Ostali članci

Obavezna oprema za početnike u fotografiji

Volite fotografiju i kamera na vašem pametnom telefonu više ne zadovoljava vaše potrebe? Ako ste odlučili istražiti svijet DSLR fotografije, saznajte što će vam trebati od osnovne opreme. 

Oprema za početnike u fotografiji

1. Kamera

Odabir digitalne kamere za početnika pravi je izazov, pogotovo ako je vaše znanje o DSLR kamerama minimalno ili nikakvo. 

Nije da se hvalimo (ok, možda samo malo), ali imamo detaljan vodič za kupovinu digitalnih kamera, uključujući i DSLR kameru. 

Vodič detaljno objašnjava sve osnovne pojmove koje trebate znati kod kupovine novog fotića. Saznajte sve o veličini senzora, žarišnoj duljini, ISO osjetljivosti, razlučivosti i ostalim karakteristikama digitalnih kamera. 

2. Objektivi

Tri osnovna objektiva su širokokutni, teleobjektiv i normalni.

Normalni objektiv prikazuje sliku veličine otprilike kao što je vidi ljudsko oko, teleobjektivi se koriste za snimanje udaljenih objekata i često zahtijevaju korištenje u kombinaciji sa stativom, a širokokutni objektivi imaju široki kut snimanja pa puno više toga stane u kadar. 

Osim toga, tu su i zoom objektiv koji objedinjuje više objektiva u jednom jer pruža mogućnost snimanja iz različitih kutova, makro objektiv koji omogućuje da se u potpunosti približite objektu snimanja te tilt and shift objektiv idealan za fotografiranje arhitekture

Objektivi za kameru

3. Memorijska kartica

Fotografije koje uslikate treba negdje spremiti, a kvalitetna memorijska kartica velikog kapaciteta u ovom je slučaju neophodna.

Srećom, već smo pisali o tome kako odabrati microSD karticu, tako da možete saznati koje vrste memorijskih kartica postoje te što trebate uzeti u obzir kada ih kupujete. Iznenadili biste se na što sve treba paziti osim kapaciteta.

4. Torba

Kakvu torbu ćete odabrati ovisi o vašim navikama i osobnim preferencama. Ono što svakako trebate uzeti u obzir jest koliko i kako ćete koristiti kameru i opremu.

Najpopularnija vrsta torbe za fotoaparat je ona koja se nosi preko ramena. U njoj lako možete prenositi svu opremu, a i istovremeno je lako možete doseći kada vam zatreba. Međutim, torba na jedno rame može dovesti do lošeg držanja, a i nezgodna je ako niste navikli nositi teret na jednom ramenu.

U tom slučaju ruksak je bolji izbor jer ga je jednostavnije nositi i manje će štetiti vašoj kralježnici. No ako ćete svako malo morati vaditi stvari iz njega, bit će nepraktičan. Ako imate stativ, možda neće stati u ruksak. Stoga prije kupovine morate znati njegove dimenzije, ili ga ponesite sa sobom u kupovinu.

I ruksak i torba moraju se moći dobro zatvoriti i osigurati da u trenutku nepažnje ne biste ostali bez skupocjene opreme. Neka imaju i više pretinaca kako biste mogli sigurno spremiti svoje objektive.

5. Stativ

Stativ

U redu, stativ možda nije esencijalna oprema kao ostatak s ovog popisa, no ipak ga morate imati ako se želite baviti određenom vrstom fotografije. Npr. stativ je nezamjenjiv kod snimanja time-laps videa i kod HDR fotografije, a također dobro dođe za fotografiranje pejzaža ili u loše osvijetljenim uvjetima.

Kvalitetniji stativi izrađeni su od karbonskih vlakana, no za početak će vam poslužiti i stativi od aluminija. Malo su teži, ali su zato jeftiniji.

Neka stativ bude vaše visine da se ne morate svako malo sagibati dok fotografirate. Također pazite na njegovu veličinu kada se sklopi kako biste ga bez problema spremili u torbu ili ruksak. 

Neka stativ bez glave teži do 2 kg te neka može podnijeti barem 1.5 puta veću težinu od vašeg fotoaparata s objektivom.

Za početak nemojte kupovati skupocjeni stativ dok ne vidite hoćete li ga uopće koristiti i u kojim uvjetima. Tek kada s vremenom dobijete bolju sliku što vam treba ćete moći kupiti stativ koji točno odgovara vašim potrebama.

Posjetitelje koji su gledali ovaj proizvod također su zanimali i proizvodi