Ostali članci

Koliko ti RAM-a treba za laptop i mobitel

Količina RAM-a jedna je od najvažnijih značajki laptopa i mobitela. No, znaš li koliko ti zapravo RAM-a treba? Kupiš li laptop ili mobitel s premalo RAM-a, naći ćeš se u velikim problemima. Kupiš li uređaj s previše RAM-a, nećeš osjetiti nikakvo poboljšanje, samo ćeš baciti u vjetar i do 1000 kuna. 

Izvor: Freepik

Koliko RAM-a treba imati moj laptop?

Priča o kapacitetu RAM-a najčešća je upravo kod kupovine laptopa. A koliko ti zapravo RAM-a treba, ovisi jedino o tvojem radu s prijenosnim računalom. 

8 GB je postalo standard ispod kojeg ne bi trebao ići čak i ako ćeš svoj laptop koristiti samo za osnovne zadatke poput surfanja, gledanja filmova i slično.

Trenutno najpoželjnija i za većinu ljudi najkorisnija opcija je laptop sa 16 GB RAM-a. Osim svih standardnih mogućnosti, tu sada ulaziš i u svijet gaminga i zahtjevnijih programa. Posebno se to odnosi na igre jer one postaju sve zahtjevnije i trebat će ti barem 16 GB za normalno funkcioniranje. 

Laptopi sa više 16 GB za većinu korisnika uopće nisu potrebni. Ovakvi su uređaji predviđeni za programere, profesionalce u svijetu foto-video editiranja i hard-core gamere.

Sve više od toga spada u sferu specifičnih poslova i zahtjeva, a prosječan korisnik na to ne bi trebao niti pomišljati. 

laptop

Izvor: Freepik

Ukratko: 

  • Laptop 8 GB RAM: osnovne zadaće, surfanje, Office programi, filmovi i serije, bez igranja novijih igara
  • Laptop 16 GB RAM: najbolja opcija za većinu korisnika. Sve osnovne zadaće + multitasking i igranje igara
  • Laptop s više od 16 GB RAM: profesionalci u pojedinim područjima, programeri, najzahtjevnije igre

Koliko RAM-a treba imati moj mobitel?

Kod pametnih telefona situacija s privremenom memorijom ipak je nešto drugačija. Iako smartphone koristimo češće i više, od njega ipak ne očekujemo obavljanje najzahtjevnijih zadaća. 

RAM kod mobitela (kao i kod svih drugih uređaja) najveću ulogu ima u multitaskingu ili obavljanju više zadaća istovremeno. Što više RAM-a, više ćeš toga moći odraditi istovremeno bez da se mobitel počne smrzavati.

Kod ulaznih modela pametnih telefona najčešće ćeš pronaći 4 GB RAM-a. Koristiš li pametni telefon isključivo za telefonske razgovore, slanje poruka i lagano surfanje internetom, ovo će ti biti i više nego dovoljno.

Većini korisnika odgovarat će pametni telefon s do 8 GB RAM-a. Sve možeš odraditi dovoljno brzo i jednostavno, baš onako kako i želiš od svojeg mobitela. Još bolje, pametne telefone s tolikom memorijom možeš pronaći već u donjem dijelu srednjeg cjenovnog ranga. 

Koliko RAM treba imati mobitel

12 GB RAM-a postao je standard kod high-end smartphonea. Realno, većini korisnika to nije potrebno. Međutim, moraš znati kako su takvi mobiteli izrazito moćni, pa i troše puno više baterije. U svakom slučaju možeš očekivati razliku 10-15% u brzini potrošnje, ovisno o načinu korištenja uređaja.

Vidjet ćeš kako neki flagship mobiteli imaju čak 16 GB RAM-a - za sada realne potrebe za toliko radne memorije usitinu nema.

Zaključak

Na kraju samo ćemo ponoviti ono najvažnije što se tiče radne memorije (RAM). O njoj prije svega ovisi brzina rada tvog uređaja, kao i mogućnost obavljanja više zadaća odjednom. Međutim, kupiš li uređaj s previše RAM-a, tu prednost nećeš ni osjetiti, samo ćeš platiti više, a baterija će se trošiti brže. Razmisli za što ti treba laptop ili mobitel i tako ćeš već u startu doći do potrebne količine RAM-a.

Kod laptopa većina prosječnih korisnika bit će zadovoljna sa 16 GB RAM-a, dok je kod mobitela 8 GB dovoljno za brz i uspješan rad. Odabereš li takav uređaj, sigurno nećeš pogriješiti.