Ostali članci

Nvidia ili AMD - pridružiti se zelenom ili crvenom timu?

Često se vode rasprave tko je bolji - Playstation ili Xbox? Android ili iOS? U gaming svijetu dva imena oko kojih se vode borbe su Nvidia i AMD.

Nvidia ili AMD

Svi koji su prvi puta bili u lovu na novu grafičku karticu znaju da se izbor svodi na dva GPU diva - Nvidiju i AMD. 

Nvidia i AMD već godinama brojnim inovacijama pomiču granice tehnologije i čine gaming sve boljim, ugodnijim i zabavnijim iskustvom.

Ali postavlja se pitanje - tko je bolji? Nvidia ili AMD? Koja od ove dvije kompanije proizvodi bolje grafičke kartice?

Oba tima imaju svoje zagrižene fanove koji se kunu u sve što posjeduju da je bolji upravo onaj brend grafičke kartice koji oni koriste. Činjenica je da i Nvidia i AMD proizvode vrhunske grafičke kartice, pa na takve komentare nemoj obraćati previše pažnje.

Sličnosti i razlike

Što se tiče optimalnog rada, čak i najveći fanovi AMD-a moraju priznati da Nvidijine grafičke troše manje struje

A zato što troše manje struje, rade tiše, brže i učinkovitije. Razlike nisu drastične, dapače. Kod pojedinih kartica, pogotovo onih iz iz nižeg i srednjeg ranga, te se razlike jedva zamijete. Ali ipak su tu.

Općenito se AMD-u predbacuje da se njihove kartice previše zagrijavaju i da nude slabiju podršku za drivere od Nvidije.

No, istovremeno AMD radi na open source tehnologijama, a time omogućuju bolji razvoj gaming i povezanih industrija. Jer kada određena kompanija sve inovacije drži isključivo svojima, to je u konačnici loše za korisnika jer zbog manje konkurencije mora više plaćati. 

Ako želiš spojiti dvije grafičke kartice, i tu je važan izbor između AMD i Nvidije i njihovih Crossfire i SLI funkcija. Crossfire i SLI omogućuju spajanje više od jedne grafičke kartice.

Već si potrošio cijeli budžet na jednu grafičku, zašto da kupuješ još jednu istu takvu? Zato jer se kombinacijom grafičkih drastično povećava kvaliteta slike tijekom igranja igrica, i to do 70% i više.

Prvo moraš provjeriti koju od ove dvije opcije tvoja matična ploča podržava, Crossfire ili SLI, te imaš li dovoljno snažan procesor. Naravno, i igrica mora podržavati ovu opciju. U suprotnom je nebitno koliko grafičkih kartica spojiš, kvaliteta slike ostat će ista. 

Nvidijin SLI podržava isključivo dvije identične Nvidijine kartice. AMD-ov Crossfire dopušta malo više fleksibilnosti, dokle god dvije različite kartice pripadaju istoj generaciji.

Crossfire vs. SLI

Razvijanje tehnologija

Svaka kompanija ima svoje tehnologije kojima jedna drugoj konkuriraju. Iako Nvidia više ulaže u razvoj novih tehnologija, AMD im je često za petama.

Na primjer, Nvidia omogućuje Shadowplay funkciju pomoću koje možeš snimati video dok igraš. AMD nudi nešto slično, iako malo manje moćno, pod nazivom GVR.

Tu su i famozne TressFX i HairWorks tehnologije koje su izazvale nevjerojatne kontroverze, a radi se o tehnologijama koje likovima u igricama daju realističnu kosu.

Ukratko, AMD je prvi razvio TressFX, a čak je i u kvaliteti bolji od Nvidijinog HairWorks.

Logično, TressFX radi bolje na AMD-ovim kartcama, a HairWorks na Nvidijinim. Međutim, TressFX je na Nvidjinim karticama radio puno gore nego HairWorks na AMD-ovima, zbog čega je AMD optužio Nvidiju da ih namjerno sabotiraju. I potom se razvila drama dostojna Marisol i Esmeralde.

Kriteriji odabira

Euri

Najvažniji kriterij je dobar omjer između cijene i kvalitete. On se može drastično razlikovati ovisno o proizvođaču i modelu kartice, a također ovisi i o pojedinim igrama. Jedna kartica će s jednom igricom raditi fenomenalno, a s drugom prosječno.

Zato prije kupovine grafičke kartice trebaš imati barem nekakav dojam koje igrice te zanimaju i što želiš igrati. 

Kada sastaviš svoj budžet, odaberi par grafičkih kartica od oba proizvođača koje odgovaraju budžetu i baci se u istraživanje. Internet je pun recenzija i rezultata testiranja kartica, pa ti neće biti nikakav problem provjeriti kakve performase možeš očekivati. 

Međutim, ovaj kriterij pada u vodu ako te zanimaju grafičke kartice nižeg ranga. Razlike u cijeni i performansama su tolike male da su skoro zanemarive.

Također, slabije grafičke ne mogu prikazivati prethodno spomenute tehnologije, tako da nema potrebe da se zamaraš s istraživanjem što znači koja kratica i koje mogućnosti pruža.

Koncentriraj se na to koliko snažna grafička treba biti da bi optimalno radila s tvojim računalom te koje će igrice s njom raditi najbolje

Nema konkretne preporuke

Budući da odabir grafičke kartice bitno ovisi o tome za što ćeš je koristiti, bilo koji od ova dva brenda čine kvalitetan izbor.

Ipak, čini se da Nvidia polako dobiva bitku, bez obzira na to što nema drastičnih razlika između crvenog i zelenog tima. Nvidia drži malo veći udio grafičkih u odnosu na AMD, a vidjet ćemo hoće li AMD uspjeti držati korak ili će se fokusirati na neki drugi segment.

Bilo bi šteta da Nvidia odnese prevagu, jer zdrava konkurencija potiče razvoj. Od monopola bi najveću štetu imali korisnici, prisiljeni plaćati više za nešto što već i sada zahtjeva poprilično ambiciozno posezanje u džep.

 

Ako razmišljaš o kupovini nove grafičke, pogledaj i ovo:

Posjetitelje koji su gledali ovaj proizvod također su zanimali i proizvodi