nabava.net

Kako odabrati najbolji madrac - vodič za kupovinu

U zdravom tijelu zdrav duh, a rijetko što utječe na kvalitetu zdravlja kao dobar san. 

Vodič za kupnju madraca

Sigurno se pitate kako se kvalitetno naspavati? Budući da u krevetu provedemo trećinu života, koji madrac kupiti i kako odabrati najbolji neka su od najvažnijih pitanja.

Koje vrste madraca postoje?

Razlikujemo nekoliko osnovnih vrsta madraca:

 • Madraci s oprugama
 • Madraci s pjenom
 • Lateks madraci
 • Gel madraci

Madraci s oprugama

Madraci s oprugama koriste se najčešće.

Ako se odlučite na kupnju ove vrste madraca, znajte da ga morate staviti na podnice unutar okvira kreveta jer on, za razliku od nekih drugih vrsta madraca, nema čvrsti okvir. Madrac s oprugama također možete koristiti i na podesivom krevetu.

Ova vrsta madraca dolazi s Bonnel oprugama ili sa đepićastim oprugama.

Bonnel opruge su žičane i spiralnog oblika, spojene u jedinstvenu jezgru. Rade tako da pri većem pritisku pružaju veći otpor.

Kod madraca sa đepićastim oprugama svaka se opruga nalazi u posebnoj pamučnoj ovojnici. Zbog toga su znatno izdržljiviji i mogu se koristiti i na punim i na letvičastim podlogama.

Budući da je svaka đepičasta opruga posebno odvojena, ugibaju se neovisno jedna o drugoj u skladu s pritiskom tijela. Time se postiže anatomski učinak gdje se madrac prilagođava tijelu te kralježnica stoji u pravilnijem položaju.

Koliko će madrac s oprugama biti tvrd, između ostalog ovisi i o promjeru opruga. Što je opruga šira, to će madrac biti tvrđi - i obrnuto.

Koje su prednosti madraca s oprugama?

 • vrlo su praktični jer se mogu okretati, a time se produljuje životni vijek madraca 
 • cjenovno pristupačniji od nekih drugih, tehnološki naprednijih.

Međutim, ovakvi madraci u pravilu rijetko imaju antialergenske materijale te može doći do razvoja grinja, gljivica i bakterija. Opruge pak s vremenom gube snagu i elastičnost te je ove madrace potrebno mijenjati češće nego druge vrste.

Madrac s oprugama kupite ako vam je ušteda jako bitna i ako nemate problema s alergijama, kralježnicom i nemirnim snom.

Madraci s pjenom

Madraci s pjenom sastoje se od tri vrste pjene:

 • hladno lijevane
 • visco elastične (memorijske)
 • poliuretanske (PU)

Osnovna razlika između njih su gustoća, fleksibilnost i protok zraka. Gustoća je jedan od bitnijih faktora - što je gustoća veća, madrac je izdržljiviji.

Hladno lijevana pjena bazira se na vodi, a donosi veliku elastičnost i prozračnost zahvaljujući većim kanalićima unutar jezgre koji omogućuju neometanu cirkulaciju zraka. Poliuretanska pjena jedan je od osnovnih materijala za izradu madraca, a iznimno je antialergijska i antibakterijska.

Madrace s memorijskom pjenom osmislili su ni više ni manje nego NASA-ini znanstvenici, pretpostavljajući da će takav materijal astronautima pružiti najveću udobnost.

Koje su prednosti madraca s memorijskom pjenom?

 • memorijska pjena je otporna na pritisak
 • savršeno se prilagođava obliku i pritisku tijela
 • zbog umjetnih materijala stvara sigurno antialergensko okruženje bez grinja i bakterija
 • omogućuje pravilnu regulaciju topline
 • zbog postizanja optimalne raspodjele težine tijela stvara pogodan učinak na kralježnicu. 

Madraci s memorijskom pjenom također imaju i dugotrajniji životni vijek, od oko 10 godina. No to će ovisiti i o kvaliteti kreveta i podnica s kojima se kombiniraju, kao i kvaliteti održavanja.

Memorijska pjena ima i nekoliko nedostataka.

Budući da madraci od memorijske pjene upijaju toplinu vašeg tijela, to ponekad može učini spavanje nelagodnim pri visokim temperaturama, osobito ljeti.

Isto tako, memorijska pjena ima specifičan miris koji nekima može biti neugodan. Ali taj miris već nakon par dana nestaje. Također, ponekad je potrebno neko vrijeme da se tijelo navikne na spavanje na madracu od memorijske pjene. 

Madraci s pjenom su za vas idealni ako vam je potrebna bolja potpora tijekom spavanja te ako imate probleme s alergijama. No, ljeti svakako imajte spremnu klimu ili ventilator jer spavanje može postati više vruće nego na običnom madracu.

Lateks madraci

U izradi lateks madraca koristi se lateks pjena, bijela tekućina od čestica gume i vode koja se dobiva prirodnim putem iz brazilskog stabla kaučukovca. Lateks čine otvorene ćelije s velikim brojem malih mjehurića zraka, a upravo su oni zaslužni za veliku elastičnost ovog materijala.

