nabava.net

Savjeti za kupovinu foto objektiva za početnike

Iako početniku može djelovati pomalo zastrašujuće, kupovina foto objektiva zapravo je jednostavna. Opcije je lako suziti kada znaš kakva fotografija te zanima, koje efekte želiš postići te kakvu kameru koristiš.

Osnovni pojmovi

Prije kupovine objektiva, valja se upoznati s osnovnom terminologijom. Bez brige, vrlo je jednostavna. Ono što trebaš znati su žarišna duljina (focal point) i otvor objektiva (aperiture).

Sigurno si čuo za žarišnu duljinu, ako nigdje drugdje, onda na satovima fizike u školi. Žarišna duljina mjeri se u milimetrima, a označava vidni kut objektiva. Što je žarišna duljina veća, to ćeš bolje moći uslikati udaljene predmete.

Za snimanje širokih kadrova (npr. pejzaža) treba ti objektiv manje žarišne duljine. Da bi se pak udaljeni predmeti činili bližima, objektiv treba imati veliku žarišnu duljinu. Što je ona veća, to ćeš predmet moći više približiti.

Otvor objektiva ili blenda govori koliko svjetla objektiv može primiti. Označava se slovom f i pripadajućim brojem (npr. f/1.8). Što je broj manji, to je otvor objektiva veći i može primiti više svjetla. To je važno kod snimanja u loše osvijetljenim uvjetima ili po noći.

Otvor objektiva omogućuje da kontrolirate dubinsku oštrinu (depth of field ili DOF). Dubinska oštrina odnosi se na one slike u kojima je jedan dio jasno osvijetljen i oštar, a pozadina je zamagljena. Što je otvor objektiva manji, to je pozadina zamagljenija - i obrnuto.

Vrste objektiva

teleobjektiv

Standardni

Standardni objektiv odličan je za početnike koji tek uče osnove digitalne fotografije. Njegova svestranost omogućuje slikanje različitih vrsta fotografija bez potrebe za promjenom objektiva. To je moguće zbog toga što je otvor objektiva promjenjiv.

Ima kut gledanja sličan ljudskom oku , zbog čega će odlično uhvatiti snimke svakodnevice koji ne zahtijevaju previše detalja.

Širokokutni

Širokokutni objektiv hvata širi pogled mjesta te je stoga prvenstveno namijenjen slikanju pejzaža i većih skupina ljudi. Osim toga, širokokutnim objektivom dobro možete snimati prostorije. Iznajmljujete apartman preko AirBnba? Uslikajte ga širokokutnim objektivom!

Ima manju žarišnu duljinu, često između 12 i 35 mm. Za početnike odličan odabir je širokokutni objektiv žarišne duljine 35 mm i otvorom blende f/2. Dovoljno je kvalitetan i za fotografiranje pejzaža, ali i kao primarni objektiv na kameri za različite situacije.

Iako se širokokutni objektiv koristi za slikanje većih prostora, nemojte se bojati eksperimentirati.

Teleobjektiv

Ultimativni zoom. Ulovit ćete detalje s velikih udaljenosti bez problema, bilo da pratite utakmicu s tribina, želite savršenu sliku životinje u divljini ili zoološkom vrtu, ili pak intimni portret nečijeg lica.

Teleobjektivi imaju žarišnu duljinu između 70 i 300 mm. Što je žarišna duljina veća, to ćete moći uslikati predmete na većoj udaljenosti. No, to također znači da se otvor objektiva sužava, pri čemu ulazi manje svjetla. Ako se nalazite u slabo osvijetljenim uvjetima, snimke s velikih udaljenosti bit će slabije kvalitete.

Postoje teleobjektivi žarišne duljine od čak 400 mm. Ako si početnik, doista nema potrebe da kupuješ takvog monstruma.

Teleobjektivi često se koriste u kombinaciji sa stativom jer korištenje velikog zuma može ostaviti sliku mutnom ako ruke koje drže fotić nisu potpuno mirne.

Makro

Makro objektiv je posebna vrsta objektiva koja omogućuje da se predmetu slikanja u potpunosti približite. Idealan je za slikanje sitnih životinjica, cvijeća ili malih detalja koje nije moguće dobro izoštriti i približiti korištenjem drugih vrsta.

Makro objektivi također mogu dobro poslužiti i pri fotografiji portreta. Subjekt je oštar u prvom planu, a pozadina je fino zamagljena.

Kako odabrati objektiv

tamron objektiv

Ako tek počinjete s digitalnom fotografijom, objektiv ćete odabrati po tome koja vrsta fotografije vas zanima, odnosno u kakvim uvjetima i na kakvim mjestima ćete fotografirati.

Za početak će vam dovoljan biti objektiv koji dobijete uz kupovinu fotoaparata. Riječ je o tzv. "kit lens" žarišne duljine između 18 i 55 mm te otvorom leće f/3.5-5.6.

Nakon što malo popravite svoje fotografske vještine, znat ćete kojom vrstom fotografije biste se više voljeli baviti te u skladu s time izabrati adekvatni objektiv. 

U pravilu fotografi kupuju objektive istog proizvođača čiji fotoaparat imaju. Dakle, uz Canon fotić ide Canon objektiv i sl. Nikon ne možete staviti na Canon i obrnuto.

Međutim, postoje zamjenski objektivi kao što su Sigma i Tamron koji su cijenom puno prihvatljiviji, a kvalitetom na razini koja se može uspoređivati s originalnima.

Nekada se radilo o trećerazrednim proizvodima, no danas, zahvaljujući brojnim inovacijama i ulaganjima u kvalitetu, riječ je o izvrsnim proizvodima koji će dobro služiti one koji nemaju ili ne žele dati nekoliko tisuća kuna za foto objektiv. 

 

I ovo bi te moglo zanimati: