nabava.net

Kako će Skylake, Broadwell ili Haswell unaprijediti vaše računalo

Velika je vjerojatnost da se prilikom kupnje računala niste susreli s pojmovima Skylake, Broadwell ili Haswell. Više nam vuče na imena likova iz Ratova zvijezda nego na bitne komponente računala. Međutim, nisu to nikakvi znanstveno-fantastični likovi, već mikroarhitekture procesora. 

Intel Skylake, šesta generacija Intel Core procesora

Preuzeto:iphonehacks.com

I dok vjerujemo da vas ni najmanje neće zanimati što je to s tehničke strane, sigurno želite znati kako će to Skylake, Broadwell ili Haswell unaprijediti vaše računalo.

Što je Skylake?

Skylake je zapravo šesta generacija Intel Core procesora. Svjetlo dana ugledao je u kolovozu 2015., a naći ćete ga prvenstveno na jačim procesorima Core i5 i i7. S druge strane, Broadwell i Haswell pripadaju 5., odnosno 4. generaciji procesora. A svako novo izdanje donosi određena poboljšanja i inovacije. 

Ako u specifikacijama računala ugledate šesta generacija Intel procesora, znate da se radi o Skylakeu.

Iz Intela su za Skylake naglašavali kako donosi najveće promjene u radu procesora u posljednjem desetljeću. Uspoređujući to s televizorima, gledajte na to kao na skok od televizora s katodnom cijevi do OLED televizora.

Iako to možda i nije tako drastično kako je najavljeno, Skylake uistinu donosi neke nove funkcije i poboljšanja u skladu s napretkom tehnologije.

Kako će Skylake unaprijediti moje računalo?

Kao što smo rekli, nova generacija dolazi sa svojim poboljšanjima. Kako će onda Skylake unaprijediti vaše računalo?

 1. Produžuje rad baterije laptopa za 30%
 2. Unaprjeđuje grafičke postavke do razine najzahtjevnijih igara današnjice
 3. Donosi više snage procesoru

Vjerujemo kako ste sada već polako stekli dojam što će Skylake značiti za vas. Vjerojatno ste shvatili kako ćete za takve procesore morati i izdvojiti više novca. Svakako prije nego pohitate u potragu za šestom generacijom Intel procesora, dobro razmislite koji procesor je potreban za vaš način rada

Izuzev cijene, Skylake ima još jedan veliki problem koji mnoge korisnike sprječava u prelasku na noviju i bolju verziju. Nadogradnja na Skylake s postojećeg Broadwella ili Haswella neće biti moguća bez kupnje nove matične ploče. A to će biti još jedan veliki trošak u vašem budžetu.

Osim gore navedenih prednosti, Skylake puno toga bazira na podršci za nove tehnologije. Moći ćete tako koristiti prednosti bežičnog punjenja, DDR4 i DDR3L memorije i Thunderbolt 3, novi način prijenosa podataka koji koristi USB-C i brzine do 40 GBps. 

Brzina Thunderbolt 3 u odnosu na ostale

Skylake donosi 20 posto jače performanse u odnosu na Broadwell i čak 30 posto unaprjeđenja na rad baterije. S obzirom na podršku za najnovije tehnologije, Skylake je najbolji izbor za gejmere ili ostale izrazito zahtjevne korisnike računala. 

Što su onda Broadwell i Haswell?

Broadwell i Haswell su nešto starije generacije Intelovih procesora, ali nikako zastarjele ili beznačajne u današnjem računalnom svijetu. Prethodnici su Skylakea, ali još uvijek dosta popularni kod korisnika, osobito onih kojima ne trebaju premium specifikacije.

Broadwell

Broadwell, a ne Broadway. Nećemo u kazalište, nego ćemo i dalje govoriti o procesorima. Broadwell je prvi predak Skylakea i označava petu generaciju Intel Core procesora (i3, i5 i i7). Kod Pentiuma ili Celerona, Broadwell neće biti označen kao peta generacija.

Broadwell ćete prije svega naći u: 

 • laptopima
 • minijaturnim desktopima
 • All-in-one računalima

Intel je za prave desktop korisnike izdao tek dva procesora s Broadwell čipom, ali istovremeno kada i Skylake, tako da u tom slučaju svakako preporučujemo Skylake.

Broadwell i Haswell koriste istu matičnu ploču tako da će vas nadogradnja na Broadwell stajati znatno manje nego prijelaz na Skylake.

Kako smo rekli da je Skylake unio niz promjena u svijet procesora, ostaje nam puno jednostavnije uspoređivati Broadwell i Haswell. I teoretski, Broadwell je bolji. Ali mnogi proizvođači, između ostaloga i zbog preskakanja desktop varijanti, radije ostaju na Haswellu prije nego se odlučuju za nadogradnju na Broadwell.

U odnosu na Haswell, Broadwell ima nekoliko značajnih prednosti.

 1. 10 - 30% duži rad baterije
 2. 'Boot time' u 3 sekunde
 3. 22 puta bolji 3D gaming

Procesori koji koriste Broadwell su fizički manji čime smanjuju potrošnju energije, ali ostaju na istoj brzini rada. 

Usporedba Haswella i Broadwella

Preuzeto: liliputing.com

Ako koristite laptop, niste strastveni gamer i laptop vam više služi za obavljanje svakodnevnih zadataka, surfanje webom i povremeno uživanje u multimedijskim sadržajima, Broadwell je sasvim solidan izbor za vas.

Haswell

I na kraju dolazimo do Haswella, četvrte generacije Intelovih procesora. Haswell je procesor veličine 22nm (za razliku od 14nm Broadwella). Samim time što je veći, Haswell troši puno više energije kao i baterije, ali i daje manje snage.

Haswell možete pronaći na gotovo svim uređajima.

 • Desktop
 • Laptop
 • Mobilni uređaji

U slučaju da pored njega stoji sufiks 'Y', tada je procesor namijenjen hibridnim ultrabookovima

Haswell, četvrta generacija Intel procesora

Kako je Broadwell nezasluženo preskočio desktop korisnike, Haswell ostaje najbolji desktop odabir, ako ne želite nadograditi na Skylake. Ni u kojem slučaju ne bi trebali pristati na bilo koji procesor ispod četvrte generacije.

Prosječni korisnici desktop računala koji ne traže ludo moćne specifikacije bit će zadovoljni s onime što pruža Haswell. Ako želite ući u malo bolji svijet gaminga, svakako izbjegavajte Haswell.

Kako izabrati mikroarhitekturu procesora? 

Za kraj smo odlučili maksimalno pojednostaviti i prikazati vam koja je mikroarhitektura najpogodnija za vaš način korištenja računala. 

Mikroarhitektura Drugi naziv Način korištenja Vrsta računala
Skylake Šesta generacija Intel Core procesora Premium 
Gaming
Laptop
Desktop
Broadwell Peta generacija Intel Core procesora Prosječni korisnici Laptop
Haswell Četvrta generacija Intel Core procesora Prosječni korisnici
Loše za gaming
Desktop

Vjerujemo kako su vam ovi nazivi sada ipak mnogo jasniji pa ćete ubuduće znati da Skylake, Broadwell i Haswell pripadaju procesorima, a Skywalker, Broadway i ostali ipak nekim drugim umjetnostima.