nabava.net

Kako odabrati najbolje tenisice za teretanu i fitness

Izvukao si stare tenisice iz ormara i spreman si za teretanu? Ne tako brzo. Trebaš odgovarajuću obuću ovisno o tome hoćeš li dizati utege, trčati na spravi, raditi kružni trening - ili sve zajedno.

Tenisice za teretanu i fitness

Različite vrste aktivnosti zahtijevaju drugačije tenisice zato što se noga drugačije miče kod različitih sportova, pa je zbog toga stopalima potrebna drugačija potpora. Na primjer, za hodanje trebaju čvršće tenisice, dok tenisice za trčanje trebaju biti fleksibilnije.

Nisu sve tenisice iste

Prije kupovine tenisica za vježbanje, trebaš znati kako ćeš u njim provoditi vrijeme.

Hoćeš li većinu vremena provesti na traci za trčanje, hoćeš li dizati utege ili pak sudjelovati na nekom od fitness treninga? Nije svejedno je li neka od tih aktivnosti primarna, ili ćeš raditi od svega pomalo.

Ako većinu vremena u teretani provodiš na traci za trčanje, tada ti trebaju tenisice za trčanje.

Za vrijeme trčanja stopalo ide isključivo u jednom smjeru - naprijed. Radi se o ponavljajućim pokretima od prstiju do pete tijekom kojih poskakuje cijelo tijelo. Zbog toga je naglasak na dobroj amortizaciji koja će upiti dio šoka dok trčiš i čuvati tvoja stopala i koljena.

Stopalo u tenisicama za trčanje treba imati malo više slobodnog mjesta nego što je to slučaj s drugim vrstama tenisica. S obzirom na to da se stopalo miče tijekom trčanja, dodatni prostor spriječit će da prstima udaraš u prednju stijenku tenisice i ostaneš sa žuljevima i modrim prstima.

Ako krećeš s dizanjem utega, trebaju ti ravne i stabilne tenisice.

Dizanje velikih tereta zahtijeva maksimalnu stabilnost noge. Za razliku od tenisica za trčanje koje odlikuje velika amortizacija zahvaljujući kvalitetnim jastučićima, tenisice za dizanje utega su ravne radi što boljeg kontakta s površinom na kojoj se stoji.

Neki za dizanje utega čak koriste i dobre stare starke. Oni avanturističkog duha to rade u čarapama ili čak bosi.

Preporučujemo da se držiš tenisica. Izbjegavaj one s puno jastučića jer ćeš u tom slučaju teško održavati stabilnost.

Svestrane tenisice za zaokruženi trening

Ako želiš obuću koja će ti pružati potporu tijekom različitih aktivnosti, trebaju ti cross-training tenisice.

Cross-training tenisice prilagođene su različitim aktivnostima. Ako umjesto teretane preferiraš grupne treninge koji obuhvaćaju brdo pokreta različitih intenziteta i oblika, ovo su tenisice koje ti trebaju.

Ako se baviš različitih sportovima i aktivnostima izvan teretane, i dalje su ove tenisice idealan izbor.

Potplate cross-training tenisica pružaju stabilnost kod pokreta u stranu, za razliku kod trčanja gdje stopalo ide isključivo naprijed te mu je potpora sa strane manje bitna. Potplate ovih tenisica također su dovoljno čvrste i izdržljive za održavanje stabilnosti, a istovremeno dovoljno mekane za udobnost i upijanje udaraca.

Tenisice

Tijekom kupovine

Kako znati kojoj vrsti pripada određeni model tenisica?

Specijalizirane trgovine sportskom opremom u pravilu imaju podijeljenu obuću prema sportu kojem je namijenjena. Manevriranje kroz kategorije još je jednostavnije ako tenisice kupuješ online.

U kupovinu sa sobom obavezno ponesi čarape. Idealno vrijeme za isprobavanje je kasno poslijepodne jer tijekom dana uslijed raznih aktivnost noga otekne, što je bliže uvjetima u kakvima će biti za vrijeme treninga.

Nadamo se da je suvišno za napomenuti kako je izgled najmanje bitan. Što se tiče budžeta, kvalitetne tenisice možeš pronaći od 300-njak kuna, pa do oko 800. Za sve iznad toga jednostavno nema smisla plaćati.

Kupovina tenisica ovisi i o tvojem obliku stopala - više o pronaciji i supinaciji pročitaj u našem članku o tenisicama za trčanje.

Ako se baviš različitim aktivnostima, nema smisla da za svaku kupuješ posebne tenisice. Kupi tenisice za onu aktivnost kojom se najčešće baviš. Osim ako ne raspolažeš dovoljno velikim budžetom - u tom slučaju go crazy.