nabava.net

Depilator vs epilator - saznaj koja je razlika!

Ako si se tijekom potrage za idealnim načinom odstranjivanja dlačica našla u nedoumici želiš li depilator ili epilator i ako nisi sigurna koja je točno razlika između depilatora i epilatora, pripremili smo par kratkih savjeta.

Odstranjivanje dlačica

Žene su uvijek u potrazi za najefikasnijim načinom uklanjanja dlačica, a depilator i epilator su svakako među najpopularnijim uređajima za održavanje glatkih nogu bez dlačica.

Pitaš se koje su konkretne razlike između depilatora i epilatora te koji uređaj bi ti više odgovarao? Saznaj u nastavku.

Prednosti i nedostaci

Najvažnije je ovo: depilator i epilator su jedna te ista stvar - uređaj za otklanjanje dlačica.

Međutim, postoji razlika između depilacije i epilacije.

Depilacija je proces odstranjivanja isključivo površinskog sloja dlačica (npr. kod korištenja britvice), dok epilacija označava dugotrajnije odstranjivanje dlačica (npr. laserom) jer se uklanjaju zajedno s korijenom.

Stoga se često ženski aparat za brijanje kojim se samo odstranjuje gornji sloj dlačice naziva depilatorom, a uređaj koji trajnije uklanja dlačice zovemo epilator.

Depilator/Brijači aparat

Depilatori su u pravilu vrlo slični brijaćim aparatima za muškarce. Međutim, prilagođeni su ženama jer se koriste na osjetljivim dijelovima tijela. 

Prednosti brijačih aparata su praktičnost, brzina i prihvatljiva cijena. Ne izazivaju crvenilo i iritaciju kože koja se može javiti kod korištenja britvice. Međutim, slično kao i britvica, depilator otklanja samo gornji sloj dlačica.

Zbog toga je proces potrebno ponavljati svaka 2-3 dana kako bi osigurala da tvoja koža ostane meka.  

Epilator

Električni epilatori su uređaji kod kojih, nakon korištenja, dlačice ne počinju rasti do nekoliko tjedana.

Način na koji epilator radi sličan je depilaciji voskom, samo što epilator ima rotirajuće diskove koji izvlače dlačice s korijenom. 

Postoje epilatori na bateriju i na struju, za mokro i suho korištenje.  

Depilacija epilatorom zna biti poprilično bolna, pogotovo tijekom prvih nekoliko korištenja. Zato napravi piling bar jedan dan prije te prije same depilacije operi kožu toplom vodom kako bi omekšala. U tom slučaju epilatori za mokro korištenje mogu biti posebno korisni jer ih možeš koristiti dok se tuširaš. 

Epilatori su u pravilu malo skuplji, i iako ih se može pronaći po cijeni od 150 kuna, u prosjeku ćeš za takav uređaj morati izdvojiti oko 400 kuna. Međutim, jednom kada kupiš epilator, možeš ga stalno koristiti. A to znači značajnu uštedu u usporedbi s čestim odlascima na depilaciju voskom. 

Nažalost, epilatori su jako agresivni. Često dovode do urastanja dlačica i nastanka upalnih procesa. Upravo zbog toga su kvalitetan piling i omekšavanje kože bitni prije korištenja. 

Depilator ili epilator?

Voliš li više brijanje britvicom ili depilaciju voskom?

Ako je tvoj odgovor britvica, tada odaberi klasični depilator. Morat ćeš ga koristiti svakih par dana, ali ćeš u potpunosti izbjeći bol.

Ako preferiraš depilaciju voskom, tada ti preporučujemo epilator. Kao i kod voska, depilacija će biti bolna, ali nećeš morati brinuti o neželjenim dlačicama bar nekoliko tjedana. A epilator znači i značajnu financijsku uštedu.

 

Najpopularnije marke ovih uređaja su Philips, Braun, Remington i Rowentausporedi cijene!