Ostali članci

Koju sušilicu rublja kupiti - vodič za kupovinu 2024.

Svježe oprano rublje koje se suši na štriku uz blagi povjetarac možda jest idilična slika, ali nije uvijek realna. Kada su vani niske temperature, a pogotovo ako živite u stanu, život bez sušilice teško je zamisliv.

Sušilica rublja

Saznajte kakve vrste sušilica postoje i koje su karakteristike dobre sušilice.

Vrste sušilica rublja

Postoje dvije osnovne vrste sušilica:

 • ventilacijska sušilica
 • kondenzacijska sušilica

Obje imaju svoje prednosti i mane, pa krenimo redom.

1. Ventilacijska sušilica

Ventilacijska sušilica uzima suhi zrak iz svoje okoline s jedne strane te ispušta iskorišteni topli zrak s druge. Učinkovitija je od kondenzacijske jer troši manje energije, radi pri nižim temperaturama, brže suši rublje, manje ga oštećuje i često ga uopće ne treba ni glačati.

Zvuči predobro da bi bilo istinito? Evo u čemu je caka.

Odvodnu cijev sušilice trebate spojiti na odvod koji će zrak ispuštati van, no ne može se raditi o klasičnom ventilacijskom sustavu jer će se para kondenzirati i voda će se nakupljati na mjestima gdje je ne bi smjelo biti.

Ako živiš u stanu, možeš se pozdraviti s ventilacijskom sušilicom jer teško da ćeš moći bušiti rupe u vanjskim zidovima.

Alternativa je držanje i korištenje ventilacijske sušilice na balkonu ili na terasi, barem dok se ne spuste zimske temperature. 

Ako živiš u kući, puno je lakše pronaći odgovarajuće mjesto za ventilacijsku sušilicu, pogotovo ako imaš podrum ili dodatnu slobodnu prostoriju. 

2. Kondenzacijska sušilica

Sušilice rublja

Ova vrsta sušilice kontinuirano cirkulira isti zrak tako da ga pusti kroz bubanj po odjeći, potom ga propušta kroz kondenzator gdje se on hladi i odvlažuje i na kraju ga ponovo pušta kroz bubanj sušilice. I tako ukrug dok se rublje ne osuši.

Kondenzacijsku sušilicu možeš koristiti bilo gdje dokle god imaš pristup struji.

Kondenzirana para nakuplja se u za to predviđenom pretincu pa nakon svakog korištenja jedino trebaš izliti vodu i uređaj je spreman za novo korištenje. Nema potrebe za bušenjem zidova ili zauzimanjem mjesta na balkonu.

Možda je praktičnija za korištenje, ali zato troši više energije od ventilacijske jer radi pri višim temperaturama (75°C - 80°C). Rublje ponekad može ostati još malo vlažno te je vrlo vjerojatno da ćeš ga morati glačati prije pospremanja.

Ako živiš u stanu, morat ćeš odabrati kondenzacijsku sušilicu. Ventilacijsku sušilicu možeš koristiti samo u stambenom prostoru u kojem odvodnu cijev možeš spojiti s vanjskom okolinom, kao npr. kod usisne nape.

Da biste smanjili potrošnju energije, predlažemo da kupite kondenzacijsku sušilicu s toplinskom pumpom.

Toplinska pumpa omogućuje da se rublje suši na nižim temperaturama (50°C - 55°C). To na kraju dovodi do značajne uštede, pogotovo zato što su takve sušilice u startu malo skuplje od sušilica bez pumpe. 

Ako ćete sušilicu često koristiti, odaberite onu s toplinskom pumpom.

Sušilica i perilica 2-u-1

Postoji i treća opcija, a to je uređaj koji je kombinacija perilice i sušilice.

Čini se da sušilica-perilica ima puno neprijatelja, no ne može se poreći da je uređaj i više nego praktičan kada se želi uštedjeti na prostoru. Ako te zanima kombinirani uređaj, ovo je važno:

 • Kapacitet sušenja uvijek je manji od kapaciteta pranja jer suho rublje zauzima više prostora. Istu količinu rublja koju si oprao morat ćeš sušiti u dvije runde.
 • Troši više vode i struje od samostalne sušilice.
 • Sušilica u kombinaciji je kondenzacijska.

Kapacitet

Nakon vrste sušilice, njezin kapacitet je drugi najvažniji element. Kapacitet sušilice uvijek je manji od kapaciteta perilice. Ako često pereš rublje, očekuj da će sušilica raditi češće. 

 • Manjim kućanstvima gdje se rublje pere 1-2 puta tjedno, sušilica kapaciteta od 4 kg će biti dovoljna.
 • Malo veća kućanstva koja rublje suše više od 3 puta tjedno trebaju sušilicu kapaciteta do 7 kg. Takve sušilice su najčešće.
 • Kapacitet do 10 kg treba samo onima koji rublje peru svaki dan.

Nemoj kupovati sušilicu većeg kapaciteta nego što ti treba jer će nepotrebno trošiti više struje.

Karakteristike

Moderne sušilice dolaze s mogućnostima koje su prije 10-ak godina bile nezamislive. Izdvojili smo neke od funkcija bez kojih sušilica ne bi trebala biti, kao i stvari na koje trebaš paziti kod kupovine. 

Dimenzije

Sušilica rublja

Izvor: Josh Rouldton/Flickr

Prije kupovine obavezno provjeri s koliko slobodnog prostora raspolažeš. Zvuči logično, ali nije naodmet napomenuti.

Ovo je važno ako ćeš sušilicu stavljati na perilicu rublja. U tom slučaju dimenzije sušilice trebaju biti barem 10-ak centimetara manje kako bi ona ugodno stajala na perilici.

Filter

Što veći to bolji. Veći filter pokupit će više ostataka, a to znači da će sušilica bolje raditi.

Pazi da filter bude lako dostupan.

Filter je potrebno čistiti svaki put nakon što sušilica završi, pa si skrati muke s filterom koji se jednostavno vadi i umeta.

Sušilice s toplinskom pumpom često imaju još jedan dodatni mikro filter. Stoga pazi da se i on lako vadi i čisti.

Kod kondenzacijskih sušilica, osim na smještaj filtera, provjeri gdje se nalazi i pretinac s vodom. Ako je na dnu, bit će ga teže vaditi. Pripazi na praktičnost. 

Senzor - da ili ne?

Većina modernih sušilica dolazi sa senzorom koji sam procjenjuje dužinu ciklusa sušenja rublja. Druga opcija su vremenske sušilice na kojima sami zadaješ vrijeme sušenja.

Ponekad je teško procijeniti koliko ciklus sušenja treba trajati, pa je moguće da ga staviš na prekratko ili predugo. S druge strane, sušilice sa senzorom neće uvijek postaviti optimalno vrijeme te mogu prekinuti sušenje iako rublje nije potpuno suho - i obrnuto.

Prije nego odlučiš, provjeri recenzije modela sušilica koji te zanimaju da vidiš koliko su njihovi senzori pouzdani.

Posebni programi

Sušilica rublja

Nije dovoljno samo ubaciti rublje u sušilicu i pustiti da uređaj odradi svoj posao.

Isto kao što perilica rublja ima posebne programe za pranje različitih vrsta tkanina, ista stvar je i sa sušilicama. Ako je velika većina rublja od pamuka, nema potrebe da kupuješ skuplju sušilicu zbog dvije vunene veste.

Život će ti biti puno jednostavniji s većim odabirom programa ako trebaš sušiti različite vrste tkanina. 

 • Korisna funkcija je odgođeni start - naredi sušilici da radi noću kada je struja jeftinija.
 • Ako ćeš sušiti osjetljivo rublje, neka sušilica ima mogućnost sušenja na nižim temperaturama (50 - 60°C).
 • Mrziš glačanje? Neka sušilica ima program s parom i program za lakše glačanje.
 • Skuplje sušilice ponekad imaju ionizatore koji odjeći daju svježinu i miris kakvu imaju kada se suše vani na svježem zraku.
 • Neke sušilice dolaze s LCD ekranima, no na tu opciju gledaj više kao na koristan luksuz nego na funkciju koju sušilica obavezno mora imati. Praktični su na sušilicama koje imaju puno opcija, no nema potrebe za tim ako želiš jednostavniji model.

Energetska učinkovitost

Kao i svaki drugi kućanski aparat, i sušilice ocjenjujemo prema njihovoj energetskoj učinkovitosti ocjenama od G do A za najbolju učinkovitost. Što je ocjena veća, to će sušilica biti skuplja. No, dugoročno gledajući donosi uštedu u manjoj potrošnji struje.

O energetskoj učinkovitosti već smo pisali u našim vodičima za kupovinu perilica rublja i hladnjaka

Cijene i proizvođači

Prosječna cijena za sušilicu rublja iznosi između 3.000 i 4.000 kuna, iako se kvalitetne sušilice mogu pronaći i za puno manju cijenu.

Electrolux, Bosch i Gorenje su među najpopularnijim markama te imaju jako širok asortiman sušilica. Kakvom god kućanstvu pripadalo, sigurno ćeš pronaći odgovarajuću sušilicu za sebe.

Među najcjenjenije spadaju Miele sušilice, no one se ipak nalaze u malo višem cjenovnom rangu.

 

Povezani članci:

Povezani proizvodi