nabava.net

Koristi Facebook kao profesionalac - 11 savjeta i trikova

Većina ljudi koristi Facebook bez da iskoristi čitav njegov potencijal. Postoji niz malih trikova kojima ćete svoje Facebook iskustvo podići na posve novu razinu, a mi smo izdvojili 11 koji su nam se najviše svidjeli.

Facebook

1. Unfollow umjesto Unfriend

Ako vas je ikada netko anfrendao na fejsu, odnosno prekinuo prijateljstvo, vjerujemo da ste se osjećali poprilično razočarano. Sviđalo se to vama ili ne, živimo u vremenu kada se prekidanje prijateljstva na Facebooku smatra jednom od najvećih uvreda.

Ako ne želite gledati tuđe objave među svojim novostima, ali također ne želite prolaziti kroz dramu koju prekidanje prijateljstva s nekime na Facebooku može donijeti, imamo jednostavno rješenje!

Kada s nekime postanete prijatelj na Facebooku, automatski počnete tu osobu pratiti. Kada nekoga pratite, njihovi vam se postovi pojavljuju među novostima. Sve što trebate napraviti je otići na profil osobe koju više ne želite gledati, na naslovnoj slici mišem prijeći na gumb "Pratim" (Following) te potom kliknuti na "Prestani pratiti" (Unfollow).

I problem je riješen! 

2. Odluči koji tvoji prijatelji imaju prioritet

Ako vam se čini da objave dragih ljudi rijetko vidite, dok na slike i statuse manje dragih osoba  nailazite non-stop, vrijeme je da Facebooku objasnite neke stvari. 

Razmislite čije objave želite češće vidjeti. Potom odite na popis svojih prijatelja, pronađite te ljude, pored njihove slike kliknite na gumb Prijatelji (Friends) i dobit ćete popis akcija koje možete napraviti. Točnije, možete reći Facebooku jeste li vi i određena osoba "Bliski prijatelj" (Close friend) ili samo "Poznanik" (Acquaintances).

Sadržaji koji će vam se od sada prikazivati među novostima bit će drastično drugačiji.

facebook prijatelji

3. Odjavite se na daljinu

Koristili ste Facebook na tuđem kompjuteru ili mobitelu i zaboravili se odjaviti? Možda na poslu, u knjižnici ili na koleginom telefonu? Napravite ovih par koraka i nećete trebati brinuti da po vašim Facebook porukama njuškaju ljudi kojima tamo nije mjesto.

Napravite sljedeće: klik na "Postavke" (Settings), pa "Sigurnost" (Security) i tamo ćete pronaći tab "Gdje ste prijavljeni" (Where You're Logged In). Tu se nalazi popis svih uređaja na kojima je vaš Facebook račun upaljen. Kliknite na tri točkice pored uređaja s kojeg se želite odjaviti i kliknite na "Odjava".

Ne može biti jednostavnije!

4. Dvostruka provjera autentičnosti

Ako brinete o sigurnosti svojeg Facebook računa, aktivirajte autentifikaciju od 2 koraka. To znači da vam je, osim lozinke, potreban i kod koji Facebook šalje na vaš mobitel kada se želite prijaviti u Facebook. 

Dakle, ako netko uspije saznati lozinku za vaš Facebook profil, malo će mu to značiti ako nema i pristup vašem mobitelu. 

Dvostruku provjeru autentičnosti aktivirat ćete ovako: Postavke (Settings) - Sigurnost i prijava (Security and Log-In) - Setting Up Extra Security. Tamo možete omogućiti primanje tekstualne poruke (SMS-a) prilikom svake prijave. Zlu ne trebalo.

5. Obavijest o prijavi

Još jedan savjet za one koji žive u strahu od otimača Facebook profila, a to je da uključite obavijest o svakoj prijavi. Ako se netko uspije ulogirati u vaš profil s neautoriziranog uređaja, Facebook će vam to javiti.

Kao i u prethodnom koraku, trebate posjetiti Setting Up Extra Security u Postavkama i tamo uključiti "Primajte upozorenja o neprepoznatim prijavama". 

6. Odaberite tko vidi vaše objave

Želite se požaliti na loš dan na poslu, ali među prijateljima imate i šefa kojeg to ne bi veselilo? Želite objaviti slike s ludog izlaska, ali ne želite da ih vidi i vaša majka? Facebook vam pruža mogućnost da sami odlučujete kome ćete dati dopuštenje da vidi vaše objave.

Nakon što napišete status ili pripremite sliku ili video za objave, napravite sljedeće: u donjem desnom kutu pored "Objavi" (Post) nalazi se gumb na kojem može pisati "Prijatelji" (Friends), "Javno" (Public) ili nešto treće. Kliknite na taj gumb i odaberite nešto od ponuđenog.

