Ostali članci

Koji hard disk kupiti - HDD, SSD ili SSHD?

Sve je u gigabajtima. Ili možda ipak nije? Odluka o novom hard disku, definitivno nije najlakši zadatak. Bilo da kupujete novo računalo ili želite unaprijediti postojeće, hard disk će odigrati bitnu ulogu u svakodnevnom radu.

Klasični tvrdi disk i SSD

Preuzeto: thedatarecoveryblog.com

Iako poznavanje hard diska najčešće ne ide dalje od standardnog pitanja koliko ima gigabajta (napredniji su čak upoznati i s terabajtima), kapacitet samog diska nije i ne smije biti jedini kriterij odabira.

Prije svega potrebno je shvatiti da i kod tvrdog diska postoji nekoliko vrsta sa svojim prednostima i manama. 

 • Klasični tvrdi disk (HDD)
 • Solid State Drive (SSD)
 • Solid State Hybrid Drive (SSHD)

Većina ovog teksta bit će posvećena HDD-u i SSD-u kao najrasprostranjenijim modelima na tržištu. 

Klasični tvrdi disk - HDD

Na klasični, mehanički tvrdi disk pomisli većina kada im spomenete tvrdi disk. O samom načinu rada klasičnog tvrdog diska i nećemo pisati puno jer pretpostavljamo d to i nije vaše područje interesa.

 Koje su glavne prednosti HDD?

 • Cijena
 • Veliki kapacitet

Prema cijeni i kapacitetu HDD još uvijek nema konkurenciju među tvrdim diskovima. Osobito je to vidljivo kada se uzme u obzir cijena za jedan gigabajt. 

Ako vam tvrdi disk treba za pohranjivanje enormnih količina podataka, multimedijskih sadržaja i raznih drugih 'potrošača' memorije, HDD je jedini izbor za vas. 

Maksimalni kapacitet HDD-a iznosi 4 TB kod desktop računala, a 2 TB kod laptopa (trenutno su još veći kapaciteti nemogući zbog same veličine diska). Usporedbe radi, SSD ne prelazi 1 TB, a u nekom prosječnom modelu niti 512 GB. 

Klasični tvrdi disk kapaciteta 4 TB

Samim time dolazimo da zaključka kako su klasični tvrdi diskovi idealan odabir za one koji spremaju velike količine podataka, filmova, slika, glazbe, igrica i još mnogo toga. 

Brzina prijenosa podataka

Kod klasičnih tvrdih diskova brzina prijenosa podataka označava se s RPM (Revolutions per minute). U prijevodu RPM je broj okretaja diskovnih ploča u minuti. 

Standardi u prijenosu su 5400 ili 7200 rpm ili okretaja u minuti. 

Veći broj okretaja znači veću brzinu rada i prijenosa podataka, ali i veću buku prilikom samog rada. 

Glavni nedostaci HDD-a

Posljednji odlomak završili smo s bukom, a ona se ističe kao jedan od većih nedostataka klasičnih tvrdih diskova. S obzirom da je HDD sastavljen od fizičkih (mehaničkih) dijelova te njih koristi za zapisivanje podataka, svaki taj proces popraćen je i bukom iz vašeg računala.

Klasični tvrdi disk

Glavni nedostaci klasičnog tvrdog diska su smanjeni životni vijek, veća količina buke, povećana potrošnja energije (baterije) i smanjena brzina.

Mehanička sastavljenost, osim na buku, utječe i na sami životni vijek tvrdog diska. Životni vijek HDD-a bit će nešto manji nego kod SSD-a (1,5 milijuna sati rada nasprem 2 milijuna sati kod SSD-a). 

Drugi nedostatak koji se javlja kod klasičnog tvrdog diska je njegova brzina i snaga koju troši za zapis i prijenos podataka. U tom pogledu HDD više ne može voditi bitku sa SSD-om. 

Solid State Drive - SSD

SSD predstavlja sadašnjost, ali i budućnost pohranjivanja podataka na tvrde diskove. Glavna razlika u odnosu na HDD je u nepostojanju pomičnih dijelova u samoj sastavljenosti. 

SSD koristi flash memoriju (NAND ćelije) za prijenos i pohranu podataka. Kako se kod SSD-a ništa ne pomiče, tako je i buka koju proizvode ovakvi tvrdi diskovi minimalna, tj. ne postoji. 

Glavne prednosti SSD-a: manja razina buke, veća brzina, duži životni vijek, manje dimenzije i veća latentnost.

No puno važnije od buke, SSD kao primarnu prednost promovira svoju brzinu. Ta se brzina osobito ističe kod pokretanja programa koji imaju veliku količinu podataka poput operativnih sustava.

SSD je u pravilu gotovo 100 puta brži od klasičnog tvrdog diska. HDD-u je za pristup (random access) potrebno 5000-10000 mikro sekundi, dok SSD isti posao obavlja za 35-100 mikro sekundi.

