Ostali članci

Kako odabrati microSD karticu

MicroSD kartice koristimo u mobitelima, digitalnim i akcijskim kamerama, laptopima i tabletima. Saznajte kako odabrati optimalnu microSD karticu za vaš uređaj!

Microsd kartica

Izvor: Ruben Schade/Flickr

Nije svejedno kupujete li karticu za mobitel ili za profesionalnu DSLR kameru. Ako uđete u trgovinu i uzmete prvu karticu koja vam je pri ruci, šanse su da ćete uzeti neku koja neće biti optimalna za vaš uređaj i vaše potrebe. 

Prije toga trebate znati koje vrste microSD kartica postoje, kakvu brzinu pojedine mogu postići i koje će odgovarati vašim navikama. 

Vrste microSD kartica

1. SD (Secure Digital)

Sadrži do 2 GB slobodnog prostora. 

Iako su 2 GB bila i više nego dovoljna u prvim pametnim telefonima, potrebe korisnike s godinama su se drastično promijenile, a s njima i SD kartice.

Danas će se rijetko tko odlučiti za 2GB microSD karticu, posebno zato što su njezini nasljednici kvalitetniji i cjenovno pristupačni.

2. SDHC (Secure Digital High Capacity)

Sadrži između 2 i 32 GB slobodnog prostora, a može se koristiti isključivo na uređajima koji podržavaju SDHC i SDXC kartice.

MicroSDHC možete koristiti na većini uređaja. No, ipak za svaki slučaj prije kupovine provjerite ako vaš uređaj podržava ovu vrstu kartice.

3. SDXC (Secure Digital eXpanded capacity)

Sadrži od 32 GB do 2 TB slobodnog prostora. Kompatibilne su jedino s uređajima koji podržavaju SDXC.  

Brzina

Ovo je najvažniji element microSD kartica.

Radi se o brzini učitavanja i skidanja informacija s kartice, označava se kao Class s pripadajućim brojevima od 2 do 10, a mjeri se u megabajtima po sekundi.

MicroSD kartice klasifikacija

UHS (Ultra High Speed) klasifikacija je posebna po tome što u teoriji podržava brzinu do nekoliko stotina MB/s.

U praksi uređaji koji zahtijevaju tako velike brzine nisu tako česti, pogotovo kada se radi o pametnim telefonima. Klase 4 i 6 podržavaju Full HD (1080p - 720p) snimanje video zapisa, U3 je za 2K i 4K. 

Kako odabrati najbolju karticu?

Kakva kartica vam treba ovisi o tome koji uređaj koristite i na kakav način. Na primjer, profesionalni DSLR uređaji zahtijevat će puno snažniju karticu od jeftinog mobitela s 500 MB RAM-a.

Pametni telefoni i tableti

Za ovakve uređaje kapacitet kartice vjerojatno vam je bitniji od njezine brzine. SDXC kartica s 32 GB naviše bit će potrebna da spremite sve slike i video zapise koje ste snimili na godišnjem ili na recitaciji vašeg klinca. 

Kartica Class 4 ili 6 većini korisnika je dovoljna. Obje podržavaju Full HD (1080p - 720p) rezoluciju, a brzina učitavanja i spremanja informacija je solidna. 

Na brzinu obratite pozornost ako na uređaju imate puno aplikacija koje redovito koristite, a koje želite prebaciti na karticu. Pokretanje aplikacije s microSD kartice u startu će trajati malo duže nego kada se ona nalazi direktno u memoriji uređaja, pa je bolje da je kartica što brža kako bi se aplikacije što lakše koristile.

Digitalni fotoaparati i akcijske kamere

 Za kompaktne digitalne fotoaparate kojima slikate obiteljske proslave i godišnje odmore, Class 10 kartica će obaviti dobar posao. 

Ako se malo ozbiljnije bavite fotografijom, a pogotovo ako namjeravate snimati u visokoj rezoluciji poput 2K ili 4K, trebat će vam kartica UHS klasifikacije.

Class U1 ili U3 omogućit će da vaša kamera radi brzo, snima uzastopno HD fotografije bez napora i da ne zastajkuje. Kapacitet neka bude što veći kako biste koristili kameru bez straha da će vam ponestati memorije u najvažnijem trenutku.

Kapacitet kartice Slike 10 MP (kom) DSLR RAW format slike 24 MP (kom) Full HD video (minute) Glazba 128 kps (sati)
8 770 95 20 34
16 1 540 190 40 68
32 3 080 380 80 136
64 6 160 760 160 273
128 12 320 1 520 320 546
256 24 640 3 040 640 1 092

Što je uređaj koji koristite noviji i kvalitetniji, to će podržavati jače i brže kartice. Teško da ćete na mobitel koji ste platili nekoliko stotina kuna moći staviti Class U3 memorijsku karticu.

Proizvođači i cijene

SanDisk, Transcend i Kingston su među najpopularnijim proizvođačima microSD kartica. Njihove kartice pronaći ćete na listama najboljih najnovijih kartica svake godine.

MicroSD karticama ozbiljno se bavi i Samsung. 2016. su predstavili UFS, potencijalnog nasljednika microSD kartica.

Cijene se kreću već od 30 kuna za kartice Class 4 manjeg kapaciteta od oko 8 GB. Cijena kartica od 16 GB u prosjeku se kreće oko 70 kuna, za 32 GB od oko 100 kuna, a 64 GB 150 kuna.

Naravno, cijene se razlikuju od proizvođača do proizvođača i ovise o specifikacijama kartice. 

Prije kupovine memorijske kartice obavezno provjerite koje formate vaš uređaj podržava!