nabava.net

Najbolje ljetne gume u 2016

S obzirom da dolazi vrijeme u kojem mnogi vozači prelaze na ljetne gume, a samim time mnogi kreću i u kupovinu, odlučili smo istražiti cijene za najbolje ljetne gume u 2016. godini.

Istraživanje koje je proveo HAK (Hrvatski autoklub) izbacilo je nekoliko ovogodišnjih pobjednika prema kvaliteti.

Testirane su gume u dvije kategorije, obje vrlo česte na hrvatskom tržištu.

  • 185/65 R15 H
  • 225/45 R17 Y

Četiri auto gume

Prva kategorija su gume manjih dimenzija, namijenjene za manje automobile i 'sporiju' vožnju do 210 km. U toj kategoriji čak 7 guma zavrijedilo je oznaku VRLO PREPORUČLJIVO.

1. Vredestein Sportrac 5

Nizozemski proizvođač guma sa svojim modelom Sportrac 5 u ovoj je kategoriji oduševio istraživače. Posebne pohvale idu za testiranje na mokrim uvjetima gdje je ova guma ostvarila najbolje rezultate od svih testiranih.

Samim time ovu gumu možete smatrati idealnom za unutrašnje dijelove hrvatske gdje se ipak i u periodu vožnje na ljetnim gumama očekuje više padalina.

Cijene za Sportrac 5 kreću se između 350 i 400 kuna.

2. Continental ContiPremiumContact 5

Svima poznati njemački brend jednostavno se morao naći na popisu najkvalitetnijih ljetnih guma za 2016. Kao što je Vredestein oduševio na mokrom, tako je Continental sa svojim modelom zauzeo prvo mjesto u testiranjima na suhoj podlozi.

Što se tiče hrvatskog tržišta, s ovom će gumom posebno profitirati ljudi u obalnom i priobalnom području gdje se očekuju duža sušna razdoblja.

ContiPremiumContact 5 dobre je rezultate postigao i na mokrim uvjetima tako da možete biti sigurni kako ćete dobiti gumu koja će se brinuti za sigurnost vas i vašeg automobila.

Cijene za ovu gumu kreću se od 400 kuna.

3. Dunlop Sport BluResponse

U srednjem rangu, dobra na suhom, dobra na mokrom smjestila se guma Dunlop Sport BluResponse. Ovu gumu koja na testiranjima nije pokazala niti jedan ozbiljniji nedostatak možete pronaći po cijeni nešto manjoj od 400 kuna.

4. Goodyear EfficientGrip Performance

Kao i prethodni Dunlop model, poznati proizvođač guma Goodyear sa svojim je modelom ostvario dobre rezultate na testiranjima i ubacio se u grupu vrlo preporučljivih guma. EfficientGrip Performance pokazala se dobrom i na suhim i na mokrim uvjetima.

Za razliku od Dunlopa, Goodyear-u se kao minus vodi nešto bučnija guma pa ako će vam to smetati prilikom vožnje, radije se odlučite za neku drugu opciju.

Cijenom su i ove gume u rangu ostalih počevši od 400 kuna pa na više.

5. Hankook Kinergy Eco K425

Na petom se mjestu smjestila Kinergy Eco K425 korejskog proizvođača Hankooka. Hankook je peti proizvođač guma na svijetu, a u Hrvatskoj još uvijek nije pretjerano poznat.

Na HAK-ovom testiranju ova je guma ostvarila podjednako dobre rezultate i na suhom i na mokrom, a kao najveća mana ističe se smanjena trajnost u odnosu na ostale gume (no još uvijek u predodređenim granicama).

Ono što bi moglo privući kupce je cijena, pa se tako Kinergy Eco K425 može pronaći po cijeni od cca 350 kuna.

6. Nokian Line

Finski proizvođač guma Nokian također je našao svoje mjesto na listi vrlo preporučljivih ljetnih guma. Nokian Line također je dobra na suhom i na mokrom, ali posjeduje jedva dobru trajnost. Posebnu pažnju finski je proizvođač posvetio utjecaju na potrošnju goriva tako da ćete s ovom gumom imati smanjenu potrošnju u odnosu na ostale proizvođače.

