nabava.net

3 najbolje zimske gume u 2016

HAK je proveo testiranje zimskih guma za 2016., a mi vam donosimo koje su to najbolje auto gume ove zime. Tri gume oduševile su na testiranjima, a 2 maksimalno razočarale i proglašene su najgorim gumama u zimskoj sezoni 2016/2017.

Najbolje zimske gume u 2016 prema HAK-u

Testirane su gume u dvije kategorije koje ostvaruju velik udio na tržištu.

 • 185/65 R15
 • 225/45 R17

Najbolje zimske gume 185/65 R15

U ovoj kategoriji testirano je 15 guma i od toga su dvije potpuno oduševile, dok dvije nikako ne bi trebali kupovati.

1. Goodyear UltraGrip 9

ADAC i HAK su u svom prvom testiranju zaključili. Goodyear UltraGrip 9 je najbolja zimska guma ove godine. Tako ćete po cijeni nešto većoj od 400 kuna dobiti gumu koja se ponaša odlično u zimskim uvjetima.

Na testiranjima nije pokazala niti jednu lošu karakteristiku, a poseban plus dobila je kao guma koja ima najmanju potrošnju goriva od svih testiranih.

Znači, želite li sigurnu i pouzdanu zimsku gumu sa smanjenom potrošnjom goriva, Goodyear UltraGrip 9 je pravi izbor za vas. 

2. Michelin Alpin A4

Još jedna guma koja nije pokazala niti jedan nedostatak na testiranjima je Michelin Alpin A4. Poznati francuski proizvođač nastavio je s kvalitetom izvedbe i postavio (ionako već popularne) Alpin A4 zimske gume u sami vrh.

Kao što smo rekli, Michelin Alpin A4 nema minusa, a najboljom se pokazala po pitanju trajnosti. Ako vam je dugovječnost gume važnija od potrošnje goriva, onda se odlučite za Alpin A4 zimske gume i nećete požaliti. 

Cijena Michelin Alpin A4 zimske gume u ovoj kategoriji kreće se od 480 kuna, ali uzmete li u obzir sigurnost i dugotrajnost koje vam pruža, to i nije tako puno.

Najlošije zimske gume 185/65 R15

Naravno, na svakom testiranju imamo najbolje i najlošije rangirane kandidate. Kako bi vas upozorili na sve nedostatke pojedinih guma, donosimo vam i dvije gume koje su bile najlošije na testiranjima i ne preporučuju se za zimsko korištenje.

1. Firestone Winterhawk 3

Američki proizvođač možda je svjetski poznat, ali Firestone Winterhawk 3 zimska guma nije zadovoljila kriterije na testiranjima. I dok se pokazala dobrom na suhom, u dva najvažnija 'zimska' kriterija je potpuno podbacila.

 • Slabosti na snijegu i ledu
 • Vrlo loša na mokrom

Nalazite li se u području gdje su zimi padaline normalna pojava, svakako izbjegnite Firestone Winterhawk 3. Ako ipak želite kupiti ove zimske gume, to ćete moći učiniti po cijeni od 380 kuna

2. Kleber Krisalp HP2

Zimska guma Kleber Krisalp HP2 nije se pokazalo toliko lošom, kao Winterhawk 3, ali zbog izrazito lošeg ponašanja na mokrim uvjetima kao i buke koje stvara, nije dobila prolaznu ocjenu na testiranju.

Međutim, ova zimska guma pokazala se dobrom u nekoliko kategorija.

 • Na snijegu i suhom
 • Vrlo dobra trajnost

ADAC i HAK ju ne preporučuju, no želite li ju svejedno na svom limenom ljubimcu, za to ćete morati izdvojiti nešto manje od 400 kuna.

Najbolje zimske gume 225/45 R17

U ovoj, većoj kategoriji testirano je 13 guma, a od toga je samo jedna osvanula na tronu i zadovoljila stroge kriterije ispitivača.

1. Dunlop Winter Sport 5

Najbolja zimska guma dimenzija 225/45 R17 je Dunlop Winter Sport 5. Na testiranjima nije pokazala niti jednu slabost, a oduševila je u gotovo svim kategorijama.

 • Dobra na suhom i mokrom
 • Dobra na snijegu i ledu
 • Niska potrošnja goriva
 • Relativno tiha

Za Dunlop Winter Sport 5 morat ćete izdvojiti približno 1000 kuna. Velika cijena, ali s obzirom na sve kvalitete koje je ova zimska guma pokazala, možete biti sigurni kako će vaš automobil savršeno funkcionirati u svim zimskim uvjetima.

Najlošije zimske gume 225/45 R17

Niti jedna guma u ovoj kategoriji nije dobila oznaku ne preporuča se, dok su dvije gume jedva zadovoljile i time bile najlošije na testiranju.

 • Matador MP92 Sibir Snow
 • BF Goodrich G-Force Winter

Obje su se gume pokazale izrazito slabima na mokrim uvjetima na cesti.

Zanimljivo je još samo reći kako je Firestone Winterhawk 3 u ovoj kategoriji na odličnom trećem mjestu i odlučite li se za nju, nećete požaliti kao što ćete to napraviti izaberite li ju u manjim dimenzijama. 

Želiš li znati više o auto gumama?

Ako ti je ova tema bila korisna i zanimljiva, možda će te zanimati i ostali sadržaji vezani uz auto gume.