nabava.net

Vodič za kupovinu epilatora

Zanima te što sve trebaš znati prije kupovine epilatora? Na pravom si mjestu.

epilator

Koliko je važan broj pinceta?

Koliko epilator ima pinceta razlikuje se od modela do modela. To može biti od 20-ak, pa preko 60.

To što neki epilator ima manje pinceta ne znači da je manje učinkovit od epilatora s više pinceta. Učinkovitost ostaje ista, jedino što epilatoru s manje pinceta treba više vremena da ih sve počupa.

Korištenje epilatora s više pinceta znači da ćeš trebati manje puta prelaziti po istom području.

U jednoj stvari se mišljenja razdvajaju - neki tvrde da je epilacija s uređajem koji ima više pinceta bolnija, dok drugi kažu da nema razlike u boli kod korištenja epilatora s manje ili više pinceta. Dakle, radi se u potpunosti o subjektivnom dojmu.

Osim broja pinceta, obrati pozornost i na to kolike duljine moraju biti dlačice da bi ih mogla epilirati. Najbolji epilatori uklanjaju dlačice svega 0.2 mm dužine, dok ćeš prije korištenja epilatora nižeg cjenovnog ranga morat ćeš malo pričekati.

Neovisno koliko brzo epilator uklanja dlačice, rijetko koji će držati tvoje noge glatkima 4 tjedna, bez obzira na to što pisalo u reklami.

Brzina rasta dlačica razlikuje kod svake osobe i ovisi o više faktora, no u pravilu možeš očekivati glatkoću nogu između 2 i 3 tjedna.

Suha ili mokra epilacija

Epilator za mokro

Postoje epilatori za suho i mokro korištenje.

U pravilu epilatori postižu bolje rezultate na suhoj koži. Međutim, topla voda opušta kožu i otvara pore, zbog čega bi epilacija trebala biti manje bolna.

U slučaju da te brine bol, razmisli o kupovini epilatora za mokro korištenje.

Tzv. "wet & dry" epilatore možeš koristiti i pod tušem i nježniji su prema tvojoj koži. Takvi su epilatori uvijek bežični. Ako te zanima isključivo žični epilator, tada zaboravi na mokru epilaciju.

Žični ili bežični

Slično kao i kod aparata za brijanje, možeš birati između bežičnog epilatora i epilatora na struju.

Epilator na struju dolazi s adapterom koji mora biti uključen u struju dok ga koristiš. U suprotnom epilator neće raditi. Možda ćeš ga zbog toga moći koristiti na manje mjesta, no zato se neće dogoditi da ti se epilator isprazni usred epilacije.

Bežični epilator puno je fleksibilniji. Iako ćeš morati voditi računa o tome je li napunjen, takve uređaje češće možeš koristiti pod vodom. Također ih je lakše nositi sa sobom, npr. kada putuješ. Valja napomenuti da, pošto se radi o litij-ionskoj bateriji kakve nalazimo u pametnim telefonima i ostalim uređajima današnjice koji rade na baterije, nakon određenog vremena korištenja baterija će prestati držati punjenje, odnosno brzo će se početi prazniti do točke kada epilator više nećeš moći koristiti. No, ne brini - potrebne su godine učestalog korištenja da do toga dođe.

Bežičnim epilatorima u prosjeku treba oko sat vremena da se napune (neki modeli čak podržavaju i opciju brzog punjenja). Napunjena baterija traje oko 40 minuta.

Epilator na struju kupi ako te ne zanima epilacija pod vodom i ako ne želiš razmišljati o punjenju epilatora. 

Brzine

Epilatori mogu imati jednu ili dvije brzine.

Budući da velika većina epilatora dolazi s dvije brzine, o ovome vjerojatno nećeš morati brinuti. No, svejedeno je važno za spomenuti.

Ako kupuješ prvi epilator ili ne znaš kako ćeš podnijeti bol, predlažemo da kupiš epilator s dvije brzine.

Epilacija slabijom od dvije brzine omogućit će ti da se lakše privikneš na epilaciju. 

Cijena

Ako imaš ograničeni budžet, ne moraš brinuti.

Većina povoljnijih epilatora uklonit će dlačice jednako učinkovito kao i skuplji modeli, pogotovo ako se odlučiš za provjerenog proizvođača.

Sa skupljim epilatorima dobivaš više opcija - više pinceta za bržu epilaciju, dodatne nastavke, više brzina itd.

Cijene se kreću od oko 200 kuna za jeftinije modele pa do nekoliko tisuća kuna za najskuplje. Philips, Braun, Remington i Rowenta su među najpopularnijim proizvođačima i imaju vrlo široku ponudu za svaki džep.

Nastavci i dodaci

Nastavci za epilator

Epilatori dolaze s različitim dodacima.

Kapica za učinkovitost spada među obavezne dodatke jer omogućava jednostavnije i sigurnije korištenje.

Među najčešćima su kapice za sigurnije korištenje na osjetljivim dijelovima tijela, poput lica ili ispod pazuha. Štoviše, ponekad je uključen manji epilator namijenjen upravo epilaciji lica. Ako želiš uređivati osjetljive dijelove tijela, obrati pozornost na jednu od ove dvije opcije. Daju bolju preciznost i sigurnije su za korištenje.

Jedan od praktičnih dodataka je malo svjetlo na epilatoru. Pomoću njega vidjet ćeš i najsitnije dlačice koje bi u suprotnom propustila. Ovo je jedna od najkorisnijih specifikacija koju epilator može imati pa bismo ti preporučili da kupiš upravo onaj epilator koji dolazi sa svjetlom.

Ponekad epilatori dolaze i s nastavkom za brijanje za osjetljiva područja koja ne želiš čupkati epilatorom. 

U velikoj većini slučajeva dobit ćeš i torbicu za čuvanje epilatora i nastavaka, kao i četkicu za čišćenje epilatora. 

Postoje epilatori s dodacima za masažu za prije, poslije i tijekom epilacije, kao i dodaci koji hlade kožu za manju bol.

Vrsta i količina dodataka u pravilu povećava cijenu epilatora. Stoga kupi samo ono što ti doista treba, umjesto da bacaš novce na bespotrebne dodatke. Mi bismo ti preporučili nastavak za brijanje, kapicu za sigurnije korištenje i svjetlo kao osnovne dodatke bez kojih epilator ne bi trebao biti.

Još jedna stvar o kojoj trebaš voditi računa su zamjenski dijelovi. U pravilu garancije vrijede između 1 i 3 godine, no u slučaju da do kvara dođe izvan tog roka, a radi se o skupljem modelu epilatora, korisno je unaprijed znati može li se popraviti.