Ostali članci

Kako izabrati dječji bicikl koji će dijete brzo naučiti voziti

Svi smo kao mali proživjeli stresne trenutke održavanja ravnoteže na biciklu. A onda bi osjetili onaj pobjednički osjećaj prve vožnje bez pomoći roditelja ili pomoćnih kotača. Doista, prvi bicikl velika je prekretnica u dječjem životu. Kada ćeš svojemu djetetu kupovati prvi bicikl, evo na što valja paziti kod kupovine.

dječji bicikl

Izvor: Freepik 

Odabir ispravne veličine

Kod kupovine dječjeg bicikla gleda se veličina kotača, za razliku od veličine okvira kao kod bicikla za odrasle.

Međutim, dva bicikla istih kotača mogu imati sjedalo i okvir različitih visina. Zbog toga se, osim veličine kotača, treba paziti i na visinu sjedala, pogotovo na prvom biciklu.

Prvi bicikl koji će dijete voziti razlikuje se od bicikla kojeg ćeš kupiti kada nauči voziti.

Naime, dijete koje tek uči održavati ravnotežu mora moći oba stopala ravno spustiti na tlo, a ne samo vrhove prstiju. Također treba moći doseći kočnice punim šakama bez da se isteže da bi ih dohvatilo.

Godine Visina djeteta Veličina kotača
1-4   guralice
2-4 85-100 12"
3-5 95-110 14"
4-7 110-120 16"
7-9 120-135 20"
9-11 135-145 24"
11+ 145+ 26"

Nakon što dijete savlada prvi bicikl, kod kupovine novog bicikla stopala bi trebala doticati tlo samo prstima. Međutim, kada se dijete spusti sa sjedala, prečka među nogama ne smije ga sprječavati da stoji normalno s oba stopala čvrsto na tlu.

Nemoj djetetu kupovati preveliki bicikl s namjerom da će mu postati taman kako dijete raste.

Vožnja prevelikog bicikla kojim je teško upravljati opasna je za dijete. Veći je bicikl prihvatljivo kupiti samo ako se dijete nalazi na granici između dvije veličine.

Također obrati pozornost na težinu bicikla. Naime, dok težina bicikla koji vozi odrasla osoba iznosi oko 20% njezine težine, dječji bicikli u prosjeku teže oko 50% težine djeteta.

Naravno, težinu dječjeg bicikla treba gledati u odnosu na kompletnu opremu bicikla. Što ti vrijedi lagani bicikl ako je proizvođač težinu smanjio lošim okvirom i nekvalitetnim dijelovima.

Probaj pronaći najlakši bicikl unutar budžeta kojim raspolažeš. Idealno bi bilo da iznosi oko 40% djetetove težine.

Djeca u pravilu prerastu bicikl unutar 1-2 godine. Budući da to znači da dijete ne stigne izvoziti bicikl u tako kratkom vremenu, kupovina polovnog dječjeg bicikla pametna je opcija ako želiš uštedjeti. Ili možeš u našoj kategoriji dječjih bicikala usporediti cijene trgovina i pronaći najpovoljniju opciju.

Guralice - da ili ne?

Guralica

Izvor: Freepik 

U posljednjih nekoliko godine guralice su postale pravi hit.

Guralice su namijenjene djeci do 4 godine, a njihov je cilj da dijete nauči održavati ravnotežu na biciklu. Kada savlada guralicu, puno će brže i lakše naučiti voziti pravi bicikl. Cjenovno su pristupačni, jednostavni za održavanje i lagani za (pre)nošenje.

Pobornici guralica smatraju ovo odličnom alternativom pomoćnim kotačima. Oni ponekad više odmažu nego što pomažu učiti voziti.

Guralice u pravilu imaju kotače veličine 12". Kada će dijete s guralice prelaziti na bicikl, komotno možeš kupiti onaj s kotačima od 14".

S obzirom na brojne prednosti, a pogotovo zato što ne zahtijevaju veće financijsko ulaganje, guralica se čini kao izvrstan način za poboljšanje motorike i ravnoteže djeteta.

Ne zaboravi na sigurnost

Nošenje kacige je obavezno. Iako većina odraslih biciklista rijetko nosi kacigu, pogotovo tijekom gradske vožnje, kupi djetetu kacigu. Ovo je posebno važno kada dijete tek uči voziti. Nezgode su uvijek moguće i bolje je spriječiti nego liječiti.

S obzirom na to da kvalitetne kacige mogu poprilično koštati, a djeca brzo rastu i nema smisla svaku sezonu kupovati novu, odluči se za onu kacigu na kojoj se može podešavati veličina.

 

Povezani članci:

 

Povezani proizvodi