Ostali članci

Koji brijaći aparat kupiti - vodič za kupovinu

Brijanje sigurno pripada u grupu najmrskijih poslova koje muškarac mora napraviti. Ponekad nam se čini da bi radije pustili bradu poput Gandalfa, nego se natjerali na brijanje prije ili nakon napornog radnog dana. Međutim, neke se stvari moraju napraviti, a izborom kvalitetnog brijaćeg aprata barem ćete ubrzati cijeli proces brijanja.

Aparati za brijanje

Rotacijski ili folijski brijaći aparat

Prva stvar koja će vam pomoći u daljnjem izboru brijaćeg aparata je učestalog njegova korištenja. Hoćete li se brijati svakoga dana? Ili nakon tjedan-dva krećete u borbu sa zapuštenim licem?

Aparati za brijanje s folijom bolji su izbor za one koji brijanju pristupaju svakoga dana, dok će rotacijski brijaći aparati bolje služiti one koji se planiraju brijati samo jednom tjedno ili rjeđe jer se bolje nose s većom bradom.

Aparate s rotacijskim glavama i one s folijom najlakše ćete razlikovati prema njihovu izgledu. Rotacijski brijaći aparati imaju zaobljene zaštitne glave s oštricama koje prate konture vašeg lica i samim su time bolji izbor za teže dostupna mjesta (vrat i dio ispod brade).

Brijaći aparat s 3 rotirajuće glave

Neki bi problem mogli imati i s bukom koju proizvodi brijaći aparat. Iako je buka kod različitih modela podjednaka, ipak su rotacijski brijaći aparati nešto tiši od onih folijskih.

S druge strane, folijski modeli približavaju vas osjećaju brijanja s britvicama pa ako ste željni takvog načina brijanja, izaberite folijski brijaći aparat.

Brijaći aparat s folijom i tri oštrice

Aparati na struju ili na baterije?

Ova će odluka također biti jedna od važnijih prilikom izbora brijaćeg aparata. Prema izvoru energije, aparate možemo podijeliti na:

  • Aparate sa strujnim kabelom
  • Aparate na baterije
  • Aparate na punjenje

Svaki od ovih modela ima svoje prednosti i mane, ali neće vam trebati puno da shvatite koji je stvoren baš za vas.

Danas su najmanje popularni brijaći aparati sa strujnim kabelom i to iz jednog jednostavnog razloga. Zbog žice koju imaju poprilično su nepraktični i podrazumijevaju da u blizini imate i utičnicu za struju.

Brijaći aparati na baterije dobar su odabir za one koji rijetko kreću u borbu s bradom. Pod rijetko smatramo jednom tjedno ili rjeđe. Isto tako idete li često na put, ovi aparati su izrazito zahvalni. Međutim, brijete li se svakodnevno, izbjegavajte brijaće aparate na baterije zbog neefikasnosti po pitanju potrošnje.

Aparati na punjenje najčešći su u današnje vrijeme. Jedina mana im je prestanak rada u pola brijanja ako brijaći aparat niste napunili prije korištenja. Većina aparata podržava rad od jednog sata prije nego zahtjeva novo punjenje što bi trebalo biti dovoljno za obavljanje posla. Ovi su aparati i najskuplji, ali se i dalje mogu naći po prihvatljivim cijenama.

Brijaći aparat s bazom za punjenje

Brijete li se svakodnevno svakako preporučamo brijaći aparat na punjenje. Minimalno gledajte da aparat bez punjenja može izdržati 30 minuta, a idealno sat vremena. Aparate na baterije izaberite ako često putujete i morate imati brijaći aparat uz sebe, a naša je preporuka da aparate na struju izbjegavate ako imate mogućnost kupiti jedan od ostalih modela.

Suho i mokro brijanje

Još jedna važna karakteristika vašeg novog brijaćeg aparata je namijenjenost za suho ili mokro brijanje (ili oboje). Većina modernih brijaćih aparata podržava i suho i mokro brijanje. To znači kako ćete brijaći aparat moći koristiti i uz gel ili pjenu za brijanje.

Aparati za mokro brijanje preporučuju se onima s osjetljivijom kožom kao i onima koji žele brzinsko brijanje pod tušem. 

Važno je da prije upotrebe provjerite u uputstvima podržava li vaš aparat uporabu gela ili pjene za brijanje jer u suprotnom oni mogu izazvati oštećenja aparata. Isto tako provjerite i je li aparat vodootporan kako bi ga mogli koristiti ispod tuša.

Proizvođači

Kod aparata za brijanje zaista se isplati prepustiti se najpoznatijim brendovima, a u ovom trenutku to su svakako:

  • Philips
  • Braun
  • Panasonic

S ovim ćete proizvođačima dobiti na sigurnosti i kvaliteti, a zbog svoje izdržljivosti dugoročno su isplativiji (iako u startu nešto skuplji) od jeftinijih modela.

Posebno ovu priču ističemo onima koji prvi puta dolaze u doticaj s brijaćim aparatima. Izaberete li nešto lošiji ili najjeftiniji aparat za brijanje, moglo bi vam se dogoditi da imate neugodno prvo iskustvo zbog kojeg ćete u potpunosti izbaciti aparate iz svog seta aparata za osobnu njegu.

Čišćenje brijaćih aparata

Jeftiniji modeli u većini su slučajeva perivi pod vodom, ali morate paziti kako ne bi oštetili pojedine dijelove aparata. Oni skuplji imaju mogućnost samočišćenja s automatskim odabirom programa čišćenja na temelju zaprljanosti aparata. 

Vjerujemo da vam brzo čišćenje nakon upotrebe ne bi trebalo predstavljati preveliki problem, pa samočišćenje nije karakteristika na koju bi trebali baciti koju stotinu kuna više. Ipak, imate li tu opciju u svom aparatu, svakako ju koristite. Zašto bi se mučili, ako to može učiniti netko umjesto vas.

Samočišćenje brijaćeg aparata

Ako uspoređujemo folijske i rotacijske brijaće aparate, folijski su lakši za čišćenje. Igra li vam to veliku ulogu, svakako izaberite folijske i zaštitite foliju prilikom čišćenja. U svakom slučaju, brijaće aparate treba čistiti nakon svakog korištenja.

Zamjenski dijelovi

Svakako prije kupovine električnog aparata za brijanje provjerite i koja je cijena zamjenskih dijelova. Naravno što je aparat skuplji, skuplji su i dijelovi za njega.

Računajte kako ćete folije i oštrice ili rotirajuće glave morati mijenjati jednom godišnje kako bi bili zadovoljni rezultatima brijanja.

Najbolje je da odmah pri kupnji kod istog prodavača provjerite i imaju li zamjenske dijelove kao i kolika je njihova cijena. 

Nova folija i oštrica za brijaći aparat

Brijaći aparati - cijena

I za kraj smo ostavili ono najvažnije. Cijenu. Brijaći aparati mogu se pronaći u cjenovnom rangu od stotinjak kuna pa sve do nekoliko tisuća kuna. Naravno, što je aparat skuplji, sigurno je kvalitetniji i bolji, ali sumnjamo da vam treba brijaći aparat od 2 ili 3 tisuće kuna. 

Najbolje je da sami postavite budžet kojim raspolažete i potom u tom okviru birate i brijaći aparat. Predlažemo da uvijek izaberete neki koji dolazi do gornje granice vašeg budžeta.

Veoma je teško dati preporuku koliko trebate platiti svoj brijaći aparat, ali možemo reći kako ćete s onima od 400 ili 500 kuna sasvim sigurno biti jako zadovoljni. Sve iznad toga samo će povećavati kvalitetu brijanja.

Još nekoliko korisnih savjeta za kraj

Povezani proizvodi
Braun S3 300S brijaći aparat
8 ponuda
Stavi u listu želja
Philips QP2520/30 brijaći aparat
8 ponuda
Stavi u listu želja
Philips QP6510/20 brijaći aparat
14 ponuda
Stavi u listu želja
Philips QP2520/20 brijaći aparat
3 ponude
Stavi u listu želja