Ostali članci

Oprema za bebe - što vam sve treba?

Ako po prvi puta krećete u roditeljske vode, odabir najbolje opreme za svoje novorođenče može biti jako težak. Na tržištu se nudi svašta, a obitelj i prijatelji obasipat će vas hrpom kontradiktornih savjeta. Osnovna oprema za bebe ne treba biti predugačak popis stvari, zbog čega donosimo nekoliko savjeta o tome što vam točno treba.

Oprema za bebu: dječje cipelice

Odjeća

Dobro se opremite pamučnim bodijima i jednodijelnim pidžamicama, hlačicama i majčicama, čarapicama i štramplicama. Ovisno o vremenu i temperaturi, bilo bi dobro da imate i deblju jaknicu. Ne zaboravite na pamučne kapice, a korisno je imati i nekoliko podbradaka.

Veličina odjeće označava koliko dugačko dijete treba biti da bi u njih stalo. S obzirom na to da bebe brzo rastu, umjesto da kupite svu odjeću veće veličine, neka pojedini komadi budu malo veći jer će beba ionako vrlo brzo u njih stati bez problema.

Kada kupujete bodije, svakako kupite barem 10ak i obavezno pripazite da se kopčaju s prednje strane. Naći ćete se u situacijama kada ćete bebu trebati mijenjali i po nekoliko puta dnevno, a odjeća koja se treba skidati preko glave može biti jako nepraktična. Bodiji koje je lako skinuti uštedjet će vrijeme i živce i vama i vašoj bebi.

Neki se roditelji odlučuju za kupovinu platnenih pelena umjesto jednokratnih. Ako i vi spadate u tu skupinu, trebat će vam barem 20-ak komada s još nekoliko zaštitnih gaćica. A ako ćete koristiti jednokratne pelene, do 10 komada dnevno bi vam trebalo biti dovoljno. 

Odjeću prije prvog korištenja obavezno operite, i to na najvećoj mogućoj temperaturi koju odjeća dopušta. Nakon toga možete nastaviti s pranjem pri normalnim temperaturama. 

Higijena

Obavezno vam treba kadica u kojoj ćete bebu kupati, a uz to je dobro imati i termometar kako biste dobro odredili toplinu vode. Kod ručnika se odlučite za pamuk, a praktičnosti radi dobro bi vam došli oni s kapuljačom u kutu. Kadica slobodno može biti malo veća jer će ju inače beba brzo prerasti.

Bez obzira na različite preparate i kupke na čije ste reklame sigurno naišli, bolje je biti što jednostavniji. Dječja koža je iznimno osjetljiva, zbog čega vam je za kupku dovoljno par kapi maslinovog ili bademovog ulja.

Trebat ćete vatice, blazinice, deblje štapiće za uho, sterilne gaze, pumpicu za nos i škarice s tupim vrhom.

Što se tiče kreme za guzu, s njom budite pažljivi ako koristite platnene pelene jer krema može smanjiti njihovu mogućnost upijanja.

Praktično je imati i stolić za previjanje ili mekanu podlogu koju ćete staviti na neki drugi komad namještaja.

Postoje stolići za previjanje koji se lako mogu uklopiti u uređenje sobe za bebu i s vremenom postati lijepa komoda. 

Ostala oprema

Kolijevka za bebu

Izvor: Male Stvari

Da bi vaša beba imala gdje spavati, potreban joj je krevetić i udoban madrac. Krevetić slobodno može biti malo veći. Beba brzo raste i tako ćete produžiti vrijeme kada ćete trebati kupovati novi. 

Dječica vole imati i mobil koji se stavlja na krevetić, a također je koristan za razvijanje vida i osjetila. 

Za krevetić će vam trebati barem dva para pamučne posteljine i udobnih dekica. 

Potrebno je nabaviti i kolica i autosjedalicu (za odabir najbolje autosjedalice za vaše dijete pripremili smo cijeli vodič).

S vremenom će se količina opreme širiti, pa će vam tako zatrebati i bočice za bebe. Kako i zašto ih trebate sterilizirati, možete saznati ovdje

Povezani proizvodi
Kinderkraft Joy putni krevetić
7 ponuda
Stavi u listu želja
Insportline Froggy Pro 305 cm
1 ponuda
Stavi u listu želja
truelife NannyCam V24
5 ponuda
Stavi u listu želja
Cordys Watch Zoom
9 ponuda
Stavi u listu želja