nabava.net

Ovako se priprema auto za zimske uvjete na cesti

Nemoj da te kiša i snijeg dočekaju nespremne. Pamet u glavu i opremu u auto.

Zimski uvjeti na cesti

Od tekućina do dijelova

Najlakše je krenuti s tekućinom za pranje stakla. Nju zamijeni zimskom verzijom, a usput provjeri i metlice brisača. U zimskim uvjetima vidljivost je smanjena, a kada krenu padati kiša i snijeg, želiš imati učinkovitu zaštitu.

Ako se skupi led na staklu, nipošto ga nemoj micati tekućinom za pranje i brisačima. Samo ćeš nepotrebno oštetiti metlice. Upali auto dvije minute ranije i pusti da toplina ventilatora otopi led, uz malu pomoć strugalice za led.

Obavezno montiraj zimske gume. Ljetne gume na nižim temperaturama gube svoju elastičnost i drastično povećavaju zaustavni put. Ako nisi siguran kakve gume ti trebaju, provjeri naš detaljni vodič za kupovinu auto guma.

Kada počne posipanje ceste solju, preporučujemo da u autopraonici premažeš svojeg limenog ljubimca voskom jer ćeš tako usporiti negativno djelovanje soli na lak i boju auta.

U slučaju da na limariji već postoje pukotine i oštećenja laka, saniraj to što prije. Zimski uvjeti ubrzavaju širenje oštećenja. A da ti se ne bi smrznula vrata na vozilu, uvijek možeš gumene brtve na vratima premazati sredstvom za zaštitu od smrzavanja.

Kada se temperature spuste ispod ništice, dio auta koji voli otkazati poslušnost je akumulator. U stanju mirovanja napon akumulatora ne smije pasti ispod 12V, u suprotnom ga je potrebno strujno napuniti. Problem može biti i nedovoljna razina elektrolita. U tom slučaju dodaje se isključivo destilirana voda, i to samo toliko da se prekriju olovne ploče.

Ako voziš benzinca, prekontroliraj svjećice. Isto vrijedi za dizelaše i grijače

Pazi na razinu ulja koja bi trebala biti trećinu ispod maksimalne. Također, rashladnoj tekućini treba dodati antifriz kako bi se smanjila njezina točka ledišta. 

I dok neke stvari lako možeš napraviti sam, za druge je bolje da ih riješe spretne ruke stručnih osoba u auto servisu

Trošak servisa je bolje rješenje nego auto kojeg ne možeš pokrenuti kad se temperature spuste ispod ništice. Uvijek trebaš gledati dugoročno.

Zimska oprema

Lanci za gume

Čak i kada sve na autu radi baš onako kako treba, zimski uvjeti na cesti podrazumijevaju i zimsku opremu.

Lanci za snijeg su obavezni. Preporučujemo da vježbaš njihovo stavljanje prije nego stignu zimske mećave, jer od lanaca s kojima ne znaš što bi nećeš imati nikakve koristi.

Mala putna lopata za snijeg dobro će ti doći, pogotovo ako tijekom radnog vremena tvoje vozilo zatrpa snijeg. U autu uvijek imaj i strugalicu za led, a za svaki slučaj pripremi i tekućinu za odmrzavanje brava ako nemaš daljinsko centralno zaključavanje. Pazi da je ne zaključaš u autu, inače će ti se sretno smješkati dok je gledaš u 6 ujutro kroz smrznuto staklo. 

Za jednostavnije održavanje unutrašnjosti vozila preporučujemo korištenje gumenih tepiha. Kada krenu kiše i bljuzga, bit će ti drago što ne trebaš ribati podove.

Prilagodit vožnju

Nije naodmet podsjetiti vozače da je kod zimskih uvjeta neoprezna vožnja još veća opasnost nego inače.

Drži malo veći razmak jer je u zimskim uvjetima zaustavni put vozila duži. Daj žmigavac kada skrećeš ili pretičeš druga vozila i obavezno isključi duga svjetla pri gradskoj vožnji. 

Ništa nije toliko hitno da moraš voziti 30 km/h više nego što je dopušteno. Slalom ostavi za skijališne staze, a ne Slavonsku Aveniju. Nepotrebno trošiš više goriva no što je potrebno.

Pravilna briga i umjerena vožnja osigurat će da i ti i tvoje vozilo poživite još dugo godina.