Ostali članci

Savjeti za kupovinu grafičke kartice

Ako ste početnik u gaming svijetu, vjerojatno ste shvatili da je odabir najbolje grafičke kartice najvažniji. Ali i najteži. S obzirom na velik izbor i stalno pojavljivanje novih, poboljšanih verzija kartica, teško je odlučiti koju grafičku karticu u konačnici kupiti. Ako vas od silnog izbora već pomalo boli glava, sastavili smo popis od nekoliko savjeta koje svakako uzmite u obzir prilikom kupnje grafičke kartice. 

Graficke kartice

Odabir najbolje grafičke kartice dugotrajan je proces koji zahtjeva puno istraživanja i uspoređivanja različitih kartica. Umjesto da pišemo roman o tome koju grafičku karticu kupiti, izdvojili smo nekoliko elemenata koje početnici često pogrešno protumače ili na koje zaborave obratiti pozornost.

Nije uvijek bitno imati što veću memoriju, odabir proizvođača grafičke kartice težak je kao pokušati odgovoriti na što je bilo prije, kokoš ili jaje, a uz uspoređivanje silnih specifikacija ponekad zaboravimo provjeriti imamo li dovoljno jako računalo. 

Koje su osnovne stvari na koje trebate paziti pri odabiru grafičke kartice?

Memorija

Veći RAM znači i bolje iskustvo? Ne nužno. 

Vrsta, propusnost i brzina memorije jednako su važni, ako ne i važniji od količine memorije.

Danas kartice uglavnom dolaze s GDDR3 ili GDDR5 memorijom. Koja je razlika? GDDR5 ima duplo veću propusnost. Veća propusnost znaći brže i kvalitetnije prikazivanje slike. Propusnost se mjeri u gigabajtima po sekundi, a na nju utječu brzina klokanja (eng. clocking) u MHz i veličina memorijskog sučelja u bitima. 

Primjera radi, GTX 1080 ima 8GB RAM-a, brzinu memorije od 10 Gps, propusnost od čak 320 GB/s i 256 bitno memorijsko sučelje. Iako su brojke impresivne, prosječnom korisniku je 2 GB GDDR5 memorija dovoljna.

Često je bolje da su brojevi što veći, no neka vas visoke znamenke ne zavedu. Potrebno je gledati sve specifikacije grafičke kartice zajedno, a ne samo pojedinačne brojke.

Nvidia ili AMD?

Nvidia ili AMD grafičke kartice

Na ovo je pitanje lako odgovoriti kao i na ono koji je sustav bolji - iOS ili Android. Dakle, odgovor je - da odgovora zapravo nema.

Hoćete li odabrati Nvidia ili AMD grafičku karticu ovisi o tome koliko ste za nju spremni izdvojiti te koje performanse od nje zahtijevate. Oba kampa imaju zagrižene fanove koji bi radije umrli nego ikada koristili grafičku karticu drugog proizvođača. No, bolje je smiriti strasti i pokušati sagledati situaciju objektivno.

Uvriježeno je mišljenje da su Nvidijine grafičke kartice skuplje, ali zato i bolje od AMD-ovih. No, to nije nužno tako. Za neke od starijih AMD-ovih grafičkih kartica trebali ste izdvojiti istu količini novaca kao za Nvidijine. 

Što se tiče snage, Nvidijine grafičke kartice odnose krunu. Međutim, ne treba svaki gamer čudovišnu grafičku karticu. Štoviše, istraživanja su pokazala da prosječni gamer igra s 1080p rezolucijom, a upravo na taj segment puca AMD

I Nvidia i AMD proizvode dobre grafičke kartice, pa preporučujemo da svoju pažnju, umjesto na brend, usmjerite na pronalazak dobrog omjera između cijene i kvalitete.

  • Za više detalja o izboru između Nvidije i AMD-a pronađi ovdje.

Kakav PC imate?

Desktop računalo

Možete kupiti najskuplju i najjaču grafičku karticu koja postoji, ali od nje nećete imate prevelike koristi ako nemate sustav koji s tom karticom može raditi. 

Prije kupovine grafičke kartice provjerite kakvo napajanje ima vaše računalo i usporedite brojeve s karticom koju želite kupiti. Ako dolazi do nesrazmjera među brojevima, možete ili uzeti slabiju karticu ili nadograditi računalo. 

Ako se odlučite na poboljšanje napajanja, držite se provjerenih proizvođača jer je sigurnije uložiti u kvalitetu i dugotrajnost. Ušteda od nekoliko stotina kuna neće se isplatiti ako nećete moći osigurati performanse koje tražite. 

Posebno bitan element su procesor i matična ploča na računalu. Ako želite jaku grafičku karticu, CPU također treba biti dovoljno jak kako bi mogao obrađivati i slati informacije dovoljno brzo. Iako je moguće spojiti slabiji procesor i snažniju grafičku karticu (a neki čak preporučuju da su, ako ne možete uložiti u oboje, slabiji procesor i jača kartica bolja kombinacija od slabije kartice i jačeg procesora), pripazite da razlike nisu prevelike.

Trebate pripaziti i na dostupan prostor. Prije kupovine prvo provjerite imate li uopće kamo smjestiti grafičku karticu, odnosno koliko imate slobodnog prostora.

Provjerite kakve izlaze ima grafička kartica i odgovaraju li oni vašim potrebama.

Trebate li HDMI ili DVI izlaz? Isto tako, nije svejedno hoćete li spojiti samo jedan ili više monitora. U tom slučaju obavezno provjerite pruža li kartica za to dovoljno mogućnosti.

Poanta priče je jednostavna: ovisno o tome kakvo iskustvo želite i kakve igre ćete igrati, tome trebate prilagoditi i čitavi sustav. Logično je da će VR i 3D igre zahtjevati bolju, jaču i bržu platformu.

Istraživanje

Ako ste običan smrtnik kao većina, pa ne poznajete eksperte o grafičkim karticama i u kupnju nove vas vodi jedino ljubav prema gamingu i veliki entuzijazam, preostaje vam samo jedna stvar: istraživanje.

Ponuda je velika, brojeva je puno. Možda ćete morati provesti sate na forumima istraživajući koja grafička kartica bi vam najviše odgovarala. Najgore što možete napraviti jest otići u prvu trgovinu i tražiti od prodavača da vam nešto preporuči. Oni rijetko imaju dovoljno znanja, dok na specijaliziranim forumima i stranicama možete dobiti konkretne preporuke. 

Za kraj slijedi mali pregled što pojedini nazivi grafičkih kartica znače kod Nvidijinih, a što kod AMD-ovih kartica. 

Značenje oznaka na AMD Radeon grafičkoj kartici
Značenje oznaka na AMD Radeon grafičkoj kartici
Značenje oznaka na Nvidia GeForce grafičkoj kartici
Značenje oznaka na Nvidia GeForce grafičkoj kartici

 

Posjetitelje koji su gledali ovaj proizvod također su zanimali i proizvodi