U izradi se koristi i sintetički lateks koji nastaje iz mješavine dvaju naftnih derivata. Suprotno nekim mišljenjima, nije moguće kupiti madrac u potpunosti izrađen od prirodnog lateksa jer se takvi madraci izrađuju s kombinacijom prirodnog i sintetičkog lateksa.

Prednosti lateks madraca slične su onima od memorijske pjene:

 • optimalno raspoređuju pritisak tijela
 • pružaju dobru potporu
 • otporni na gljivice i plijesan, zbog čega su lateks madraci idealni za osobe sklone alergijama
 • omogućuju dobar protok zraka, a to pak omogućuje ugodno spavanje i ljeti i zimi
 • brzo se prilagođavaju tijelu, zbog čega su pogodni za ljude s nemirnim snom koji se tijekom noći često vrte

Međutim, nedostatak lateks madraca krije se u njihovoj cijeni. Ona zna porasti i nekoliko puta više od ostalih madraca. 

Ako cijena nije bitna, uložite u lateks madrac jer on pruža optimalnu potporu i ugodnije spavanje ljeti.

Gel madraci

Gel madraci posljednji su se pojavili na tržištu. Karakterizira ih iznimno visoka razina hipoalergenosti, fleksibilnosti i sterilnosti. Istovremeno čvrst i mekan, gel madrac će vam pružiti još bolju potporu kralježnice i vrata nego što je to slučaj kod memorijske pjene.

Međutim, s visokom kvalitetom dolaze i visoke cijene te gel madraci ulaze u viši cjenovni rang. Gel madraci također mogu biti tvrđi, što vam neće odgovarati ako preferirate mekše madrace.

Praksa je pokazala da su razlike između gel i madraca s pjenom ili lateksom jako male. Osim ako nemate viška novaca za potrošiti, sve što vam je potrebno za ugodan san, čak i kad imate najzahtjevnije potrebe, možete pronaći među ostalim madracima. 

Kombinacija materijala

S namjerom poboljšanja usluge i stvaranja idealnog madraca za najrazličitije potrebe, u njihovoj izradi često se koriste više tehnologija, a to pak dodatno otežava odabir najboljeg madraca.

Pa tako madraci s oprugama mogu imati sadržavati i pjenu, madrac od memorijske pjene kombinira se s jezgrom od gela, lateks madraci imaju lateks jezgru sa slojevima memorijske pjene i slično.

Najvažnije je da prilikom isprobavanja na svakom madracu provedete dovoljno vremena kako biste bili sigurni kako njihove karakteristike utječu na vaše tijelo.

Nadmadrac

Zašto kupiti nadmadrac? Ako vam kvaliteta trenutnog madraca ne odgovara, a niste u mogućnosti kupiti novi, nadmadrac je dobar kompromis. 

Nadmadrac može spavanje na tvrdom madracu učiniti mekšim, i obrnuto, a također produžuje vijek trajanja madraca na koji ga se stavlja.

Nadmadraci obično dolaze i u lako perivoj navlaci, a vrlo su praktični i prenosivi. To može biti korisno kada odlazite na ljetovanje i želite biti sigurni da ćete udobno spavati.

Koja vrsta madraca je najbolja?

Madrac

Nažalost, ne postoji univerzalni savjet koju vrstu madraca odabrati. Izbor najboljeg madraca razlikovat će od svake osobe i ovisi o osobnim preferencama.

Prilikom kupnje madraca uzmite u obzir sljedeće:

Veličina je bitna

Madrac treba biti najmanje 10 cm duži od vas i po mogućnosti što širi.

Ako ćete madrac dijeliti s još jednom osobom, širina treba biti tolika da kada oboje legnete na leđa i stavite ruke ispod glave, ostane dovoljno praznog mjesta između vas dvoje te između svake osobe i kraja madraca.

Madraci dolaze u sljedećim dimenzijama:

 • 90x190 cm
 • 90x200 cm
 • 120x200 cm
 • 140x200 cm
 • 160x200 cm
 • 80x200 cm

Visina madraca također je bitan element. Što je madrac viši, to je veća udobnost jer tijelo dobiva bolju potporu.

Tvrđe nije nužno i bolje

Jedna od narodnih mudrosti tvrdi da su tvrđi madraci zdraviji. No, tvrd madrac nije za svakoga te odabir tvrdoće madraca bitno se razlikuje od osobe do osobe. 

Kako ćete doznati najbolju tvrdoću madraca za vas?

Skinite svu nepotrebnu odjeću i obuću poput cipela i kaputa kako bi osjećaj ležanja bio što sličniji kao kada inače idete spavati te lezite na madrac. Po mogućnosti pri isprobavanju koristite i jastuk te ležite neko vrijeme u pozama u kojima najčešće spavate

Ako spavate na boku, za vas je mekši madrac. Spavačima na trbuhu bolje odgovara tvrđi madrac.

