakteristike i po čemu se razlikuju od ljetnih, ali i sve što općenito trebaš znati o gumama donosimo u nastavku teksta. 

Prije svega, gume su jedini kontakt između vašeg automobila i ceste. Zbog toga obratite veliku pozornost pri kupovini jer gume su prvi stup vaše sigurnosti na cesti.

Koja je razlika između ljetnih i zimskih guma?

Krenut ćemo s najjednostavnijom podjelom – onom na ljetne i zimske gume. Razlika između ljetnih i zimskih guma je njihov sastav. Zbog svog sastava, gume se drugačije ponašaju na različitim temperaturama i vremenskim uvjetima.

Ljetne gume namijenjene su za temperature iznad 7°C, dok su zimske namijenjene za temperature ispod 7°C.

Zimske su gume mekše, a njihovo korištenje tijekom visokih ljetnih temperatura dovodi do ubrzanog trošenja. S obzirom na to da su rađene za mokre uvjete na cesti (bilo da se radi o kiši ili snijegu), zimske gume imaju 5 puta više odvodnih kanala od ljetnih guma te veću dubinu profila.

Ljetne su gume, s druge strane, predodređene za veće temperature. Optimalna temperatura za najbolje performanse ljetnih guma iznosi 25°C (temperatura asfalta). Ljetne gume idealne su za bržu vožnju, ali i za iznenadne pljuskove. Jednostavno, za sve one uvjete koji vas očekuju ljeti.

Ljetne gume u zimskim uvjetima gube elastičnost i produžuju zaustavni put.

Pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra.

Uz ove dvije vrste gume, postoje i cjelogodišnje gume. Ove su gume mješavina ljetnih i zimskih, pogodne za uvjete koji vladaju ljeti, kao i za uvjete zimi.

Međutim, valja uzeti u obzir kako se takve gume na cesti ponašaju lošije od ljetnih u ljetnim uvjetima kao i od zimskih u zimskim uvjetima.

Cjelogodišnje gume dobar su odabir za one koji žive u područjima umjerene klime, bez jake zime i snježnih uvjeta na cesti.

Isto tako, za izbor ovih guma važne su i karakteristike samog vozača. Ako preferirate bržu vožnju, onda ove gume svakako nisu izbor za vas jer neće dobro prianjati uz cestu.

Usporedba performansi zimskih, ljetnih i cjelogodišnjih guma

Uzmite u obzir da se zbog svojih slabijih značajki cjelogodišnje gume brže troše te stoga i nisu toliko financijski isplative koliko se čini na prvu ruku.

Oznake na gumama

Ako niste preveliki stručnjak, sve silne oznake koje se nalaze na gumama mogu biti prilično zbunjujuće. Kako bi vam olakšali izbor i usmjerili vas prema pravom odabiru, približit ćemo vam oznake i njihovo značenje.

Primjer: 205/55R16

Prvi broj označava širinu gume u milimetrima.

Drugi broj je visina gume na način da se, u ovom slučaju, izračuna 55% od širine gume.

Posljednji broj je promjer gume izražen u inčima, kod nas popularno nazivano u colima.

Nakon prvog niza brojeva, dolazi još nekoliko važnih informacija.

Primjer: 205/55R16 91H

91 označava maksimalnu nosivost po gumi, u ovom slučaju ona iznosi 615 kg, dok slovo iza toga broja definira maksimalnu brzinu. H predstavlja maksimalnu brzinu od 210 km, a nije preporučljivo voziti iznad maksimalne brzine zbog povišenog grijanja guma i mogućnosti puknuća.

Najčešće oznake za brzinu kod nas su:

 • S – do 180 km
 • T – do 190 km
 • H – do 210 km
 • V – do 240 km
 • W – do 270 km
 • ZR – više od 240 km

Još jedna važna oznaka na gumama je MS ili M+S. Ove oznake potvrđuju kvalitetu gume za snijeg i blato, a ako postoje samo te oznake, onda je riječ o cjelogodišnjim gumama. Ako uz MS stoji i snježna pahulja, onda znate da se radi o zimskim gumama.

MS oznaka na gumi sa snježnom pahuljom

Datum proizvodnje

Datum proizvodnje također ćete pronaći otisnut na gumama. On obično dolazi u formatu 4 napisane brojke (npr. 2312) s oznakom DOT. Prve dvije znamenke označavaju tjedan proizvodnje, a druge dvije godinu proizvodnje. U našem slučaju, guma je proizvedena u 23. tjednu 2012. godine.

Stručnjaci gumu smatraju novom u pravilu 5-6 godina od godine proizvodnje. Ona ni nakon toga, ako je bila čuvana u dobro kontroliranim uvjetima, ne gubi na svojim kvalitetama.

Sada kada smo pojasnili oznake na koje možete naići s pravom se pitate, "ali koja je guma onda najbolja za moj automobil?"

To je upravo ona koju su namijenili proizvođači. Pogledajte koje su gume bile na automobilu kada ste ga kupili ili u knjižici vozila pogledajte preporučene gume. Ako su vam odlično odgovarale prošle gume, nema razloga da ne kupite identični model.

