nabava.net

Kako spojiti SSD i HDD u jednom laptopu

Želite laptop sa SSD diskom, ali vam je preskup? Frustrira vas činjenica kako za vrijeme podizanja Windowsa stignete popiti kavu? Jeste li znali da ipak postoji način da vaš laptop prijeđe na SSD disk, a da ipak zadržite hard velikog kapaciteta?

SSD disk u optičkoj jedinici

Sve što vam je potrebno je optička jedinica. Bolje rečeno prostor za optičku jedinicu. I SSD disk. Nakon toga napokon ćete imati laptop koji koristi sve prednosti SSD diska

1. Korak - Izvadite klasični tvrdi disk

Prva stvar koju morate napraviti je odvojiti svoj tvrdi disk od matične ploče i izvaditi ga van. Na njegovo mjesto doći će SSD disk. Kako ćete na SSD instalirati operativni sustav i nekoliko jačih programa (primjerice Photoshop) ili omiljenu igricu, važno je da on bude spojen direktno na matičnu ploču kako bi se Windowsi mogli podizati.

Nemojte zagušiti SSD disk. Koristite li SSD kapaciteta 128 GB, zaustavite se na 80 GB. SSD najbolje funkcionira kada mu ostavite 15% praznog prostora za rad. 

2. Korak - Izvadite optički uređaj

Kao što ste izvadili HDD da bi na njegovo mjesto došao SSD, tako ćete morati i izvaditi optički uređaj kako bi na njegovo mjesto postavili HDD. Ali bez straha, za sve to trebat će vam nekoliko minuta i nekoliko šarafa koje morate ukloniti.

Na tvrdom disku ostavite sve svoje sadržaje, filmove, glazbu, slike, igrice, i sve ono što vam je i inače zauzimalo najviše prostora i nije usko povezano s radom računala kao operativni sustav.

3. Korak - Spojite sve na svoje mjesto

SSD disk spajate direktno na matičnu ploču, dok HDD stavljate u prostor optičke jedinice (DVD-a). I dok ćete SSD jednostavno putem SATA sučelja spojiti s matičnom pločom, za korištenje prostora optičke jedinice bit će vam potrebno kućište za tvrdi disk.

HDD stavite u kućište, a kućište u prostor za optičku jedinicu, spojite s matičnom pločom i voila. Obavili ste sav posao koji je bio potreban kako bi imali SSD i HDD disk na vašem laptopu.

4. Korak - Instalirajte Windowse

Kada ste napokon sve posložili, ostalo vam je još samo da ponovno osposobite svoje računalo. Ponovno instalirajte Windowse koje ćete smjestiti na SSD disk, programe rasporedite prema njihovoj težini kao i učestalosti korištenja i ne zaboravite na pravilo da SSD disku ostavite 15% praznog prostora kako bi koristili sve njegove benefite.

HDD u optičkoj jedinici

Preuzeto: newmodeus.com/

Cijeli ovaj proces, uključujući i instalaciju operativnog sustava, gotov je u nekoliko sati. Brzina performansi koju donosi SSD disk ne može se usporediti s klasičnim tvrdim diskom. Ovako ćete napokon imati laptop koji istovremeno koristi brzinu SSD-a, ali ne gubi na kapacitetu zahvaljujući HDD-u. Win-win situacija.