 • madrac je pretvrd ako možete između madraca i donjeg dijela leđa dok ležite staviti ruku (to znači da vam madrac ne pruža dovoljnu potporu)
 • madrac je premekan ako se otežano okrećete

Oni koji vole spavati na boku više će uživati na mekšim madracima. Tvrđi madraci mogu biti neudobni u takvoj pozi, za razliku od mekših koji će ravnomjerno rasporediti pritisak. A ako volite spavati na trbuhu, tvrđi madrac sa čvrstom površinom je bolji izbor.

U kojoj god pozi spavali, posebnu pozornost obratite na svoju kralježnicu - ona uvijek mora biti ravna, tj. dok ležite kralježnica treba izgledati jednako kao i dok stojite.

Tvrdoća madraca ovisi i o vašoj tjelesnoj težini. Što je tijelo teže, to madrac treba pružati veći otpor. Stoga se osobama manje tjelesne težine preporučuju mekši madraci, dok će osobe koje teže više ugodnijima smatrati tvrđe madrace.

Tvrđi madraci Mekši madraci
veća tjelesna težina manja tjelesna težina
spavanje na trbuhu spavanje na boku

Patite od čestih bolova u vratu i kralježnici?

Zbog velike količine potpore koju pružaju, madraci od memorijske pjene, lateksa i gela preporučuju se osobama koje imaju problema s kralježnicom. Oni se prilagođavaju tijelu neovisno o njegovom obliku i težini te tako osiguravaju da vaša kralježnica zadrži pravilan oblik.

Problemi s alergijama

Kao što smo već ranije naveli, ako patite od alergija bolje ćete spavati na madracima od pjene, lateksa ili gela. Razlog je to što njihovo antialergensko okruženje sprječava razvoj grinja, gljivica i bakterija.

Ukoliko želite madrac s oprugama, a patite od alergija, tada obavezno uzmite antialergenski navlaku kojom ćete prekriti madrac. 

Obratite pozornost na zone

Postoje takozvani višezonski madraci koji omogućuju optimalno raspoređivanje težine i pritiska tijela na madrac. Sastoje se u podjeli tijela na zone (glava, ramena, struk, bokovi, koljena), kojih može biti 3, 5, 7 i više. 

Koji madrac kupiti za bračni krevet?

Madrac za bračni krevet

Kod kupnje madraca za bračni krevet, često se postavlja pitanje treba li odabrati dva manja madraca ili jedan kompaktni.

Osim što je dva manja madraca jednostavnije održavati, u obzir treba uzeti da vi i vaš bračni par možete imate potpuno suprotne potrebe kada je riječ o vrsti madraca. Kupnja dva različita madraca znatno je bolja opcija za parove koji imaju različite želje. 

Kupnja dva različita madraca znatno je bolja opcija za parove koji imaju različite želje.

Jedna od osnovnih zamjerki kompaktnim madracima je ta da se tijekom noći lako osjeti okretanje partnera. To je možda bio slučaj kod madraca s oprugama, no danas se to rijetko može reći za visokotehnološke madrace, posebice one s memorijskom pjenom.

Ako vam je mjesto gdje se dva madraca spajaju neugodno, preko njih uvijek možete staviti dodatnu navlaku. Međutim, ako imate krevet bez stranica (tzv. francuski ležaj) tada je madrac u komadu obavezan.

Uz dobar madrac podnica nije važna!

Kratko i jasno - to je u potpunosti netočno.

Podnica prima pedeset posto tereta koji krevet podnosi, a fleksibilne podnice mogu se prilagoditi tijelu gdje ono stvara najveći pritisak. S lošim podnicama gube se udobnost i kvaliteta madraca te znatno skraćuje njegov životni vijek.

S lošim podnicama gube se udobnost i kvaliteta madraca te znatno skraćuje njegov životni vijek.

Kvalitetnije podnice dolaze s dvostrukim letvicama u središnjem dijelu na kojima se mogu regulirati elastičnost i tvrdoća, ovisno o vašim preferencijama.

Također, madrace od pjene i lateksa obavezno podupiru letvičaste podnice kako bi se omogućio protok zraka, dok madraci s oprugama mogu doći i na punu i na letvičastu podlogu.

Kakvi su madraci najbolji za djecu?

Madrac za dječji krevet

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, ali kupovina skupih i specijaliziranih madraca nije uvijek potrebna.

Kada odlučujete koji madrac kupiti za dijete, uzmite u obzir to da djeca teže znatno manje od odraslih, tako stvarajući jako malen pritisak na madrac. Iz tog razloga, madraci prosječne cijene bit će i više nego dovoljni za vaše dijete, pogotovo kada se uzme u obzir da će ga za samo nekoliko godina prerasti.

Preporučljivo je uzeti onaj madrac koji omogućuje dobar protok zraka i vlage te koji ima antialergenska svojstva.

Zaključna razmatranja

Prilikom odluke koji madrac kupiti trebate uzeti u obzir da će se odluka bitno razlikovati od osobe do osobe. 

Ono na što trebate pripaziti su kvaliteta materijala, tvrdoća madraca, optimalna potpora i ugodnost. Tijekom kupnje svakako provedite barem 15 minuta na svakom madracu kako biste bili sigurni da ste odabrali baš madrac za vas.

Nakon što odaberete savršen madrac, želimo vam slatke snove!