Ostali članci

Sve što trebaš znati prije kupovine perilice posuđa

Malo koji kućanski aparat nam štedi novac i vrijeme kao perilica posuđa. Ako razmišljaš o kupovini nove perilice za suđe, saznaj na što sve moraš paziti te koje su najpopularnije perilice posuđa na Nabava.net!

Perilica posuđa

Prije nego uopće počneš gledati perilice suđa, moraš razmisliti o sljedećem:

  • kolikim budžetom raspolažeš
  • koliko suđa pereš i koliko često
  • gdje ćeš smjestiti perilicu
  • bez kojih funkcija ne možeš 

To su osnovna pitanja i u kupovinu perilice posuđa možeš krenuti tek kad znaš na njih odgovoriti.

Vrste perilica posuđa

Razlikujemo 4 vrste perilica posuđa. Koju ćeš odabrati ovisi o tome koliko slobodnog prostora imaš za smjestiti perilicu i kakvu kuhinju:

Samostojeće perilice posuđa su najpopularnije. Lako ih se smjesti u bilo kakav slobodni prostor, uključujući i između kuhinjskih elementa.

Ugradbene integrirane perilice su slične, osim jedne razlike. Oboje dolaze bez bočnih strana da bi ih se moglo ugraditi u element. Ali dok ugradbene perilice imaju vidljivu upravljačku ploču s prednje strane, na integriranim perilicama upravljačka ploča nije vidljiva jer se nalazi s gornje strane.

Ove vrste perilica preporučuju se za kuhinje u kojima se naglasak stavlja na dizajn, a u pravilu su malo skuplje od ostalih vrsta perilica posuđa.

  • Napomena: ako kupuješ integriranu perilicu, pazi da dolazi s indikatorom (malom LED lampicom ili nečim sličnim) kako bi se lako vidjelo kada je perilica gotova s pranjem.

Samostojeće, ugradbene i integrirane perilice posuđa dolaze u dvije širine45 cm i 60 cm. Ovisno o tome koliko prostora imaš u kuhinji te koliko posuđa pereš, tome ćeš prilagoditi širinu perilice. To ne znači da perilicu od 60 cm ne možeš smjestiti u manju kuhinju - bitno je samo da prije kupovine znaš s koliko slobodnog prostora raspolažeš.  

Posebna kategorija su stolne perilice posuđa. Kao što njihovo ime sugerira, stolne perilice su manjih dimenzija, a to ih čini jako fleksibilnima. Najčešće ćeš ih pronaći u manjim kuhinjama ili onima gdje se suđe pere rijetko i u malim količinama, npr. u vikendici ili studentskom stanu.

Suđe peru jednako kvalitetno kao i standardne perilice, jedino što imaju manji kapacitet.

Vrste perilica posuđa

Kapacitet perilice posuđa

Izražava se u broju kompleta posuđa.

Jedan komplet posuđa uključuje plitki, duboki i desertni tanjur, šalicu, tanjurić i čašu, nož, vilicu, jušnu žlicu, žličicu za čaj i desertnu žlicu, ovalni tanjur i dvije posude za posluživanje, dvije žlice i vilicu za posluživanje te žlicu za umak. Lonci i tave nisu uključeni u izračun kapaciteta.

U perilice od 45 cm u prosjeku stane između 8 i 10 kompleta posuđa, dok perilice posuđa od 60 cm mogu oprati do 15 kompleta. Stolne perilice posuđa peru oko 6 kompleta posuđa.

Nemoj kupovati perilice posuđa većeg kapaciteta nego što ti je uistinu potrebno! Trebat će dugo dok ju napuniš s prljavim posuđem, a poluprazna perilica nepotrebno će trošiti više vode i struje.

Osim o veličini same perilice posuđa, njezin kapacitet ovisi i o broju pretinaca i njihovoj podesivosti

U pravilu standardne perilice posuđa dolaze s dva pretinca, a neke imaju i treći za manje posuđe poput jedaćeg pribora. 

Ako često pereš posuđe različitih oblika i veličina (tave, lonci, vaze za cvijeće, duboke i široke čaše, bočice za bebu itd.), preporučujemo da odabereš perilicu posuđa čiji se pretinci mogu podesiti. To će omogućiti da u svako pranje smjestiš sve posuđe koje želiš oprati bez da žrtvuješ kapacitet perilice.

Perilica posuđa

Izvor: Andrea Castelli/Flickr

Razina buke

Naravno da ne želiš uređaj koji će te spriječiti da normalno razgovaraš dok je upaljen, ali niska razina buke je obavezna ako ćeš perilicu posuđa koristiti u ova dva slučaja:

  1. Navečer kada je struja jeftinija, a većina ukućana spava.
  2. U kuhinji otvorenog plana gdje kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak čine jednu cjelinu.

Teško je u miru odmarati uz televiziju kada ti tri metra od tebe perilica pere tvoje posuđe punom parom. 

Tihima se smatraju one perilice posuđa glasnoće do 55 decibela (dB). Probajte izbjegavati sve iznad toga.

Potrošnja vode

Koliko će perilica posuđa potrošiti vode tijekom jednog pranja, ovisi o programima koje namjeravaš koristiti. To može biti svega 6 litara, do 15 litara i više. 

Kod kupovine će svaki proizvođač navesti prosječnu potrošnju perilice posuđa, a ona se najčešće kreće oko 10 litara po pranju.

Međutim, ta se brojka često odnosi na ekonomično pranje, što znači da će prosječna potrošnja perilice narasti ako ćeš češće koristiti druge funkcije. Zato pažljivo provjeri na što točno proizvođač perilice misli kod prosječne potrošnje pojedinog modela.

Energetska učinkovitost

Kao i kod ostalih kućanskih aparata, i kod perilica posuđa energetska učinkovitost označuje se od A za najučinkovitije do D za najmanje energetski učinkovite perilice.

U pravilu se ocjenjuju tri stvari:

  • energetska klasa
  • učinkovitost pranja
  • učinkovitost sušenja.

Dugoročno gledajući, energetski učinkovitije perilice posuđa donijet će veću uštedu, čak i ako u startu koštaju nekoliko stotina kuna više.

Što ćeš češće i više koristiti perilicu posuđa, to je njezina energetska učinkovitost važnija.

Bosch perilica posuđa

Izvor: Mack Male/Flickr

Popularni programi pranja

Perilice posuđa dolaze s različitim programima pranja, ovisno o proizvođaču i modelu perilice.

Međutim, postoji nešto što moraš znati. Proizvođači vole davati posebne nazive funkcijama perilica posuđa kako bi zvučili kao originalne funkcije koje nema niti jedan drugi proizvođač. 

Ali odgoda pranja ili zaštita od prolijevanje vode više-manje rade istu stvar kod svake perilice posuđa, neovisno o posebnom nazivu. Nemoj da te zavara dobar marketing.

Što više funkcija perilica posuđa ima, i što su one naprednije, to će biti viša i cijena perilice. Ako raspolažeš ograničenim budžetom, dostupne će ti biti samo osnovne funkcije, no u velikoj većini slučajeva to će biti i više nego dovoljno.

Odgoda pranja

Jedna od osnovnih funkcija perilice posuđa za one koji žele uštediti jest odgoda pranja. S ovom funkcijom lako se naredi perilici da suđe pere po noći dok je struja jeftinija.

Koliko duga odgoda pranja može biti ovisi o proizvođaču i modelu perilice. Najčešće se kreće između 2 i 6 sati, iako postoje modeli koji nude i dužu odgodu.

Brzo pranje

Ako imaš malo posuđa koje nije jako prljavo, nema potrebe za klasičnim pranjem.

Kratki program pranja pri manjim temperaturama štedi i vodu i struju, a učinkovito opere posuđe. Nije za tavu u kojoj je pohano meso, ali učinkovito će očistiti čaše i tanjuriće. 

Automatsko čišćenje filtera

Ova funkcija omogućuje perilici posuđa da sama ispire filtre kako bi se spriječilo nakupljanje komadića hrane i nečistoća koje mogu smanjiti učinkovitost perilice i skratiti njezin životni vijek. 

Zaštita od prolijevanja vode

U slučaju da dođe do kvara, neke od perilica posuđa automatski prekidaju dovod vode te ostatak vode iz kućišta odvode u odvodnu cijev.

Ako namjeravaš perilicu paliti noću ili kada nisi kod kuće, ovo je praktična funkcija koja će, u slučaju kvara, osigurati da te ne dočeka poplava u kuhinji. 

Detekcija stupnja prljavosti posuđa

Neke perilice dolaze s funkcijom koja omogućuje da prepoznaju koliko je posuđe prljavo te tome prilagode količinu i temperaturu vode za maksimalnu uštedu.

Naravno da se ne radi o šestom čulu, već perilica analizira stupanj prljavosti vode iz pretpranja te u skladu s time prilagodi način pranja.

Vruće pranje

Za uklanjanje više od 99% bakterija, korisna je i funkcija vrućeg pranja. Perilica suđa pred kraj ciklusa pranja koristi vruću vodu od 70°C.

Ova je funkcija praktična ako pereš bočice za djecu, ali nemoj je prečesto koristiti jer troši više struje od klasičnog pranja. 

Za miješano posuđe

Pojedine perilice posuđa dolaze s mogućnošću zadavanja različitog intenziteta pranja za posuđe na donjoj polici od posuđa na gornjoj.

Na primjer, na donju policu gdje je intenzitet pranja jači možeš staviti prljavije posuđe, a osjetljivo posuđe kojem je potrebno nježnije pranje na gornju policu. Tako istovremeno možeš oprati i više i manje prljavo posuđe za vrijeme jednog pranja, umjesto da pereš svaki posebno na različitim funkcijama. 

 

Provjeri naše ostale vodiče i savjete za kupovinu bijele tehnike:

Povezani proizvodi