Ostali članci

Prvih 5 stvari za napraviti kada kupiš novi laptop

Kupio si novo prijenosno računalo koje je odmah spremno za korištenje? Nije baš tako jednostavno. U nastavku pročitaj koje osnovne korake trebaš poduzeti kada prvi puta koristiš novi laptop.

laptop

1. Ažuriraj operativni sustav

Prvi korak vjerojatno je najdosadniji, ali i najvažniji - stoga ga nipošto nemoj preskočiti.

U tjednima ili mjesecima tijekom kojih je računalo stajalo na polici u trgovini prije nego si ga kupio, Microsoft i Apple su izdali niz ažuriranja za njegov operativni sustav. Zadaća tih ažuriranja nije samo optimizirati rad računala, već i zaštititi ga od raznih sigurnosnih prijetnji.

Računalo će u pravilu ponuditi da ažuriraš njegov OS čim ga prvi put pokreneš. No, prije toga se pobrini da za to imaš dovoljno vremena, pogotovo ako si kupio model laptopa koji je u prodaji već neko vrijeme jer proces ažuriranja može trajati više sati.

Želiš li ručno provjeriti jesu li ažuriranja dostupna, na Windows računalu odaberi Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Provjera ažuriranja. Na Macu u Apple meniju izaberi Postavke sustava > Ažuriranje softvera.

2. Zaštiti laptop od krađe

Nađeš li se u situaciji da si slučajno izgubio prijenosno računalo ili ti je ono ukradeno, Windows i Mac laptopi imaju opciju praćenja koju možeš uključiti kako bi ga pronašao.

Na Windows 10 ta značajka se nalazi u Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Pronađi moj uređaj. Na Windows 11 isti su koraci, samo što se Ažuriranje i sigurnost sada zove Privatnost i sigurnost. Uključi ovu značajku i moći ćeš locirati laptop pomoću svojeg Microsoft računa.

Na Macu ovu opciju uključi u izborniku na Postavke sustava > Apple ID > iCloud.

3. Ukloni bloatware

Bloatware su aplikacije i programi koje dobiješ predinstalirane na računalu, a vrlo vjerojatno ih nikada nećeš koristiti.

Riječ je o igricama, programima za organizaciju i sličnim dodacima koje većinu ljudi ne zanima pa samo zauzimaju dragocjeni prostor na hard disku ili SSD-u. Windowsi su notorni po količini bloatwarea s kojim dolaze instalirani, dok s Macom, Linuxom i nekim drugim operativnim sustavima nećeš imati takvih problema.

Bloatware na Windowsu ukloni odabirom Postavke > Sustav > Aplikacije i značajke. Tamo s popisa aplikacija deinstaliraj softvere koji ti izgledaju sumnjivo ili ih ne trebaš.

4. Optimiziraj potrošnju energije

Planiraš li koristiti laptop isključivo na jednome mjestu spojenog na punjač, ovaj korak je za tebe manje važan. Ipak, glavna značajka prijenosnog računala njegova je prenosivost i samim time što duže trajanje baterije je prioritet.

Jako osvijetljen zaslon brzo "pojede" bateriju pa pronađi razinu na kojoj laptop možeš ugodno koristiti bez da previše naprežeš oči - previše prigušeno svjetlo umara oči. To postavi pod Postavke > Sustav > Zaslon.

Također odi na Postavke > Sustav > Ušteda energije i stanje mirovanja kako bi postavio nakon koliko vremena će se zaslon isključiti na baterijskom i vanjskom izvoru napajanja.

Slične postavke na Mac laptopu pronaći ćeš pod Postavke sustava > Baterija.

5. Napravi back-up

Prije ili poslije tvoj novi laptop s vremenom će se "napuniti" dokumentima, fotografijama i raznim drugim podacima. Dogodi li se nešto tvojem računalu, ti će podaci biti bespovratno izgubljeni. Takvu situaciju spriječi - back up-om ili sigurnosnom kopijom.

Za ovaj korak ponovno je potrebno ići u Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Sigurnosna kopija.

Dokumente možeš spremati i na vanjski disk ili cloud servise tipa Dropbox ili Google Drive - više o tome pronaći ćeš u našem prethodnom članku najbolji načini za backup podataka.

Sada znaš što napraviti kada kupiš novo prijenosno računalo. Ne zaboravi odvojiti malo vremena prije početka jer postavljanje traje - ali zato će ti korištenje laptopa biti lakše, brže i pouzdanije, a ujedno ćeš produžiti njegov životni vijek.

Posjetitelje koji su gledali ovaj proizvod također su zanimali i proizvodi