nabava.net

Isplati li se kupiti električnu četkicu za zube?

Gdje god da se okrenete, sa svih strana iskaču reklame za električne četkice za zube. Navodno ih preporučuju svi, od stomatologa do kumica s placa. Jesu li električne četkice doista toliko učinkovitije u uklanjanju plaka i nečistoća sa zubi u odnosu na obične četkice za zube?

Električna četkica za zube

Valja odmah reći da su istraživanja pokazala kako električne četkice učinkovitije obavljaju svoj posao od klasičnih četkica. No, to ne znači da bacite klasičnu četkicu za zube u smeće i odmah nabavite električnu.

Prednosti i nedostaci

Zašto su električne četkice za zube bolje od običnih?

Električna četkica se neprestano okreće bez obzira na to koliko brzo micali rukom, pa time brže i učinkovitije uklanjate nečistoće sa zubi. Ako je pravilno koristite, također ćete potrošiti manje vremena na pranje zubi.

Ako imate problema s motorikom ruku ili neki drugi problem zbog kojeg vam četkanje zubi klasičnom četkicom predstavlja problem (npr. artritis), električne četkice za zube su praktično rješenje.

Imate tvrdoglave klince koji odbijaju prati zube? Djeca električne četkice često smatraju zabavnima, što ih motivira da redovito peru zube. Moraju uložiti manje truda, el. četkica ih škaklja po zubnom mesu i jedva čekaju da začuju zvuk tajmera kada su gotovi. Pranje zubi tako je puno lakše i zabavnije.

Glavna prepreka većini ljudi u kupovini električne četkice je njihova cijena. Čak su i najkvalitetnije klasične četkice jeftinije od električnih. Što više opcija električna četkica ima, to njezina cijena raste. Čak i zamjenske glave četkica, koje valja mijenjati redovito kao i običnu četkicu, predstavljaju investiciju.

Tu je i vođenje brige je li električna četkica napunjena. Neke koriste baterije, a neke se pune na struju, i može biti nezgodno ako se baterija isprazni bez da imate zamjensku. 

Električna četkica za zube

Koju četkicu izabrati?

Od toga kakvu četkicu koristite, važniji je način na koji ju koristite. Pranju zubi treba posvetiti dovoljno vremena, paziti da dobro iščetkate sve površine zubi, uključujući i teško dostupna mjesta, održavati pravilni pritisak na zube i zubno meso te redovito mijenjati stare četkice.

U jednoj minuti nećete ništa obaviti, neovisno o tome kakvu četkicu za zube koristite. 

Ako koristite električnu četkicu za zube, neka bude udobna za držanje i jednostavna za korištenje. Pitajte svojeg stomatologa za savjet koje opcije su najkorisnije, npr. rotirajuća glava četkice ili ultrazvučni impulsi za uklanjanje nečistoća s teško dostupnih mjesta. Slijedite upute proizvođača o tome kako učinkovito koristiti četkicu, ali i kako je ispravno održavati.

Ako vam električna četkica ne djeluje kao isplativa investicija, nimalo nećete pogriješiti s korištenjem klasične četkice. I ovdje će pomoći savjet stomatologa - možda će vam bolje odgovarati četkica s mekanim vlaknima ili četkica manje glave. 

 

Ovo bi vas moglo zanimati: