nabava.net

Bežični (wireless) punjači - evo kako rade i zašto ih se (ne)isplati kupiti

Unatrag nekoliko godina najbolji flagship mobiteli počeli su podržavati opciju bežičnog punjenja. Kako tehnologija napreduje, sigurno će se proširiti i na ostale kategorije mobitela. Zato smo istražili kako bežično punjenje funkcionira, koji mobiteli ga podržavaju i kako znati koji kupiti.

Bežični punjač

Bežično punjenje sviđa se svima koji nastoje izbjeći spam kablova na radnom prostoru. "Bežični" dio odnosi se na to što se uređaj koji puniš samo nasloni na punjač, tj. nije ih potrebno spajati žicom. Sam punjač, međutim, i dalje se uključuje u struju.

Princip rada bežičnog punjača

Princip bežičnog punjenja bazira se na elektromagnetskom polju. Ono se koristi za prenošenje energije s bežičnog punjača na tvoj mobitel pomoću elektromagnetske indukcije. Taj posao rade dvije zavojnice, jedna koja pretvara električnu energiju u elektromagnetsko polje koje se može bežično prenositi, i druga koja to elektromagnetsko polje pretvara natrag u energiju.

Neki modeli bežičnih punjača za rad koriste proces elektromagnetske rezonancije. Princip je sličan kao i prethodno opisani, ali u ovom slučaju udaljenost između punjača i mobitela može biti veća, a također je moguće puniti više uređaja odjednom.

Postoji nekoliko standarda bežičnog punjenja, a većina proizvođača koristi tzv. Qi. Neki od pametnih telefona koja podržavaju Qi bežično punjenje su:

  • iPhone 8, 8Plus, X
  • Samsung Galaxy S9, S9+, Note 8, S8, S8+, S7, S7 Edge, Note 5, S6, S6 Edge
  • LG V30
  • Moto Z 
  • Nokia 8

Uz Qi, često se koristi i AirFuel standard. On također podržava elektromagnetsku indukciju i rezonanciju, ali na malo drugačiji način. Zbog toga Qi i AirFuel nisu kompatibilne tehnologije. To znači da mobitel koji koristi Qi standard nije moguće puniti na bežičnom punjaču rađenom po AirFuel standardu, iako postoje iznimke.

Ako imaš model pametnog telefona koji ne podržava opciju bežičnog punjenja, postoje posebni adapteri za takve mobitele koji čitav proces čine mogućim.

Bežično punjenje adapter
Adapter za bežično punjenje

Bežično vs. žično punjenje - je li bolje bez žice?

Na prvu bežični punjači djeluju nepraktično. Tijekom punjenja mobitel se mora nalaziti direktno na bežičnom punjaču, zbog čega ga je nezgodno koristiti. Osim toga, bežični punjači u često sporije pune mobitele u usporedbi s klasičnim žičnim punjačima.

Međutim, s bežičnim punjačem ne trebaš tražiti žični punjač (koji se zavraga nikada ne nalazi tamo gdje si ga zadnji put vidio). Par bežičnih punjača u prostorijama u kojima najčešće boraviš i u autu, i nikada više nećeš trebati brinuti o tome gdje si spremio punjač. Kad ti mobitel ne treba, odložiš ga na postolje, koristiš po potrebi, i vratiš natrag - pogotovo jer je povremeno i kraće punjenje zdravije za bateriju na tvojem mobitelu.

Pojedini modeli bežičnih punjača također imaju opciju brzog punjenja za one mobitele koji to podržavaju.

I na kraju, ova je tehnologija još u svojim začecima. A to znači da će udaljenost između punjača i mobitela tijekom punjenja sve više rasti, a mobiteli brže puniti.

Ako kupuješ bežični punjač, izbor je velik - dolaze u raznim bojama i oblicima, za auto ili posao, pa čak i prijenosni. 

Pazi na ove specifikacije prilikom kupovine

  • Standard - podržava li tvoj mobitel Qi, AirFuel ili neki drugi standard? Najčešće će se raditi o Qi, stoga provjeri da je i punjač takav isti.
  • Proizvođač - drži se proizvođača provjerene kvalitete. Ako si već iskeširao nekoliko tisuća kuna za flagship mobitel, nemoj škrtariti na kineskom punjaču od nekoliko desetaka kuna. Potroši više na nešto čemu možeš vjerovati - Samsung, Belkin, Pleson i slični spadaju u tu skupinu.
  • Dizajn - ovdje prvenstveno mislimo je li bežični punjač podložak ili stalak. Stalak je super stvar za držanje mobitela na noćnom ormariću: no u tome slučaju pripazi da nema jakih LED svjetla koja će noću treperiti i ometati tvoj san. Imaš više uređaja koje želiš istovremeno puniti? Opredijeli se za punjač većih dimenzija.