Ako odaberete "Prijatelji, osim..." (Friends except...), moći ćete odabrati ljude koji neće vidjeti vašu objavu. Dakle, vaša će objava biti vidljiva svim vašim prijateljima osim tih nekoliko koje odaberete. Ako pak kliknete na"Određeni prijatelji" (Specific friends), moći ćete odabrati konkretne ljude s kojima želite podijeliti objavu. Tada će tu objavu vidjeti samo oni, i nitko više.

facebook objave

7. Isključite automatsko pokretanje video zapisa

Prošla je već čitava vječnost otkada je Facebook uveo automatsko pokretanje video zapisa, no ako ste tek sad odlučili ugasiti ovu ponekad napornu funkciju, pratite sljedeće upute.

I za ovo trebate posjetiti "Postavke" (Settings) i tamo u lijevom stupcu odabrati "Videozapisi" (Video). Pod "Automatska reprodukcija videozapisa" (Auto-play videos) odaberite "Isključeno" (Off).

8. Spremite linkove za kasnije

Ovo je definitivno jedna od najkorisnijih funkcija na Facebooku. Ako ste pronašli odličan recept ili vodič za kupovinu koji će vam ubuduće trebati, ili u tom trenu niste u mogućnosti otvarati linkove ili gledati videozapise, spremanje objava kako biste im se kasnije mogli vratiti je fenomenalna opcija. Dakle, nešto tipa bookmark na browseru.

Sve što trebate napraviti je da na objavi koju želite spremiti kliknete na tro točkice u desnom gornjem uglu objave te odaberete "Spremi poveznicu" (Save link), "Spremi videozapis" (Save video) ili o kojoj vrsti objave se već radi. 

Spremljene objave pronaći ćete na početnoj stranici u lijevom stupcu pod "Spremljeno" (Saved). 

Facebook spremi objavu

9. Istražite Facebook

Koliko često koristite search bar na Facebooku? Ako ste ga do sada koristili isključivo za traženje ljudi, jedva ste zagrebli po površini.

Facebook vam omogućuje da tražite stranice, grupe, javne objave, fotografije, aplikacije, događanja itd. 

Stoga preporučujemo da se bacite na istraživanje! Na Facebooku možete pronaći daleko zanimljivije stvari od onih koje gledate na svojoj početnoj stranici. 

10. Provjerite kako vaš profil izgleda drugima

Je li vas ikada zanimalo kako vaš Facebook profil izgleda osobama koji vam nisu prijatelji?

To ćete saznati tako da odete na svoj profil. Na naslovnoj slici desno nalazi se gumb "Prikaži Dnevnik aktivnosti" (View Activity Log), a pored njega još jedan gumb s tri točkice. Klikom na te tri točkice pokazat će vam se opcija "Pogledaj profil kao..." (View As...). Klikom na to vaš će se profil iznova učitati, ovaj put onako kako izgleda Facebook korisnicima koji vam nisu prijatelji.

Ova je opcija korisna da provjerite koje slike i objave su vidljive svima, odnosno da promijenite postavke s "Javno" na "Vidljivo samo prijateljima", ili čak i obrisati objave koje želite držati privatnima.

11. Ostavite svoj profil nekome kada vas više neće biti

Kažu da su dvije stvari sigurne - porez i smrt. Za korištenje Facebooka još ne trebate plaćati porez, ali možete razmisliti što biste htjeli da se dogodi s vašim profilom kada vaša duša jednog dana napusti ovaj svijet.

Imate dvije opcije - možete odlučiti hoće li vaš račun biti komemorativan ili želite da ga se trajno izbriše s Facebooka. Komemorativni računi mjesto su na kojem se prijatelji i članovi rodbine mogu okupljati i prisjećati uspomena nakon smrti korisnika.

Ono što možete napraviti je odabrati osobu kojoj će se prenijeti pravo upravljanja vašim komemorativnim računom kada vas više ne bude. Bit će joj omogućeno isticati objave na vašoj vremenskoj crti, mijenjati profilnu sliku i odgovarati na zahtjeve za prijateljstvom, no neće imati pristup vašim porukama niti će moći objavljivati sadržaje u vaše ime.

Da biste aktivirali ove opcije, posjetite Postavke - "Općenito" (General) - Upravljanje računom (Manage account) - Legacy Contact.

 

I to je to! Ima li još nešto što smo zaboravili, a što vas zanima? Recite nam u komentaru!

 

I ovo bi vas moglo zanimati: