nabava.net

Koju autosjedalicu kupiti - vodič za kupovinu

Sigurnost vašeg djeteta vam je na prvom mjestu? Naravno, tako i treba biti. Baš zato roditelji ne paze na novac kada se radi o kupovini stvari za djecu. Izbor autosjedalice jedna je od prvih stvari koju trebate napraviti za vaše dijete. I jedna od ključnih stvari s obzirom na prijetnje koje postoje u prometu.

Koju autosjedalicu kupiti

Izbor svakako nije lagan, ali postoji nekoliko stvari na koje posebno trebate obratiti pozornost. Važno je naglasiti kako ne postoji jedna idealna ili najbolja autosjedalica već njena kvaliteta ovisi o osobinama vašeg djeteta kao i automobila kojeg posjedujete.

Grupe

Za početak autosjedalice ćemo podijeliti u nekoliko grupa. Grupe su primarno povezane s težinom i dobi vašeg djeteta.

  • Grupa 0 i 0+
  • Grupa I
  • Grupa II i III

Često autosjedalice budu i u kombinaciji grupa, najčešće 0 i I ili I/II/III. Na taj način ona se može podešavati sukladno napretku vašeg djeteta. Kombinacija grupa nešto je skuplja u prvom trenu, ali s obzirom da s jednom sjedalicom pokrivate duži vremenski period, na kraju je i isplativija.

Tri grupe autosjedalica (0,1 i 2/3)
Preuzeto: http://www.which.co.uk/reviews/child-car-seats/article/car-seat-weight-groups

Grupa 0 i 0+

Ova se grupa autosjedalica odnosi na novorođenčad i vrlo malo djecu. Autosjedalice grupa 0 pogodne su za djecu do 10kg težina, dok 0+ proširuje do 13 kg.

Jedna od bitnijih stvari s ovim sjedalicama je njihovo postavljanje. One se postavljaju suprotno od smjera vožnje na stražnjem sjedalu. Kao što i znate, tek rođene bebe još uvijek nemaju dovoljno snažne mišiće vrata koji bi samostalno pridržavali glavu i stoga su ove sjedalice namijenjene upravo za takvu vožnju.

Uz to, one imaju dodatne zaštite i pojačanja na području vrata i glave kako bi se dijete maksimalno zaštitilo u slučaju udara.

Važno je da vaše dijete ostane u suprotnom smjeru sve dok ne preraste svoju autosjedalicu (težinski ili visinski). U suprotnom slučaju, dijete će biti izloženo većoj opasnosti.

Visinski dijete preraste svoju autosjedalicu u trenutku kada mu glava izlazi izvan naslona ili se poravna s vrhom autosjedalice. Može ju koristiti sve dok je glava 2-3 cm ispod ruba naslona. Ako nogama dodiruje prednje sjedalo to ne znači da je preraslo sjedalicu. Jedino mjerilo je položaj glave.

Isto tako bitno je da autosjedalica bude montirana na stražnjem sjedalu. Ona se može montirati i na suvozačevo, ali tada se nalazi u većoj opasnosti.

  • Suvozačevo mjesto u pravilu više nastrada prilikom sudara
  • Dijete na suvozačevom sjedalu odnosi koncentraciju roditelja s ceste i povećava rizik od mogućeg sudara

Ako se uz sve ovo ipak odlučite dijete postaviti na suvozačevo sjedalo, morate osigurati jednu stvar. Zračni jastuk obavezno mora biti isključen.

Dijete svoju autosjedalicu nije preraslo ako napuni određenu dob sve dok visinski ili težinski sjedalica zadovoljava uvjete.

Još jedna važna stvar je kut pod kojim postavljate autosjedalicu, tj. njen naslon. Većina njih ima regulatore idealnog kuta koji vam pomaže pri izboru, ali za novorođenčad se preporuča postavljanje naslona pod kutom od 45° kako bi vaše dijete imalo punu sigurnost.

Nakon tri mjeseca starosti taj se kut podiže na 60° i maksimalno štiti vaše dijete. Nemojte dijete stavljati u ležeći ili sjedeći položaj, samo u poluležećem ono koristi sve zaštitne prednosti autosjedalice.

Grupa Težina djeteta (kg) Dob djeteta Položaj autosjedalice
0 0-9  Od rođenja do 6-9 mjeseci Suprotno od smjera vožnje
0+ 0-13  Od rođenja do 12-15 mjeseci Suprotno od smjera vožnje
1 9-18  Od 9 mjeseci do 4,5 godine U smjeru vožnje
2/3 18-36  Od 4,5 godine do 12 godina U smjeru vožnje

Grupa I

Autosjedalice Grupa I namijenjene su za djecu od 9 pa do 18 kilograma. Važna razlika u odnosu na autosjedalice prethodne grupe je postavljanje sjedalice u smjeru vožnje.

Kako znati kada je vrijeme za prelazak na autosjedalicu grupe I?

Kada vaše dijete ispunjava uvjet visine spomenut u gornjem dijelu tekstu ili kada je sposobno samostalno se podići na noge (sa ili bez pomoći nekog predmeta). U pravilu dijete do prve godine života može izvesti ovu radnju.

Ako vašem djetetu i dalje pristaje sjedalica grupe 0 ili 0+ nemojte bez ikakvog razlika prelaziti u novu grupu. Dijete će i dalje najsigurnije biti smješteno u takvu sjedalicu i okrenuto suprotno od smjera vožnje.

Obratite pozornost da autosjedalica ove kategorije ima mogućnost vezanja sigurnosnih pojaseva u 5 točaka za potpunu zaštitu vašeg djeteta.

Nemojte pristati na sjedalice grupe I u kojima se dijete veže automobilskim pojasevima jer za tu mogućnost dijete treba doseći određenu visinu i težinu, a u ovoj kategoriji ono to još uvijek ne zadovoljava.

Grupa II i III

Posljednje grupe autosjedalica odnose se na već nešto stariju djecu od 18 do 36 kilograma. Najveća promjena kod ovih sjedalica je vezanje djece automobilskim pojasevima. One su još poznate i kao booster sjedalice.

Kada je potrebno promijeniti autosjedalicu iz grupe I u grupu II i III?

Ponovno ovisi o težini i visini djeteta. Autosjedalicu grupe I napustit ćete kada dijete premaši 18 kg ili kada ramena djeteta više ne budu u ravnini niti jednog utora na autosjedalici.

Autosjedalice grupe II imaju i naslon, dok autosjedalice grupe III imaju samo sjedalicu (jastuk) kojim dijete povisuju da bi ga se moglo vezati zaštitnim pojasem automobila.

Važno je da djecu na ovim sjedalicama vežete pojasevima u 3 točke vezanja (zdjelica i ključna kost).

Nemojte koristiti pojaseve koji idu samo preko kosti zdjelice djeteta.

Kada dijete više ne mora koristiti autosjedalicu?

I posljednju grupu (grupu III) autosjedalica dijete je preraslo u trenucima kada je postiglo najveću maksimalnu težinu (najčešće 36 kilograma) ili je dovoljno visoko (najčešće 150 cm) da se može pravilno vezati pojasem automobila bez potrebne pomoći u obliku sjedalice.

Beba koja vozi auto

Montiranje autosjedalica

Postavljanje autosjedalice u vaš automobil jedno je od najvažnijih sigurnosnih pitanja. Autosjedalica mora čvrsto pristajati uz sjedalo automobila kako bi vaše dijete bilo sigurno.

Autosjedalica se montira na dva načina:

  1. Pomoću pojaseva
  2. Putem ISOFIX sustava

Montaža pomoću pojaseva

Montaža autosjedalice pomoću pojaseva bit će potrebna u starijim automobilima koji nisu kompatibilni s ISOFIX sustavom. Ona je nešto kompliciranija, ali ako se pridržavate svih uputa proizvođača, nećete imati problema.

Ako postavljate sjedalice iz grupe 0, važno je znati da se putanja postavljanja uvijek označava plavom bojom (postavljanje u suprotnom smjeru od smjera vožnje). Ako je putanja postavljanja označena crvenom bojom, tada se sjedalica postavlja u smjeru vožnje.

Boje postavljanja izuzetno su važne kod kombiniranih sjedalica grupe 0 i I.

Nakon što ste pričvrstili autosjedalicu pojasevima, bitno je odrediti i njenu pravilnu visinu kako bi znali kroz koji utor provući pojas automobila koji će ići preko ramena vašeg djeteta.

Provucite pojas kroz onaj utor koji je u visini (ili nešto malo ispod) ramena vašeg djeteta. Na taj ćete način osigurati njegovu optimalnu zaštitu.

Kada ste osigurali i postavili autosjedalicu napravite mali test koliko ste to kvalitetno izveli. Uhvatite autosjedalicu na području gdje dolaze stopala vašeg djeteta i pomaknite ju u svim smjerovima. Ako se dno sjedalice ne pomiče, idealno ste obavili posao i vaše će dijete biti maksimalno sigurno u sjedalici.

Dijete u autosjedalici pravilno vezano pojasevima

Montaža putem ISOFIX sustava

ISOFIX sustav predstavlja brži i jednostavniji, a mnogo sigurniji način pričvršćivanja autosjedalice od montaže pomoću pojaseva.

Važno je istaknuti kako ovaj način montiranja moraju podržavati i autosjedalica i automobil. Noviji automobili (6-7 godina) kompatibilni su sa ISOFIX sustavom kao i većina autosjedalica.

U pravilu, autosjedalice s ISOFIX sustavom nešto su skuplje od onih koje se učvršćuju pomoću pojaseva.

Ako ste u mogućnosti, svoju autosjedalicu montirajte pomoću ISOFIX sustava. Međutim, i učvršćivanje pomoću pojaseva bit će sasvim u redu ako pratite uputstva proizvođača.

U slučaju da ste pronašli idealnu autosjedalicu te na njoj pronađete duofix oznaku, to znači kako autosjedalicu možete montirati na oba načina (ISOFIX i pojasevi) ovisno o kompatibilnosti s vašim automobilom.

Još par savjeta

Kupovinu autosjedalice uvijek započnite prema dobi i težini vašeg djeteta, a nastavite s obzirom na kompatibilnost montiranja u automobilu.

Sjedalica mora posjedovati ECE R44 certifikat koji označava da je prošla sigurnosna testiranja i dobila dozvolu za korištenje.

Povedite dijete u kupovinu autosjedalice kako biste na licu mjesta provjerili njenu udobnost. Ako se dijete žali na udobnost, pronađite drugi model, koliko god vam se ova svidjela.

Provjerite ima li autosjedalica i dodatnu zaštitu od bočnog udara čime dodatno povećavate sigurnost vašeg djeteta.

Nemojte se voditi isključivo cijenom. Ponekad najskuplji model nije i najbolji model za vaše dijete i vaš automobil. Važno je da izaberete onu autosjedalicu koja je udobna vašem djetetu, posjeduje certifikate, odgovarajuće je grupe i može se sigurno postaviti u vaš automobil.