Kada je vrijeme za kupovinu nove gume?

Često ljudi niti sami nisu sigurni kada je došlo vrijeme za promjenu auto guma. Ovisno o načinu vožnje i podlozi, to vrijeme nije standardizirano. Međutim, kroz nekoliko pokazatelja možete biti sigurni kako je krajnje vrijeme za to.

Dubina profila

Minimalna propisana dubina profila za ljetne gume iznosi 1,6 mm, dok za zimske ona iznosi 4 mm. Nove gume dolaze s dubinom profila od 8 mm.

Preporuča se da se guma mijenja nakon što padne ispod 3 mm dubine profila za ljetnu verziju.

Test s kovanicom od 10 lipa jednostavan je način za provjeru potrošenosti gume. Postavite kovanicu u kanal gdje je guma najdeblja i pogledajte prekriva li kanal rub kovanice. Ako to nije slučaj, krajnje je vrijeme za shopping.

Test s kovanicom koji pokazuje kvalitetu dubine profila auto gume

Markeri istrošenosti

Gume posjeduju markere istrošenosti, tj. vertikalne crtice koje se nalaze između profila gume. Kada se te crtice spoje s profilom gume vrijeme je za kupovinu novih.

Markeri istrošenosti na gumama
Lijevi crveni krug pokazuje marker istrošenosti na auto gumi

Fizičko oštećenje

Naravno, novu gumu potrebno je kupiti i ako dođe do fizičkog oštećenja. Ako primjerice, čavao probuši vašu gumu, ali ostane u njoj, svejedno je potrebno zamijeniti gumu. Iako se možete nastaviti voziti i činit će vam se da je sve u redu, guma će postupno gubiti tlak i na kraju pasti ispod minimalne razine tlaka i predstavljati nesigurnost vašem vozilu.

Prijeđena udaljenost

Iako će ova stavka u mnogome ovisiti o vašem načinu vožnje, automobilu i podlozi po kojoj vozite, mnogi proizvođači se slažu kako bi gumu trebalo zamijeniti nakon prijeđenih 65 000 kilometara.

Ako volite bržu i agresivniju vožnju, sigurno ćete i nakon manje kilometraže morati krenuti u kupovinu novih guma.

Gume koje štede gorivo

Nakon fizičkih i mehaničkih svojstava, dolazimo i do ekološkog aspekta auto guma. Prilikom kupovine obratite pozornost na energetski razred jer ćete na taj način uštedjeti novac na gorivu i smanjiti emisiju štetnih plinova.

Gume dolaze u energetskim razredima od A do G, gdje je A ekološki najisplativija, a G najneisplativija guma.

Energetski razred gume B

Ukupna razlika između prve i zadnje kategorije može iznositi do 7,5% čime ćete ostvariti značajnu uštedu na potrošnji goriva.

Razina buke

Uz štednju goriva, postoje još dvije EU oznake koje gume moraju imati. Prva od njih je razina buke koju guma proizvodi i ona dolazi u tri kategorije.

 • Jedan val – tihe gume
 • Dva vala – srednje, umjerene gume
 • Tri vala – bučne gume

Dva vala razine buke - srednja, umjerena guma

Prianjanje na mokrom

Druga (ili treća, ovisno kako gledate) EU oznaka koju ćete pronaći na gumama je njeno prianjanje na mokrome. U pravilu ono označava učinkovitost gume pri kočenju na mokrom.

Oznaka za prianjanje na mokrom

Kao i kod potrošnje goriva, pronaći ćete oznake, od A do G.

Najbolje su ocjenjene A gume, dok su nalošije G gume.

Pri brzini od 80 km, gume s ocjenom A zaustavit će se 18 metara prije nego gume s oznakom G.

Razlika u putu kočenja između gume s oznakom A i gume s oznakom G

Pitanja koja si je dobro postaviti prije kupovine guma

 • Koje gume preporuča proizvođač moga automobila?
 • Koji je moj stil vožnje? Agresivni? Ili ipak nešto nježniji i lakši?
 • Koji ćete teret prevoziti? Passenger gume su namijenjene za prijevoz putnika, a ne većeg tereta (LT gume).
 • Uvjeti u kojima vozim? Umjerena klima bez velikih zima pogodna je za all-season gume.
 • Podloga na kojoj vozim? Samo urbana vožnja ili i vožnja po makadamu i neravnim terenima?
 • Koliko kilometara prijeđem godišnje?
 • Koja je prosječna brzina kojom vozim?

Ovo su neka od pitanja koja vam uvelike mogu pomoći na što paziti kod kupovine auto guma. Kada odgovorite na njih, najbolje je da dodatno kontaktirate vašeg automehaničara ili stručnjaka kako bi vam dao konkretni prijedlog koje su gume najbolje za vaš automobil.

Ako se ipak odlučite na samostalnu kupovinu, provjerite sve gore navedene stvari. Na taj ćete način ipak bolje znati koje gume trebate, a uvijek vam ostaje već spomenuta (i najbolja) opcija, kupovina istih guma kakve ste posjedovali do sada.

Možda vas zanima i: