Ostali članci

Saznaj razliku između optičkog i digitalnog zuma

Kod kupovine digitalne kamere, a u posljednje vrijeme i kod pametnih telefona, vidjet ćete da kamera podržava dvije vrste zuma - digitalni i optički. Zanima te koja je razlika između ove dvije vrste zuma i koji je bolji? Na pravom si mjestu.

Optički vs. digitalni zoom

Kada koristite optički zoom, on će prilagoditi leću unutar objektiva. Tako se mijenja žarišna duljina i povećava obuhvat slike. Objekt koji slikamo doima se bliži, dok fotografija istovremeno zadržava oštrinu i kvalitetu rezolucije.

Digitalni zoom ustvari nije pravi zoom jer za zumiranje koristi softver, a ne leću. Funkcionira tako da izreže dio postojeće slike i uveća je da odgovara omjeru originalne slike.

Budući da se izrezana slika sastoji od puno manje piksela, kamera potom koristi softver kojim "popuni" prazan prostor među tim pikselima. To nažalost znači da je rezultat često slika izvan fokusa i manje kvalitete nego što bi bila da niste koristili zoom. Jednak, a možda čak i bolji, efekt biste dobili da uslikate fotografiju normalno, bez zooma, i potom je ručno uvećate u nekom programu za uređivanje fotografija.

Razliku između digitalnog i optičkog zooma prepoznat ćete i po razlici u brojevima. Npr. ako vidite 2x i 10x, 2x sigurno stoji za optički zoom, a 10x za digitalni. Dakle, s digitalnim zoomom možete zumirati objekte na puno većoj udaljenosti, no pritom ćete žrtvovati kvalitetu slike.

digitalni vs. optički zoom

Je li digitalni zoom doista tako loš?

Do unatrag nekoliko godina s digitalnim zoomom doista biste dobili lošu sliku. Međutim, napredak u tehnologiji i softverima za obrađivanje fotografija omogućio je da kvalitetniji fotoaparati digitalnim zoomom stvaraju drastično ljepše i kvalitetnije fotografije nego što je to nekada bilo.

U idealnom svijetu sve bi kamere imale velik optički zoom. No, osim ako niste profesionalni fotograf, odlično ćete se snaći s manjim optičkim zoomom u kombinaciji s digitalnim. Prosječni korisnik koji kameru koristi za slikanje proslava i povremenih putovanja rijetko ima potrebu koristiti veliki zoom.

Pametni telefoni s optičkim zoomom

Kada je krajem 2016. predstavljen iPhone 7 s duplom stražnjom kamerom koja omogućuje korištenje optičkog zooma, ostvaren je ogroman korak u napretku fotografije na pametnim telefonima. Dupla kamera postala je standard na mobitelima te je time konačno optički zoom na raspolaganju korisnicima koji nemaju potrebu za kupovinom DSLR kamera.

Jasno je da niti jedan pametni telefon trenutno nema kameru koja može zamijeniti profesionalne DSLR fotoaparate. Međutim, tehnologija je napredovala dovoljno daleko da su nam za svakodnevne potrebe, ali čak i za one malo naprednije, kamere na mobitelima i više nego dovoljne.

 

Povezani članci:

Povezani proizvodi
Nikon D3500 SLR digitalni fotoaparat
2 ponude
Stavi u listu želja
GoPro Hero8 Black akcijska kamera
7 ponuda
Stavi u listu želja
GoPro Hero9 Black akcijska kamera
15 ponuda
Stavi u listu želja
DJI Mini 2 Fly More Combo dron

DJI Mini 2 Fly More Combo dron

od 4.299 kn
od 571 €
18 ponuda
Stavi u listu želja