Smanjenu potrošnju ćete ipak malo više platiti u startu pa ćete tako za Nokian Line morati izdvojiti oko 450 kuna.

7. Kumho Ecowing ES01 KH27

I na posljednjem mjestu smjestila se još jedna hrvatskoj javnosti prilično nepoznata guma, Ecowing ES01 KH27 južnokorejske tvrtke Kumho. Kao i prethodna dva modela i Ecowing ES01 KH27 posjeduje tri karakteristike: dobra na mokrom, dobra na suhom i jedva dobra trajnost.

S obzirom da nije toliko popularna i pristupačna na domaćem tržištu još ćemo samo napomenuti kako ćete za ovaj model platiti oko 400 kuna po gumi.

Sada kada smo završili pregled guma manjih dimenzija, prelazimo na kategoriju 225/45 R17 Y kojom se služe automobili kompaktne i srednje klase. U ovoj kategoriji samo su 4 gume ostvarile rezultate i titulu VRLO PREPORUČLJIVO.

1. Continental ContiSportContact 5

Apsolutni pobjednik u većoj dimenziji je Continentalov ContiSportContact 5. Najbolja guma na suhom, najbolja na mokrom i stvar je prilično jasna.

Ako se odlučite za ovog šampiona imajte na umu kako ćete za jednu gumu morati izdvojiti nešto više od 750 kuna.

2. Esa-Tecar Spirit 5 UHP

Iako je postigla najbolje rezultate po pitanju potrošnje goriva (najmanja potrošnja) gumu Spirit 5 UHP iz Eco-Tecara nećete lako pronaći na našem tržištu. Upravo zato i ne donosimo preopširno objašnjenje, a svakako ćemo istaknuti da je na testiranjima jedva dobila ocjenu dobar za vožnju na mokrom.

Ako živite na području gdje i ljeti često bude kišnih razdoblja svakako razmislite isplati li vam se riskirati na sigurnosti.

3. Pirelli P Zero

Pirelli P Zero možemo pojasniti kao prosječnu gumu (govorimo u kategoriji najboljih) s kojom sigurno nećete pogriješiti ako se odlučite za kupovinu.

Dobra na suhom, dobra na mokrom, zadovoljit će svakog vozača.

Kako bi uživali u performansama Pirelli P Zero morat ćete izdvojiti oko 800 kuna po gumi.

4. Vredestein Ultrac Vorti

Posljednja guma koja se našla na popisu vrlo preporučljivih je Ultrac Vorti od Vredesteina. Za razliku od modela manjih dimenzija (Sportrac 5), Vredestein je ovog puta briljirao na suhoj podlozi gdje je ostvario vrlo dobre rezultate.

Međutim, na mokroj podlozi Ultrac Vorti ostvaruje jedva dobru ocjenu i time kao i Esa-Tecar Spirit 5 UHP možda i nije najbolja opcija za ljude u kišnim područjima.

Vredestein Ultrac Vorti možete pronaći po cijeni već od 750 kuna.

5. Sava Intensa UHP

Osim ove 4 gume iz kategorije vrlo preporučljivo, odlučili smo vam pokazati i rezultate gume Sava Intensa UHP. Sava je jedan od omiljenijih proizvođača među hrvatskim vozačima, prije svega zbog nešto povoljnije cijene.

Intensa UHP svrstana je u grupu preporučljivih guma, a najbolja od svih testiranih bila je po pitanju trajnosti. Isto tako dobre rezultate ostvarila je i pod suhim uvjetima, a jedini nedostatci uočeni su po pitanju vožnje na mokrom.

Kao što smo već rekli, Sava gume su izrazito popularne zbog svoje cijene, pa tako Intensu UHP možete pronaći po cijeni manjoj od 500 kuna.

Želite li znati koje su se ljetne gume na testiranjima pokazale najboljima u 2017. godini, svakako pogledajte naš sljedeći članak: