nabava.net

Najbolji načini za backup podataka

Sigurno ste barem jednom u životu izgubili najdražu sliku. Ili je vaš mobitel prestao raditi i nestale su sve uspomene. Ili je laptop otkazao poslušnost, a vaš diplomski rad u koji ste svakodnevno mukotrpno upisivali ukupno tri i pol rečenice, nepovratno je izgubljen.

Backup podataka

Preuzeto: globalcraze.com

Nama se dogodilo. Sve od toga. A kako kažu, pametan čovjek uči na tuđim greškama, a ne na svojima. Pa i vi naučite na našim greškama i napravite backup svojih najvrijednih podataka, a mi ćemo vam pokazati kako ćete to najlakše i najbrže napraviti.

Vanjski disk

Prva opcija koju vam predlažemo je da backup svojih sadržaja stavite na vanjski (eksterni) disk. Za to stvarno ne morate imati neko posebno znanje, a niti opremu.

Dovoljan vam je vanjski tvrdi disk i znanje prebacivanja sadržaja na USB. Lako, lakše, najlakše. Omiljene slike, filmove, ali i poslovne podatke prebacite na tvrdi disk i mirni ste. Ovo osobito preporučamo osobama koje posjeduju klasični tvrdi disk u svom računalu, jer kako smo već pisali, HDD se zbog mehaničkih dijelova lakše kvari od SSD-a.

Ovaj posao definitivno nećete raditi svaki dan, već će ovisiti o vašim svakodnevnim zadacima i količini važnih podataka. Ako ste upravo završili s projektom na poslu i želite ga sačuvati, vrijeme je da uključite svoj vanjski disk. Ili ste došli s izleta, prebacili slike na računalu, dobra je ideja odmah ih proslijediti i na vanjski disk. 

Vanjski hard disk za pohranu podataka

Vjerujemo kako će vam prebacivanje podataka jednom mjesečno biti sasvim dovoljno za zaštitu većine stvari.

Možda vam se to sada čini kao naporan posao zbog kojeg ćete izgubiti dosta vremena, ali imate li veću količinu podataka, stavite ih prebacivati dok ste na poslu, dok kuhate ručak ili tijekom noći. Na taj ćete način izbjeći bespotrebno čekanje, a svi će podaci biti sačuvani.

Još jedna velika prednost vanjskih diskova je njihov offline način rada. Kako vam za ništa neće trebati internet, mala je vjerojatnost da ćete pokupiti neki virus ili štetni program koji može naštetiti vašim podacima.

Cloud servisi

Cloud servisi za pohranu podataka poput Dropboxa, Google Drivea i OneDrivea idealni su za backup vaših podataka. I to iz nekoliko razloga.

  • Brzina
  • Dostupnost bilo kada i bilo gdje
  • Cijena

Cloud servise preporučamo za backup onima koji rade na day-to-day izmjenama sadržaja kao i onima koji su zbog poslovnih obaveza često na putu i svojim sadržajima trebaju pristupati s različitih mjesta i uređaja.

Ako svakodnevno radite na nekom dokumentu, poput spomenutog diplomskog rada, ne želite ostati bez dosad napisanog, pa makar to bile i tri rečenice. Za takve dokumente cloud servisi su najbolji izbor, osobito zato što će vam za 'upload' trebati svega nekoliko sekundi, a uz to su i besplatni (barem do određenog kapaciteta).

Dropbox, Google Drive ili OneDrive neće biti dobar izbor ako imate velike količine podataka zbog svoje ograničenosti kapacitetom. Sigurno je da zato na njih nećete stavljati backup omiljene serije, ali hoćete slike ili poslovne podatke. 

Kapacitet cloud servisa za pohranu podataka

Neki od servisa su sinkronizirani s datotekama na vašim računalima pa obratite pozornost da ne izbrišete nešto od dokumenata na računalu jer će se oni automatski ukloniti i iz 'oblaka'.

Programi za backup

Prve dvije metode najraširenije su i najpristupačnije svima. Međutim, želite li napraviti cijeli backup svojeg tvrdog diska, cloud servisi ili vanjski disk i neće biti najbolji izbor.

Zato postoje besplatni programi poput Crashplan ili Macrium Reflect koji cijeli tvrdi disk 'bekapiraju' (jedna od riječi koje bi svakako trebale pronaći mjesto u rječniku) online. I dok ćete kod prve dvije metode ručno morati selektirati foldere koje želite prebaciti, ovi programi to rade automatski na dnevnoj bazi

Želite li se pobliže upoznati s ovim programima, bilo bi dobro da pogledate listu najboljih besplatnih backup softvera.

Google Photos

Vanjski disk i programi za backup primarno su orijentirani na backup podataka s vašeg računala. Međutim, za korisnike mobitela to baš i neće biti od pretjerane važnosti. Cloud servisi nešto su bolja opcija i imaju lakši pristup i podacima s mobitela (u 90% slučajeva to su slike i video zapisi). Ali ne bi li bilo odlično kada bi za svaku sliku koju spremite u svoj mobitel, odmah postojao i backup?

Google je riješio i taj problem. Sve što trebate je skinuti aplikaciju Google Fotografije (iako je velika vjerojatnost da se ona već i nalazi na vašem uređaju) i vaše će se fotografije automatski spremati te im možete pristupiti putem svog Google računa (https://photos.google.com/). 

Google Fotografije

Odaberete li spremanje u 'High quality' dobit ćete neograničen prostor za pohranu slika, a ako želite spremati slike u punoj, originalnoj rezoluciji Google Fotografije će koristiti kapacitet vašeg Google Drivea (15 GB).

U high quality opciji slike se spremaju do maksimalno 16 MP i video zapisi u 1080p rezoluciji. Bolji backup svojih slika od ovoga (osobito u high quality opciji) vrlo vjerojatno nećete pronaći nigdje.

Najbolji način - dvostruki backup

Sve ove opcije odlične su za brzi backup vaših podataka. Ali želite li biti 99% sigurni (nikad ne reci nikad) da će vaši podaci preživjeti svakojake nedaće, predlažemo da napravite dvostruki backup. Fata je Fata, ali dvaput je dvaput.

U najboljoj verziji to je offline i online backup. Offline može biti vaš vanjski disk, a online cloud servis. Ne košta vas puno, ne uzima puno vremena, a daje sigurnost da će podaci preživjeti mehanička oštećenja diska ili online probleme. 

Odlučite se za bilo koji od ovih načina, ali napravite backup. Nema smisla da kasnije lupate glavom u zid ili ronite suze jer ste ostali bez vrijednih uspomena i važnih podataka. Naučite na našim greškama.