Ostali članci

Savjeti za kupovinu drona

Razmišljate o kupovini drona? Krenite od ovih osnova.

Kupovina drona

Jeftiniji modeli nisu uvijek za početnike

Ako ste početnik, prva stvar koju trebate znati je ova: što je dron jeftiniji, to je njime teže upravljati.

Upravljanje skupljim i kvalitetnijim dronovima puno je lakše jer oni u sebi imaju bolje senzore i stabilizaciju.

Međutim, učenje na dronovima kojima je teže upravljati ima svoje prednosti.

U najgorem slučaju bit će vam manje žao ako srušite igračku nego profesionalnog drona od nekoliko tisuća kuna. A i kada jednom izbrusite vještine upravljanja kompliciranim dronom, sve ostalo izgledat će kao dječja igra. Preveliko oslanjanje na automatske funkcije može dovesti do problema ako neke od njih otkažu, a vi ne znate upravljati dronom bez njih. 

Stvari se svode na sljedeće: ako se namjeravate ozbiljnije baviti ili igrati dronovima, nema ništa loše da odmah u startu odaberete kvalitetniji uređaj. A ako postoji mogućnost da vam drone postane samo još jedna igračka, štedite novac. 

Postoji nekoliko vrsta dronova

Iako je dronove teško staviti u konkretne kategorije, možemo ih podijeliti po spremnosti na rad. 

 • RTF ili Ready To Use - dron dođe već spreman za uporabu i sve što trebate napraviti je napuniti bateriju.
 • BNF ili Bind and Fly - u većini slučajeva dron je unaprijed sastavljen, ali nema upravljač. Ako već nemate kompatibilni upravljač, možete ili pretvoriti svoj pametni telefon u upravljač ako drone to podržava ili kupiti novi upravljač.
 • ARF ili Almost Ready to Fly - svaki ARF je drugačiji, no u principu označuje dron koji je potrebno sastaviti i koji ne dolazi uvijek sa svim elementima. Kod kupovine ARF modela obavezno prvo provjerite što s njim dobivate.

Ako ste početnik, nemojte sami sastavljati dron. Ako budete imali problema s dronom, nećete znati je li to zato što ste ga pogrešno sastavili, zbog tvorničke greške ili zato što ne znate njime upravljati.

Prepustite sastavljanje iskusnijima.

Pripremite se za dodatne troškove

Pljunuli ste 3000 kuna na novu igračku. E pa pogodite što - niste gotovi.

Čak i ako je dron došao s upravljačem i baterijom, poželjno je zbog kratkog trajanja imati zamjensku bateriju. Naravno, to je moguće samo u slučaju da drone ima mogućnost izmjene baterije.

Trebat će vam i rezervni dijelovi poput propelera. Osim ako ne ispostavi da imate urođeni talent upravljanja dronom, šanse su i više nego velike da ćete ga tijekom prvih par letova srušiti.

Ako na dron želite montirati vlastitu kameru, izdvojit ćete još nekoliko stotina kuna. Možda i više ako ste bacili oko na akcijsku kameru

Osnovne i dodatne funkcije

Dron

Prije kupovine morate znati što točno želite od drona i u skladu s time prioritizirati pojedine funkcije.

 • Return Home - ako dron izgubi signal od upravljača, ova funkcija će spriječiti da odleti u nepoznate krajeve gdje ga više nikada nećete vidjeti. Kada dođe do gubitka signala, dron se vrati na mjesto s kojeg je uzletio ili gdje je zadnji put imao kontakt s upravljačem. Obavezno provjerite koji od to dvoje. 
 • Safe Circle - jedna od osnovnih funkcija za početnike, a znači da dron ostaje udaljen od korisnika za određeni radijus. Da vam se ne bi slučajno zabio u glavu. Ili gore od toga.
 • Follow Me - naredite dronu da vas prati na određenoj visini i udaljenosti dok vas snima/fotografira. Super praktično ako ste na biciklu, motoru, u autu ili nekom drugom prijevoznom sredstvu.
 • Utor za microSD - ako namjeravate snimati i fotografirati, neka microSD bude više klase. Druga opcija je vaša kamera s vlastitom pohranom.
 • Doseg - koliko daleko dron može putovati. U prosjeku doseg iznosi oko 1 do 2 km, ali može biti i veći i manji. Koliko vam treba ovisi za što ćete dron koristiti.  
 • Kamera - ugrađena ili dodate svoju. S ugrađenom kamerom moći ćete bolje upravljati, ali ako imate vlastitu akcijsku kameru, praktično je iskoristiti je i na dronu.
 • GPS Autopilot - programirate određenu turu i dron ju sam slijedi. 
 • Simulator - praktična funkcija za početnike. Omogućuje da simulirate let drona na pametnom telefonu ili nekom drugom uređaju. Tako ćete steći bolji osjećaj kako je upravljati dronom te smanjiti šanse za nešto pođe po zlu kada ga pustite u stvarnom svijetu. 

Pripremite se za slabu bateriju

Ako želite da vas dron prati dok se penjete na Sljeme, pripremite se za razočaranje.

U prosjeku baterija na dronu traje oko 15 minuta. Ovisno o modelu, koliko ga koristite i imate li rezervnu bateriju, taj se broj može kretati od 5 do 30 minuta. Punjenje pak traje do tri ili četiri puta duže od toga.

Za bateriju s većim kapacitetom morat ćete pripremiti pozamašan budžet. 

Proizvođači i cijena

Među najpopularnije proizvođače ulaze DJI i Parrot.

DJI je započeo cijelu priču oko dronova sa svojom Phantom serijom modela. Parrot se nalazi u nižem cjenovnom rangu, a ističe se po naglasku na WiFi-ju koji omogućuje da kontrolirate dron mobitelom ili tabletom. 

Cijene se kreću od oko 350 kuna za manje dronove, jednostavnije dronove, pa do 40 000 kuna i više za profesionalne. U rangu između 1000 i 2000 kuna naći ćete kvalitetne dronove koji će se svidjeti i početnicima i iskusnijim korisnicima, a s cijenom paralelno rastu i bolje specifikacije i funkcije. 

Povezani proizvodi
DJI Mini 2 Fly More Combo dron
29 ponuda
Stavi u listu želja
Ryze Tech Tello dron
7 ponuda
Stavi u listu želja
DJI Mavic Mini Fly More Combo dron
17 ponuda
Stavi u listu želja
DJI Mini 2 dron

DJI Mini 2 dron

od 3.449 kn
12 ponuda
Stavi u listu želja