Razlika u brzini podizanja operativnog sustava
Brzina podizanja operativnog sustava

Preuzeto: pcadvisor.co.uk

Dodatne prednosti SSD

Izostanak pomičnih dijelova, osim na buku, utječe i na niz drugih prednosti koje SSD hard disk ima u odnosu na HDD.

 • Duži životni vijek
 • Pouzdanost
 • Zagrijavanje

Tri su to najveće prednosti koje se usko povezane s izostankom pomičnih dijelova kod SSD-a. Sve tri kategorije su međusobne povezane pa tako manje zagrijavanje implicitno utječe i na pouzdanost te na samu dužinu životnog vijeka. 

Mane SSD-a

Naravno, kada SSD ne bi imao niti jednu manu, tada ne bi bilo potrebno niti pisati vodič za kupnju ili kupce upoznavati s glavnim karakteristikama. 

Ono što su najveće prednosti HDD-a, ujedno su i najveće mane SSD-a. 

Cijenom i kapacitetom SSD još uvijek nije dovoljno konkurentan na tržištu. 

Ako gledamo samo u obliku gigabajta za istu cijenu, tada ćete uz HDD dobiti i do 2 puta više gigabajta za pohranu vaših podataka. Što se samog kapaciteta tiče, o njemu smo već nešto pisali u gornjem dijelu teksta. 

Gotovo nigdje nećete vidjet SSD koji prelazi 1 TB, ali i takav model će biti jako rijedak. Veća je vjerojatnost kako će vaš SSD imati 128 ili 256 GB što se ustalilo u srednjem rangu laptopa na našem tržištu.

Veličina tvrdog diska

Veličina tvrdog diska jedna je od stvari koje vas zaista ne trebaju pretjerano zanimati. Na tržištu postoje dvije veličine, a izbor odgovarajuće ovisit će o vašim trenutnim postavkama.

 • 3,5-inčni disk
 • 2,5-inčni disk

Kod desktop računala uglavnom se koriste HDD od 3,5", dok se u laptopima koriste 2,5" HDD. SSD diskovi su manji, a imaju tendenciju i dodatno se smanjivati u budućnosti. Najčešće pripadaju formi 2,5" diskova, ali ako ih želite koristiti i u 3,5" ulazima, ne trebate brinuti. Postoji niz adaptera koji će omogućiti korištenje manjih diskova. 

Solid State Hybrid Drive (SSHD)

SSHD je kombinacija klasičnog tvrdog diska i SSD-a. Ovaj hibridni model koristi tehnologiju SSD-a i HDD-a te ih spaja u jedan uređaj. Glavna ideja je da se odluči koji tip podataka je primaran za koji oblik pohranjivanja. 

To možete postaviti ručno ili dopustiti operativnom sustavu ili samom disku da odluče za koje programe će koristiti jedan, a za koje drugi oblik pohranjivanja podataka.   

SSHD disk

Preuzeto: computerhome.com

Najveći problem kod SSHD-a je što uglavnom imaju jako mali SSD kapacitet, dok je HDD na zadovoljavajućoj razini.

Ako se odlučujete za kupnju hibridnog SSHD-a, pobrinite se da SSD bude kapaciteta minimalno 32 GB. 

Konačno, koji disk izabrati?

Vjerujemo kako i dalje želite brzi savjet o tome koji hard disk kupiti.

Naš savjet glasi: SSD od minimalno 128, preporučljivo 256 GB.

Ako posjedujete laptop, zaista ćete cijeniti brzinu koju će donijeti SSD disk. Naravno, već smo rekli kako kapacitetom ne može pratiti klasične tvrde diskove pa najiskrenije preporučamo da si uz SSD disk koji je ugrađen u laptopu, pribavite i vanjski tvrdi disk na koji ćete pohraniti silne filmove, slike, glazbu i razne druge stvari koje traže veće količine prostora.

U slučaju da koristite stolna računala, izbor je još jednostavniji. Na jednu particiju instalirajte SSD disk na koji ćete smjestiti operativni sustav i najvažnije programe, a na drugoj particiji ostavite klasični HDD te na njega spremajte sve svoje sadržaje. Rezultat je brzo računalo s mnogo prostora za pohranu podataka.

Još nekoliko korisnih informacija

 • Seagate tvrdi diskovi najcijenjeniji su na tržištu
 • Gotovo svi tvrdi diskovi koriste SATA sučelje
 • SATA 3 je treća, najnovija generacija SATA sučelja koja pruža najveće brzine čitanja i zapisivanja podataka

Nadamo se kako ste sada spremni za kupnju novog tvrdog diska, ali i da ćete prilikom kupnje novog računala posebnu pažnju posvetiti upravo ovoj komponenti, jedni od najbitnijih na cijelom računalu.