Ostali članci

U 9 koraka do čiste i mirisne perilice posuđa bez kamenca i plijesni

Ako je posuđe nakon pranja čisto, kako je moguće da je perilica posuđa prljava? Itekako je moguće. Srećom, čišćenje je jednostavno i brzo gotovo. Saznaj kako!

Čišćenje perilice posuđa

Izvor: Jim Bauer/Flickr

Poželjno je da perilicu suđa čistiš jednom mjesečno. No u slučaju da perilicu koristiš češće od jednom na dan, intervali između čišćenja slobodno mogu biti kraći. 

1. Isprazni perilicu

Prije čišćenja perilicu posuđa obavezno isprazni. Ne možeš ju čistiti ako je natovarena posuđem.

Idealno je da čišćenje obaviš nakon što perilica suđa završi s pranjem poslije večere. 

2. Provjeri stanje mlaznica

Ako je nakon pranja tvoje suđe i dalje prljavo, moguće su dvije stvari - ili koristiš premalo deterdženta ili su mlaznice za vodu začepljene.

Uzmi čačkalicu ili sličan pribor i pažljivo iz mlaznica izvadi komadiće hrane koji su možda tamo zapeli. Nemoj ništa raditi na silu da se mlaznice ne bi oštetile. 

Čak i ako tvoja perilica suđa pere savršeno, kod velikog čišćenja uvijek provjeri mlaznice.

3. Ne zaboravi na odvod

Naravno. Komadići hrane lako mogu zapeti i u odvodu. Odvoji mlaznice od odvoda i makni bilo kakve vidljive komade hrane. 

4. Izvadi i očisti filter

Začepljeni filter jedan je od glavnih uzroka kvarova perilice suđa. Zato ovaj korak nikako nemoj preskočiti!

Filter se obično nalazi negdje na dnu - odvoji ga i na 10-ak minuta stavi u toplu vodu s blagim deterdžentom. Ako su na njemu nakon što ga izvadiš još uvijek vidljivi komadići hrane i prljavštine, blago ga izribaj četkicom za zube. Naglasak je na blago da se filter ne bi oštetio.

Potom očišćeni filter vrati u perilicu.

5. Očisti oko vrata

Trebat će ti krpa umočena u ocat i četkica za zube.

U gumici oko vrata mogu se nakupljati nečistoće koje je s vremenom uništavaju, a zbog toga može doći do istjecanja vode.

Krpom dobro obriši čitav okvir, a četkicom za zube ukloni veće i tvrdokornije mrlje. Ako ćeš ovo raditi redovito, četkica za zube ti vjerojatno neće ni trebati. Umjesto nje možeš koristiti štapić za uši umočen u ocat.

6. Očisti pretince za posuđe

Pretinci za posuđe

Izvor: The Firebottle/Flickr

Kao i u prethodnim koracima, i s pretinaca prvo ukloni sve vidljive komadiće hrane. Potom četkicom za zube ili drugom manjom četkom i blagim deterdžentom ukloni ostale naslage nečistoća.

Ako tvoja perilica ima pretinac za jedači pribor, poželjno je i da njega dobro očistiš. Postupak je sličan kao i s filterom - stavi pretinac u toplu vodu s deterdžentom na neko vrijeme, a potom ga po potrebi još jednom dobro očisti četkicom za zube i mekom krpom.

Nakon što očistiš pretince, svakako prođi i unutar perilice po rubovima, u slučaju da se negdje nakupio višak masnoće.

7. Vrijeme je za svestrani ocat

Iako postoje sredstva namijenjena čišćenju perilice, i ovdje preporučujemo dobri stari ocat. Izlij 1-2 šalice bijelog octa na dno perilice suđa te upali perilicu na vruće pranje na prazno.

Nakon toga tvoja perilica suđa bit će blistavo čista.

8. Na kraju soda bikarbona

Za rješavanje neugodnih mirisa dno perilice posipaj s jednom šalicom sode bikarbone. Poželjno je da odstoji što duže, po mogućnosti preko noći. Potom ujutro upali praznu perilicu da ispere sodu bikarbonu.

9. Očisti i izvana

Perilica suđa treba biti besprijekorno čista i iznutra i izvana. Koristi sredstvo koje odgovara materijalu od kojeg je perilica izrađena, pogotovo ako se radi o perilici od nehrđajućeg čelika ili ako je ugradbena,

I perilica posuđa je kao nova!

Umjesto octa i sode bikarbone možeš koristiti gotova, kupljena sredstva za čišćenje namijenjena perilicama posuđa. Odluči se za ono što najviše odgovara tvojem budžetu i navikama čišćenja - nema pogrešnog odabira.

 

Provjeri naše ostale savjete i vodiče za kuhinju:

kućanski aparati po najjeftinijim cijenama

 

Povezani proizvodi